Uncategorized

Ce a facut parlamentarul tau in patru luni de mandat?

Au trecut mai bine de patru luni din mandatul parlamentarilor clujeni. Ziar de Cluj va prezinta rezumatul activitatii acestora in acest timp: unii dintre acestia sunt complet absenti, altii se mai lipesc de cate un proiect de lege, dar putini sunt cei care elaboreaza proiecte de la zero.

 Dezinteres la noii deputati

Adrian Oros, deputat USL, nu s-a remarcat cu nimic deosebit in mandatul sau. In afara de depunerea juramantului de credinta fata de tara si popor, nu a mai scos niciun cuvant in plen si nici nu are vreo initiativa legislativa.

La depunerea juramantului s-a limitat si deputatul ales in colegiul 5, Radu Zlati. Spre deosebire de Oros, acesta a deschis macar un birou parlamentar si a trecut adresa pe pagina oficiala a Camerei Deputatilor.

Colega lui de partid, Steluta Cataniciu, este mai activa, dar nu cu mult. Se numara printre initiatorii unui proiect de lege cu privire la instituirea unei sarbatori: Ziua Nationala pentru Adoptie, care sa fie celebrata in 2 iunie. De asemenea, aceasta a mai adresat o intrebare ministrului Culturii, Daniel Barbu, cu privire la sustinerea Timisoarei la titlul de Capitala Culturala. Cataniciu dorea sa afle daca declaratia lui Barbu putea fi un dezavantaj pentru celelalte orase candidate. In raspuns i se reaminteste deputatului clujean ca abia in 2015 incepe competitia, aceasta fiind data depunerii candidaturilor, prin urmare procesul de jurizare nu a inceput inca, astfel ca declaratiile ministrului nu pot avea nicio influenta.

Elena Uioreanu, deputat in grupul PNL, s-a alaturat initiativei legislative care propune acordarea de hrana gratuita personalului politiei locale, dar si proiectului de lege privind reforma in domeniul sanatatii. Aceasta a avut pana acum doua declaratii politice: despre concursuri scolare de iarna si despre o retea medicala mobila.

Aurelia Cristea, deputat in grupul PSD, nu s-a oprit la depunerea juramantului, ci a luat cuvantul de doua ori in plen cu cate o declaratie politica: despre fonduri europene si despre Autostrada Transilvania. Si ea l-a luat la rost pe ministrul Culturii in ceea ce priveste declaratiile lui vizavi de capitala culturala si i-a reprosat faptul ca nu a luat niciun fel de angajament fata de Cluj-Napoca, orasul in care a obtinut titlul de doctor. O alta intrebare a acesteia s-a adresat ministrului pentru societatea informationala, Dan Nica, prin care Cristea dorea sa afle solutiile gandite pentru rentabilizarea Postei Romane. Cu toate acestea, Cristea nu a initiat pana acum niciun proiect de lege.

Activitate mai intensa la deputatii vechi

Nu la fel sta situatia cu deputatul PDL mai experimentat, Adrian Gurzau,  care contabilizeaza sapte initiative legislative in acest mandat, care aduc modificari unor acte normative in vigoare, printre care se numara Codul de procedura fiscala, procedura insolventei, legea farmaciei sau drepturile invalizilor si a vaduvelor de razboi. Proiectele se afla la Senat.

In ceea ce priveste interpelarile si intrebarile, Gurzau se lauda cu numarul record de 62 de astfel de interventii, abordand cele mai diverse teme, de la problemele copiilor autisti sau locurile de munca pentru persoanele diagnosticate cu HIV, pana la restaurarea bisericilor de lemn si incurajarea productiei si a consumului de vin romanesc. Gurzau a mai facut opt declaratii politice in acest mandat si se numara printre initiatorii a trei motiuni, care au fost respinse.

Cornel Itu, un alt deputat aflat la al doilea mandat, are la activ sapte interpelari, cinci luari de cuvant si doua initiative legislative, printre care si modificari la legea pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati. In interpelari, Itu a abordat problematica violentei in scoli si centura ocolitoare a Dejului, precum si drepturile financiare ale persoanelor cu handicap.

Mai un proiect, mai o declaratie…

Ioan Moldovan, parlamentarul PPDD de Cluj, se numara si el printre initiatorii proiectului de lege care vrea sa schimbe actul normative privind egalitatea de sanse. Acesta a avut doua declaratii politice, una referitoare la industria metalurgica si o alta la suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Deputatul Mircea Irimie, ales pe lista PDL in colegiul 8 si migrat ulterior in Partidul Conservator la inceputul lui 2013, s-a alaturat si el propunerii privind egalitatea de sanse, cu 81 de initiatori, care aduce modificari menite sa alinieze Romania la directivele europene in acest sens.

Deputatul UDMR Mate Andras are si el doua propuneri legislative – privind  Codul Fiscal si privind modificarea ordonantei in privinta retrocedarii bunurilor imobile care au apartinut cultelor religioase. Mate a avut sase interpelari si intrebari legate de probleme precum finantarea programelor culturale sau a unitatilor de invatamant prescolar.

Senatorii harnici. Unii dintre ei

Alin Tise este cel mai harnic senator in ceea ce priveste propunerile legislative: a elaborat singur patru astfel de propuneri, care vizeaza parcurile industriale, medicamente gratuite, reabilitarea termica a blocurilor. Tise se mai numara printre initiatorii propunerii privind plata despagubirilor pentru imobilele ocupate de stat in regimul comunist. Senatorul PDL a avut patru declaratii politice, a luat cuvantul de 10 ori in plen si a adresat 16 intrebari si interpelari in probleme precum criza citostaticelor, privatizarea Postei sau recalcularea pensiilor.

Senatorul Alexandru Cordos, viceliderul grupului PSD, a luat cuvantul in plen de 19 ori si a adresat 14 intrebari pe diverse teme, precum situatia Muzeului de Arta din Cluj-Napoca, la care ministrul Culturii a raspuns ca autoritatile judetene asteapta sa fie contactati de mostenitori si spera ca intre timp sa intre in vigoare legea care prevede ca bunurile imobile restituite sa isi pastreze destinatia timp de 20 de ani, si nu 5 ani, cum este acum. Cordos a mai pus intrebari referitoare la reducerea zgomotului din Cluj sau situatia finantarii Institutelor de Boli Cardiovasculare. Cordos sustine cinci propuneri legislative si a initiat singur un proiect de lege, care vizeaza prelungirea indemnizatiei de somaj cu patru luni si scutirea de la plata asigurarilor sociale pe durata intreruperii activitatii angajatorului.

Senatorul UDMR Laszlo Attila isi sustine colegul clujean din Camera Deputatilor si pe multi alti colegi de partid in initiative legislative privind retrocedarile. In rest, este un parlamentar tacut, cu doar trei luari de cuvant, o interpelare si nicio declarative politica pana acum.

Marius Nicoara, mai cu vechime in Parlament, a luat cuvantul de patru ori in plen, a avut trei declaratii politice, trei interpelari si cinci intrebari, referitoare la Mechel Campia Turzii, regionalizare si conexiune de internet in toate localitatile din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version