Uncategorized

Cazul "Omul paiangan": sinucigasii au nevoie de consult psihiatric, nu de dosare penale

Vineri noaptea, Mircea Boldi – Omul Paiangan – asa cum e cunoscut pe intreg internetul – s-a urcat din nou pe una dintre cladirile din centrul orasului si a amenintat ca se arunca. Pentru a patra oara. Oamenii legii l-au pazit timp de cateva ore, pana au reusit sa-l convinga sa coboare. L-au dus din nou la sectie, apoi la spital. Omul isi batuse un cui in cap, iar in ultimele saptamani inghitise linguri si baterii.

Pana acum, autoritatilor nu le-a trecut prin cap ideea ca Boldi ar avea nevoie de un doctor, ca problema lui nu este neaparat abilitatea de a se catara pe cele mai inalte cladiri din oras, ci una psihiatrica. Ca ar avea nevoie de un consult de specialitate, inainte de a-i fi intocmite dosare penale. Ca ar trebui, mai degraba, consultat decat amendat si lasat liber sa se catere din nou.

Potrivit Legii Sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice, o persoana poate fi internata fara voia ei „daca un medic psihiatru hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca din cauza acestei tulburari exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane”. Potrivit aceleasi legi, solicitarea internarii nevoluntare se poate face de medicul de familie sau medicul specialist psihiatru, familia persoanei, reprezentantii administratiei publice locale, precum si reprezentantii politiei, jandarmeriei sau ai pompierilor.

Psihiatrul clujean Traian Neamtu spune ca procedura aplicabila in cazul tentativelor de suicid impunea internarea lui Mircea Boldi la o clinica de psihiatrie.

„In momentul in care l-au dat jos de pe cladire trebuia internat la clinica de psihiatrie din Cluj, exista o astfel de clinica, iar acolo evaluat de catre specialisti. In functie de ce se afla, trebuia tratat. In niciun caz sa fie lasat acasa, sa se urce din nou. Trebuia internat la spital, evaluat si tratat”, a spus Neamtu.

Pentru cele patru amenintari cu aruncatul, trei doar in ultimele doua luni, politistii locali l-au pazit pe Omul Paiangan cu schimbul. De fiecare data cand s-a urcat pe cladiri, de la Politia Locala s-au mobilizat cel putin doi oameni, fie pe timpul zilei, fie pe timpul noptii.

„Fiind vorba de o infractiune – ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice – noi ne-am deplasat la fata locului doar ca sa insotim echipajele de politie ale ISJ, sa le fim de ajutor. La fiecare amjenintare, acolo au fost cel putin 6 oameni – doi politisti locali, doi pompieri si doi politisti de la IPJ. Noi schimbam tura la fiecare opt ore”, spune Ovidiu Banga, seful Serviciului de Ordine si Siguranta Publica din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Desi in acest week-end Omul Paiangan s-a urcat a patra oara pe o cladire din centru si a amenintat ca se arunca, autoritatile nu au considerat ca are nevoie de un consult psihiatric. Abia dupa ce omul a inghitit linguri, baterii si si-a batut cuie in cap, oamenii legii iau in serios evaluarea psihiatrica.

„Mircea Boldi este cercetat in stare de libertate sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. In momentul de fata este internat la o unitate spitaliceasca unde a suferit o interventie chirurgicala, urmand ca atunci cand va fi externat sa fie dus la un consult psihiatric”, spune purtatorul de cuvant al Inspectoratului de politie al Judetului Cluj.

sursa foto: www.actualitati.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *