Sanatate

Ce ascunde febra?

Febra reprezinta o reactie a organismului la atacul unor agenti infectiosi. Pentru a face fata agresiunii, globulele albe incep sa secrete subtante pirogene, cele care provoaca caldura. Acestea stimuleaza hipotalamusul (acea zona a creierului care, printre alte functii, regleaza temperatura corpului). In acest mod apare cresterea anormala a temperaturii pe care o numim febra.

Temperatura normala a corpului variaza pe parcursul zilei. Ea se situeaza, in medie intre 36,8 – 37 grade Celsius.
Cele mai frecvente afectiuni care se ascund in spatele febrei sunt infectiile cauzate de virusuri, bacterii sau ciuperci responsabile de gripa, viroza, otita, pneumonie, bronsita, infectii urinare, infectii digestive, infectii hepatice etc. Episoadele acute ale unor boli inflamatorii, precum artrita sau boala Crohn, sunt de asemenea insotite de febra. Anumite forme de cancer, indeosebi cel pulmonar, se pot manifesta prin febra persistenta.

Febra, fiind un mecanism de aparare, nu este necesar a fi tratata imediat, mai ales in cazul adultilor, daca nu depaseste 38 grade C. In orice caz, medicii recomanda sa se evite frectia cu alcool medicinal, pentru ca exista riscul intoxicarii cu vapori de alcool. In plus, prin intermediul masajului, pielea absoarbe de asemenea alcool. Si oricum acest tratament nu este asa de eficient in scaderea febrei.

Febra este insotita de obicei de frisoane: cand ne este cald, cand frig. In ambele cazuri este indicat sa nu ne "infofolim" din cap pana in picioare, pentru a permite corpului sa faca schimbul de temperatra. Pentru a reduce temperatura este utila aplicarea unor comprese reci pe frunte sau pe piept.

Daca febra nu dispare in doua zile, vizita la medic nu trebuie amanata. Monitorizarea temperaturii, variatiile ei si simptomele asociate vor ajuta medical in stabilirea diagnosticului. De retinut ca febra este un simptom. Tratamentul acesteia este simptomatic, dar asta nu inseamna ca se trateza si cauza. De aceea, medicul trebuie sa stabileasca afectiunea care a dus la aparitia febrei, astfel incat sa fie tratata in mod adecvat.

Cand apare febra, corpul trebuie sa lupte cu un factor agresiv si de aceea are nevoie de odihna. Stati in pat sau cel putin limitati-va activitatile. Beti cel putin opt pahare de lichid: apa plata, suc natural de fructe sau de legume, supa, ceai. Hidratarea compenseaza eliminarea apei din organism prin transpiratie. De retinut ca transpiratia este benefica pentru ca ajuta la scaderea temperaturii si la eliminarea toxinelor acumulate de organism. Daca beti suficiente lichide, nu este obligatoriu sa mancati, mai ales ca febra se asociaza cu lipsa poftei de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version