Sanatate

Ce este SIDA?

Scris de 67

SIDA este este o boala infectioasa produsa de un virus denumit virusul imunodeficientei umane (HIV) care afecteaza sistemul de aparare al organismului impotriva infectiilor (sistemul imunitar). HIV iese din celula infectata, ceea ce permite contaminarea altor celule.

 

Virusul responsabil de SIDA sau virusul imunodeficientei umane distruge unele dintre globulele albe (leucocite), limfocitele T4 (sau CD4) care constituie unul din elementele de baza ale apararii organismului impotriva infectiilor. Aceasta distrugere determina o deficienta a sistemului imunitar, iar in aceste conditii organismul devine vulnerabil in fata a numeroase infectii.

 

In anul 1981 s-a observat o recrudescenta a unor boli grave (pneumonii cu Pneumocystis, sarcam Kapasi etc.) pana atunci intalnite doar exceptional si constatate numai la persoane imunodeprimate. Grupele de populatii (homosexuali masculini, cu numerosi parteneri sexuali, toxicomani, care isi schimbau seringile intre ei, tranfuzatii) in randul carora s-au manifestat atunci aceste boli, mai intai in SUA, au permis formularea supozitiei ca virusul se transmite pe cale sexuala si pe cale sanguina.

 

Daca originea HIV ramane inca incerta, in schimb modalitatile sale de transmitere intre fiintele omenesti sunt bine cunoscute. In acest sens, masurile de profilaxie reprezinta in prezent pentru fiecare dintre noi singura modalitate de a evita contaminarea cu acest virus iar pentru colectivitate de a lupta impotriva epidemiei. Intr-adevar, in prezent nu exista nici un vaccin sau tratament antiviral capabil sa vindece boala.

 

Descoperirea HIV, agentul responsabil de SIDA, a fost facuta in anul 1983, la Institutul Pasteur din Paris de echipa profesorului Liuc Montagnier.

 

Desi acest virus fusese pana atunci necunoscut, esantioanele de sange pastrate intre 1954-1973 au dovedit ca virusul exista deja in mai multe regiuni ale lumii. In 1986, aceeasi echipa a descoperit un virus inrudit cu HIV1, botezat HIV2, care nu era prezent decat intr-o regiune limitata a Africii de Vest, in timp ce HIV1 a fost regasit in toate tarile lumii.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca cele doua virusuri alterau sistemul de aparare imunitara a organismului si erau responsabile de manifestarile grave observate din 1981, regrupate atunci sub numele de SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite). Definita prin aceste manifestari si prin existenta unui deficit imunitar (scaderea limfocitelor T4), SIDA a putut fi identificata incepand cu anii 1984-1985, datorita testelor serologice de evidentiere a anticorpilor anti HIV (test ELISA).

 

In prezent OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) estimeaza ca mai mult de 7 milioane de persoane au fost deja afectate de SIDA dupa anul 1981, dintre care mai mult de trei patrimi in tarile in curs de dezvoltare. Numarul persoanelor doar infectate s-ar ridica la mai mult de 33,2 (2007) de milioane si in fiecare zi s-ar contamina mai mult de 8000 de persoane.
Celor doua grupe de populatie consemnate initial: homosexualii masculi si toxicomanii care utilizeaza droguri pe cale intravenoasa, li s-au adaugat un numar din ce in ce mai mare de persoane heterosexuale. In acesti ultimi ani numarul cazurilor de SIDA a crescut si la femei, care atunci cand sunt insarcinate ii pot transmite copilului virusul.

 

Virusul imunodeficientei umane ce produce SIDA sau HIV, face parte din familia retrovirusurilor, numita astfel dupa enzima prezenta in aceste virusuri. Acest virus are capacitatea de a-si modifica neincetat unele elemente ale structurii sale, intr-o asemenea masura, incat poate scapa de mecanismele de distrugere cu care incearca sa i se opuna organismul.
De aceea este atat de dificila gasirea unui vaccin eficace. Acest virus rezista la medicamente antivirale.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 12 hours Eveniment
    Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
  • Acum 13 hours In vizor
    Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
  • Acum 17 hours General
    SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
  • Acum 17 hours Vocea ta
    Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
  • Acum 18 hours Politica
    GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
  • Acum 18 hours Jos palaria
    JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
  • Acum 20 hours Eveniment
    POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
  • Acum 20 hours General
    Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
  • Acum 21 hours Vocea ta
    Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
  • Acum 21 hours Vocea ta
    MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
  • Acum 22 hours Politica
    Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
  • Acum 22 hours In vizor
    Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
  • Acum 22 hours General
    O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE