In vizor

Ce a făcut Primăria, într-un an, pentru locuitorii de la Pata Rât? Le-a dus, o singură dată, pachete cu mâncare și a montat două containere cu băi mobile

În 2020, Primăria Cluj-Napoca nu a făcut aproape nimic pentru locuitorii de la Pata Rât, deși aceștia trăiesc în condiții improprii. Acest lucru l-a recunoscut chiar și primarul Emil Boc în raportul de activitate pe anul trecut, unde a scris doar câteva paragrafe despre așa zisul ajutor pentru cei care trăiesc lângă rampa de gunoi. Practic, Primăria a trimis niște pachete cu mâncare și produse de igienă (acestea din fonduri europene) și a montat două containere cu duș și WC. Boc a scris în raport și despre acțiunile de salubrizare a zonei în perioada pandemiei, de parcă acest lucru nu ar trebui făcut indiferent dacă este sau nu pandemie.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și Cantina Primăriei, a realizat o activitate pentru sprijinirea comunității de la Pata Rât, care a constat în distribuirea de pachete alimentare (finanțate din bugetul local) și igienice (prin Programul operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate, finanţat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane). 300 de familii au beneficiat de aceste pachete, conținând produse alimentare şi produse de igienă personală. De asemenea, două containere cu băi mobile dotate fiecare cu 3 boxe WC, 3 boxe duşuri, 4 lavoare independente, boiler electric şi radiator electric au fost instalate la Pata Rât (str. Cantonului). Pe perioada stării de urgenţă au mai avut loc mai multe acțiuni de salubrizare a zonei Pata Rât și de dezinfecție a unităților sanitare mobile”, a notat primarul în raport.

La sfârșitul anului trecut, Eniko Vincze, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și activist pentru dreptate locativă spunea că atât romii de la Pata Rât, cât și comunitățile din zonele rurale locuiesc în continuare în condiții improprii, iar pentru anul 2021 lucrurile par să fie la fel din cauză că autoritățile nu au niciun plan de construcție de locuințe sociale.

Situația celor 1.500 de cetățeni de etnie romă din Pata Rât – depozitul de deșeuri de lângă Cluj-Napoca, a fost documentată inclusiv în timpul pandemiei, dar situația lor este la fel de nesigură și dramatică, declara Eniko Vincze, în decembrie 2020.

„Nimeni din administrația publică, nici locală, nici județeană, nici centrală (pentru că reprezentanți ai guvernului au făcut multe vizite în Cluj-Napoca mai ales după alegerile locale) nu s-a gândit nici în perioada valului doi al pandemiei, să răspundă la nevoia centrală a comunităților din Pata Rât: aceea de a avea acces la o locuință socială care să le ofere condiții adecvate și din punctul de vedere al protecției împotriva coronavirusului”, afirma Eniko Vincze.

Ea vorbea atunci și despre condițiile improprii în care locuiesc majoritatea familiilor din comunitățile din Pata Rât – fără apă și toaletă în casă, fără încălzire și lumină adecvată, condiții care cresc riscul de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Oamenii au continuat să lucreze până acum, precum au lucrat și în starea de urgență. Pentru că majoritatea lor lucrează în construcții și în salubrizare”, punctează Eniko Vincze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *