Din oras

Ce bancuri cu ardeleni, romani şi unguri a spus Alexa într-un interviu dat publicaţiei Academia Caţavencu!

Un interviu interesant dat de Liviu Alexa publicatiei „Academia Caţavencu” ni-l arată pe candidatul la Primărie şi Consiliul Local Cluj într-o ipostază puţin cunoscută publicului larg. „Clujeanul care vrea să îi ia locul lui Boc” este titlul acestui interviu care merită citit, fiindcă Alexa exprimă în el multe idei interesante ce conturează viitorul său profil de om implicat în treburile administraţiei locale: “Cel mai important lucru care îi lipseşte Clujului este mentalitatea de Capitală a Transilvaniei. Noi am pierdut undeva în trecutul comunist această mentalitate şi trebuie să ne-o redobândim”.

 

Rep.: Clujenii vor stabilitate şi continuitate. Au votat 12 ani cu Gheorghe Funar, au votat 12 ani cu Emil Boc şi cu cel pe care l-a recomandat Emil Boc. A fost, într-un fel, tot ca şi cum ar fi fost primar Emil Boc. De ce sunt clujenii atât de conservatori?

Liviu Alexa: Clujenii nu sunt conservatori şi nici bătuţi în cap. Eu cred că clujenii sunt în schimb mai statornici ca mulţi alţi români şi, crede-mă, prefer statornicia clujenilor decât o prea largă deschidere la minte, aşa cum o au bucureştenii. Voi râdeţi de noi că l-am ales pe Funar şi pe Boc, dar cred că noi am râde mai bine de voi, căci voi l-aţi ales pe Oprescu, Vanghelie, Negoiţă, Viorel Lis… Plus că ar mai fi şi cioara din mâna, care se consideră a nu fi minciună, faţă de cea de pe gard. La noi, la Cluj, când l-au prins pe unul de-al nostru rulând cu peste 200 de kilometri pe autostradă, s-a distrus mitul despre celebra lentoare a ardelenilor. Eu zic că se poate sparge încă unul în acest an, iar eu, dacă ajung primar, promit să nu mă împut în funcţie. Dar nici să mă dea mascaţii afară din birou.

 

Rep.: Totuşi, la cum ai arătat chiar tu şi în sondajul făcut de tine, şi acum clujenii vor să voteze în proporţie covârşitoare cu Emil Boc. Nu ţi se acordă prea multe şanse.

Liviu Alexa: Credeţi că mai suntem pe undeva prin 1992 şi Internet-ul nu există? Că încă mai trăim în România anului respectiv, cu tot cu temerile faţă de străinii care n-au mâncat salam cu soia şi ungurii care ne fură Transilvania? Ar însemna că trebuie să accept să renunţ la prezent şi viitor şi să mă culc şi să aştept să treacă trecutul peste mine. Dacă este să trăim în trecut, nu mai apucăm viitorul.

Eu vin şi spun că se poate munci mai bine şi mai mult şi că toate acestea vor fi răsplătite. Nu vin să propun sinecuri. Vin să cer respect pentru banii pe care cetăţenii îi dau bugetului local. Vin şi cer respectarea legii, respect pentru spaţiul public, pentru vecini şi comunitate.

Am criticat exact lipsa de respect pentru toate acestea şi vin cu proiecte care să corecteze toate acestea. Nu vin cu avioane. Eu ştiu sigur că nu toţi clujenii au fobiile politicienilor, poveştile cu cai verzi pe pereţi prin care-şi ascund incompetenţa. Contrar spaimelor celor care ar vrea să fure în continuare liniştiţi, clujenii admiră lupta anti-corupţie.

La cât de mult nu sunt băgaţi în seama, sau chiar dispreţuiţi, că aşa este moda, sunt foarte mulţi oameni de stânga care nu sunt comunişti. La fel cum cei de dreapta nu sunt neo-legionari şi nici libertarienii nu sunt libertini. Lumea pare ameţită de vorbe, dar cu ele s-au îmbătat politicienii de până acum şi n-au mai ieşit din mahmureală. Eu ştiu că românilor le pasă de economie, de eficentizarea instituţiilor statului, de modul în care birocraţia a devenit mai fioroasă şi de temut decât Securitatea.

Clujenii cărora le vorbesc şi cu care mă înţeleg sunt interesaţi de realităţi şi nu de ficţiuni. Aceşti clujeni îşi iau informaţiile şi distracţia de pe Internet. A trăi în trecut şi în ceea ce s-a făcut ar însemna să negi că mulţi clujeni sunt de alte etnii decât cea majoritară, sau că aparţin altui cult religios decât cel majoritar.

Clujenii pe care-i ştiu eu sunt toleranţi. Ei se amuză când le spui că vin străinii şi le mănâncă salamul cu soia. Clujenii pe care-i ştiu nu sunt fricoşi. Sunt conectaţi la Vest: tehnologic, emoţional, financiar şi informaţional. Ei vor schimbarea. Şi trebuie să li se acorde dreptul la această schimbare.

 

Chiar şi Băsescu l-a trimis la odihnă pe Boc

 

Rep.: Dinspre noi, de la Bucureşti, lumea te vede că pe un socialist mascat şi te leagă mai mult de PSD, partid în care ai încercat să intri şi al cărui sprijin l-ai cerut inclusiv pentru această campanie.

Liviu Alexa: Adică discuţiile despre sărăcie, decalajele de dezvoltare, inegalităţile social-economice şi inechităţile din faţă legii, nu pot face parte dintr-un proiect cu propuneri economice oneste? Eu vorbesc despre oraş ca despre o mare familie şi nu mă ruşinez de nici unul dintre membrii acesteia. Îi ascult de multă vreme ca ziarist. Aşa că, de exemplu, ştiu că nu vor neapărat locuri de muncă, cât locuri de muncă mai bine plătite. E o mare diferenţă.

Acum politicienii îşi văd de proiectele lor, de banii pe care-i aduc aceste proiecte, dar nu văd unde se duc aceşti bani şi, mai ales, cum o parte din aceştia, în loc să îmbunătăţească viaţa, îngreunează, scumpind-o pe a multora dintre concetăţenii mei. În proiectele mele exact despre locuri de muncă mai bine plătite vorbesc. Discuţiile despre economie şi cum aceastea trebuie să conţină un mesaj şi despre cei mai oropsiţi şi despre cum cei care au avut şansa de a se desprinde de pluton trebuie să dea ceva înapoi din ceea ce au obţinut cu ajutorul societăţii, nu sunt de taxat ca socialism.

Dacă vorbesc despre o situaţie în care transportul municipal poate fi gratuit, nu înseamnă că eu sunt populist. Eu arăt, cu sume şi soluţii, că populist eşti doar atunci când divizezi societatea şi acorzi numai anumitor categorii de cetăţeni această gratuitate. Plus că a da gratuitate pe transport face parte dintr-un proiect mai amplu de decongestionare a traficului. Anumite gratuităţi plătesc alte proiecte. Cum să le ceri cetăţenilor să lase Centrul curat de maşini, dacă nu le pui la dispoziţie o alternativă?

În ceea ce priveşte PSD, eu am cerut crearea unei coaliţii anti-Boc, să îl putem trimite la o odihnă bine-meritată, să începem să deschidem Clujul şi către alte perspective. Vorba mentorului său, Traian Băsescu: e timpul de altul mai tânăr, de un suflu nou.

 

Rep.: Dacă ieşi primar, o să mai colaborezi cu Boc?

Liviu Alexa: Nici nu se pune problema altfel, dacă şi dumnealui vrea asta. Nu cred că poţi refuza experienţa unui om ce a condus 12 ani oraşul ăsta şi care a fost premier al României. Dacă Emil Boc pierde primăria, are în faţă încă mulţi ani de carieră politică. Părerea mea e că poate fi un bun candidat al dreptei pentru Cotroceni în 2019. Eu sunt cel care a declarat de multă vreme că e timpul că Emil Boc să se bucure de familie, că 12 ani în politică de vârf l-au obosit suficient şi l-au dus înspre o zona relaţională care îl apropie periculos de mânăriile făcute de alţii în numele său. De ce să plătească oalele sparte de alţii?

Plus că a încremenit în proiect, este prizonierul atât al grupurilor de interese din jurul său, cât şi al promisiunilor făcute mandat după mandat şi neonorate. 12 ani într-o funcţie osifică gândirea. Emil Boc de acum 12 ani nu este cel de acum. Atunci era un om cu gândire elastică, vesel, deschis, cu putere de muncă. Acum este obosit şi îmbătrânit la modul vizibil. Credeţi că s-a bucurat enorm că după ce a semnat contracte cu FMI să semneze necesarul de cizme de cauciuc din Primărie? Nu i-ar strică niţică întoarcere la Parlament unde să-şi pună în slujba noastră calităţile de constituţionalist. Şi aşa avem legi cam varză.

 

Nişte bancuri cu ardeleni… şi cu unguri

 

Rep.: Dacă ieşi primar, o să mergi direct în concediu, cum a făcut Iohannis?

Liviu Alexa: N-am mai fost în concediu de peste doi ani. În general, mă relaxez în week-end-uri. Nu prea îmi permit escapade, fiindcă muncesc mult. Când voi ajunge la primărie, nu voi avea timp de concedii. Oraşul trebuie repornit, motoarele trebuie repuse în funcţiune, ritmul de dezvoltare trebuie crescut. Clujul e prea important pentru această ţară ca să rămână doar la acest stadiu de dezvoltare. Suntem cel mai mare oraş din România, după Bucureşti, şi unul dintre cele mai bogate din ţară.

Banii pe care Clujului îi are an de an trebuie să fie puşi la lucru, să nu mai cheltuim în neştire, să şi facem bani pentru Cluj. Noi, la Cluj, tot asfaltăm de 26 de ani, culmea cu aceleaşi firme de casă. Ei bine, cu mine n-o să le mai meargă. Trebuie transparenţă în cheltuirea banului public şi, mai ales, trebuie înfiinţat un departament puternic de control al calităţii lucrărilor efectuate. Bine, aşa, dacă povestim, trebuie multe lucruri făcute…

 

Rep.: Zi-mi un banc cu ardeleni…

Liviu Alexa: Îl întreabă Ion pe Gheorghe: No, zi, cum o fo’ cu accidentul cela de maşină? Zice Gheorghe: Apoi, o fost aşe: noi am mărs pă drum tăt-nainte şi când drumu’ o luat-o spre stânga, noi tăt-nainte…

 

Rep.: Acuma zi-mi unul cu unguri.

Liviu Alexa: Nu ştiu bancuri decât cu unguri şi cu români. Şi îmi place foarte mult ipostaza asta, români şi maghiari trăim în aceeaşi ţară şi cred că trebuie să ne iubim şi să ne respectăm. Sunt sătul de mesajele de ură la adresa etniei, sunt sătul de smardoielile noii Drepte împotriva comunităţii Gay – fiecare e liber să facă ce vrea la el în pat, cât timp respectă legile. În general, îi detest pe extremişti şi pe xenofobi.

 

Rep.: Dar unul cu unguri şi români, totuşi?

Liviu Alexa: Ion, care o fost pretin cu Pişta o viaţă-ntreagă, într-o dimineaţă nu-i mai răspunde ăstuia la bună ziua. No, ce-ai, Ioane, draghe, te-o părăsit educaţia la bătrâneţe? No, nu mă nereva, Piştiche, că-s tare mânios! Da, mânios rău! No, hat!? – se miră Pişti – dară de ce? Mă, am aflat că ungurii tăi l-o ucis pe Mihai Viteazul! No, dară, aia o fost acum câteva sute de ani, zice Pişti. Da, mă, zice Ion, dară io numai amu am aflat!

 

Clujul trebuie să nu se mai mulţumească cu puţin

 

Rep. : Ce crezi că lipseşte Clujului?

Liviu Alexa: Cluj-Napoca are foarte multe proiecte dezvoltate şi foarte multe utilităţi, dar încă lipsesc foarte multe pentru a fi o metropolă. Totuşi, cred că cel mai important lucru care îi lipseşte Clujului este mentalitatea de Capitală a Transilvaniei. Noi am pierdut undeva în trecutul comunist această mentalitate şi trebuie să ne-o redobândim. Nu proslăvesc aberaţii naţionaliste sau regionaliste, dar cred că toţi clujenii trebuie să-şi dorească mai mult pentru oraşul lor.

Trebuie să nu se mai mulţumească cu puţin. Clujul poate fi cu adevărat un oraş emblematic al Europei, dar pentru asta ar trebui să ne punem pe muncit.

 

Rep.: De ce ai imaginea asta de băiat clonţos?

Liviu Alexa: Sunt jurnalist, nu sunt un băiat clonţos. Imaginea asta s-a creat doar datorită faptului că am semnat la viaţa mea multe articole tăioase spunând adevăruri pe care nimeni nu avea chef să le rostească, arătând lucruri pe care nimeni nu vroia să le vadă.

În ultimii patru ani, am fost singura voce a opoziţiei în Cluj–Napoca. Şi, fiind singur, doar vocea mea s-a auzit şi asta a creat impresia multor clujeni că eu sunt arţăgos.

Şi mincinos, spun unii, în sensul că numai lucrurile rele le văd, nu şi pe acelea bune şi tot zic că nu s-a făcut nimic. Nu e adevărat, am lăudat cinstit tot ce s-a făcut bine, am criticat doar ceea ce era de criticat.

De felul meu sunt o persoană liniştită şi pozitivă, dar mă irit în faţă prostiei, nesimţirii şi lipsei de logică. Vezi, corupţia este considerată problemă de siguranţă naţională, dar eu cred că şi prostia ar trebui trecută acolo. În istoria noastră, noi, ca popor, şi mă includ cu tărie aici, am fost de multe ori proşti. Proşti că l-am ales pe Iliescu sau pe Băsescu sau pe mulţi alţii. Dacă e adevărat proverbul că unde există minte multă există şi prostie în mod egal, atunci îmi doresc de la poporul meu să lăsăm la o parte prostiile şi să ne folosim mintea. Avem nevoie de o ţară mai bună, lucrurile astea nu se pot întâmpla dacă noi insistăm să alegem tot la 4 ani politicieni corupţi, mincinoşi sau incompetenţi.

 

“Nu-s nici acoperit, nici descoperit, nici mason”

 

Rep.: Mie mi se pare că eşti tâmpit, fiindcă tu vrei să fii primar într-un oraş atât de mare, deşi nu faci parte din sistem. Cum crezi că o să reuşeşti fără securişti sau fără masoni, sau fără americani?

Liviu Alexa: Nu-s tâmpit şi nici naiv. Nu-s nici acoperit, nici descoperit, nici mason şi nici n-am cunoştinţe sau prieteni în SRI. Cred în şansa mea, pentru că în momentul în care n-o să mai cred în mine şi în ţară mea o să mă car de aici cu primul avion. Dar nu e cazul. Eu cred în ţara mea. Şi, mai important, cred în oraşul meu. Clujul are un potenţial fantastic de dezvoltare în viitor, dar acest potenţial trebuie stimulat prin muncă şi prin alocarea corectă a resurselor din bani publici.

 

Rep.: Revin, lumea spune că eşti prea agresiv, prea critic.

Liviu Alexa: Am o explicaţie pentru asta şi cred că este una corectă. Cu siguranţă este una sinceră.

Agresivitatea mea derivă din supărare, din supărarea unui cetăţean pe nume Liviu Alexa care vede că oraşul acesta este plin de gunoaie şi primăria nu face nimic, eu sunt supărat, ca mulţi alţi clujeni, care aleg să tacă, sau să bombăne să nu-i audă nimeni, pentru că oraşul acesta este prost administrat, pentru că ne călcăm în picioare pentru locurile de parcare, pentru că centrul istoric se dărâmă, pentru că nu avem destule grădiniţe şi şcoli, pentru că acoliţii lui Boc toacă zeci de milioane de euro pe an cu firmele de casă ale primăriei.

Eu nu sunt prea critic, sunt cât trebuie de critic şi cred că asta e datoria mea de cetăţean. N-au murit oameni la Revoluţie degeaba, ci au murit pentru libertatea noastră, inclusiv de exprimare. A critica nu înseamnă a calomnia, pentru că eu nu l-am calomniat niciodată pe Emil Boc. Clujenii trebuie să înceteze să se mulţumească cu puţin şi trebuie să-şi dezvolte mai mult simţul civic. Nu se poate ca tu, clujean, să stai inert când Boc autorizează un bloc între case. Nu se poate să stai nepăsător şi să asişti la distrugerea centrului istoric.

Emil Boc a făcut foarte multe lucruri bune, dar şi lucruri rele. Eu îmi propun să duc mai departe lucrurile bune făcute de Boc. Nu vreau să o luăm de la zero, ci vreau să ducem lucrurile mai departe.

 

Rep.: Poate fi învins Boc de altcineva decât de DNA, având în vedere că alegerile vor avea un singur tur de scrutin?

Liviu Alexa: Nu trebuie transformat DNA în Birou Electoral Central. Îl pot învinge pe Emil Boc. Am început această campanie în urmă cu 4 ani, am dus timp de 4 ani onest această lupta, sunt singurul care i-am făcut opoziţie lui Emil Boc, singurul care şi-a prezentat transparent echipa şi proiectele, singurul care a venit înainte cu mult timp să se prezinte fără să ascundă ceva.

Sunt singurul oponent onest al lui Emil Boc. Îl pot bate. În acest mandat, a lăsat garda jos. Sunt destui clujeni care se îndreaptă spre mine cu foarte multă dezinvoltură, au întrebări, eu le răspund, şi cred că pleacă cu o impresie corectă despre mine, aceea că sunt un om determinat, un tânăr care vrea să muncească, un om care iubeşte Clujul, un om corect. S-ar putea să asistăm la nişte surprize imense în 5 iunie, apropo de aşteptările pe care unele partide le au, cum este PSD care crede că va primi tradiţionalul 20% sau PNL tradiţionalul 40%. S-ar putea să vedem lucruri profund schimbate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version