Justitie

CCR dezbate joi sesizările USR şi Forţa Dreptei privind numirile la CNA şi Curtea de Conturi

Curtea Constituţională dezbate, joi, sesizările parlamentarilor USR şi Forţa Dreptei în legătură cu numirea Monicăi Gubernat în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a Cameliei Pricopie în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi, relatează Agerpres.

Sesizările vizează Hotărârile Parlamentului 3/2023 şi 4/2023 şi este invocată încălcarea cvorumului legal de şedinţă şi a mai multor decizii pronunţate deja de CCR.

”PSD şi PNL tratează Parlamentul ca pe propria moşie, aşa cum fac şi cu România. La votul (…) pentru şefia CNA şi conducerea Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi nu au avut suficienţi oameni în sală pentru vot, dar au mers mai departe, în ciuda solicitării USR de a fi verificat cvorumul. Am depus, în acest sens, sesizări la Curtea Constituţională, împreună cu Forţa Dreptei. PSD şi PNL calcă în picioare Constituţia pentru că se grăbesc să îşi împartă România ca pe o pradă, îşi împart instituţiile statului în spatele uşilor închise”, afirma purtătorul de cuvânt al USR, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, conform unui comunicat transmis Agerpres.

USR susţine că aceste numiri sunt făcute pentru ”politruci de partid”.

”La Autoritatea de Audit i-a venit rândul să fie numită unei doamne fără nicio competenţă în domeniu, fostă chimistă la o unitate SRI. Cât despre CNA, ar trebui să fie o instituţie independentă, dar e total nefuncţională, iar la conducerea ei s-au grăbit să pună o persoană care a mai ocupat această funcţie şi a arătat deja că nu poate sau nu vrea să schimbe nimic în bine”, a mai spus Ionuţ Moşteanu.

USR susţine că în şedinţa plenului reunit al Parlamentului din 7 martie, înainte de votul asupra numirilor la CNA şi Curtea de Conturi în sală erau mai puţin de 69 de senatori, iar preşedintele de şedinţă a refuzat verificarea cvorumului.

Potrivit art. 67 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni în prezenţa majorităţii membrilor. Conform jurisprudenţei CCR, „neîndeplinirea obligaţiei preşedintelui de şedinţă de a verifica întrunirea cvorumului legal, la solicitarea unui lider de grup parlamentar, nu constituie numai un act de neaplicare a regulamentului, ci, întrucât se pune în discuţie însuşi cvorumul consacrat prin Constituţie, reprezintă o veritabilă problemă de neconstituţionalitate a actului adoptat de Parlament fără verificarea întrunirii cvorumului legal prevăzut de art. 67 din Constituţie”, mai susţine USR.

”Cu prilejul ultimei şedinţe de plen comun a celor două camere ale Parlamentului, PSD şi PNL au forţat votul pentru numirea în funcţii a unor persoane cu calităţi îndoielnice pentru a ocupa aceste poziţii de responsabilitate, în ciuda avertismentului legat de neîndeplinirea cvorumului legal de şedinţă după ce parlamentarii din Forţa Dreptei şi cei din USR au anunţat boicotarea votului”, precizează şi Forţa Dreptei, într-un comunicat transmis joi.

Parlamentarii USR şi neafiliaţi aparţinând Forţa Dreptei şi REPER au anunţat, în plenul Parlamentului, că nu participă la voturile asupra numirilor preşedintelui CNA şi a unui consilier de conturi.

Plenul Parlamentului a decis numirea Monicăi Gubernat în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a Cameliei Pricopie în funcţia de consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Votul a fost secret, cu buletine, după apelul nominal anunţându-se că s-au înregistrat 233 de voturi pentru şi patru contra, în cazul numirii Monicăi Gubernat, respectiv 232 voturi pentru şi trei contra, în privinţa numirii Cameliei Pricopie.