Din oras

Cazul Duct City: CFO Integrator ar putea plati peste 9 milioane de lei taxa de timbru

Scris de 1,011

In dosarul celui mai pagubos contract public, semnat intre Primaria Cluj-Napoca si CFO Integrator pentru introducerea cablurilor din oras sub pamant, administratia locala a cerut anularea cererii de chemare in judecata, pe baza unei exceptii: taxa de timbru de patru lei platita de reclamant nu este suficienta. La urmatorul termen de judecata, din 4 aprilie, firmei conduse de Dan Danci i s-ar putea cere sa plateasca o taxa de timbru aferenta despagubirilor solicitate primariei, adica in jur de 9,6 milioane de lei.

CFO Integrator a cerut in instanta Primariei Cluj-Napoca plata a 218,2 milioane de euro, din care 12,4 milioane de euro contravaloarea la zi a investitiei in proiectul Duct City si 205,8 milioane de euro daune de interes.

Procesul dintre compania condusa de Danci si Primaria Cluj-Napoca a avut parte, pana acum, de amanari. La ultimul termen de judecata, administratia locala a depus o intampinare prin care s-a invocat exceptia insuficientei timbrari a actiunii. Cu alte cuvinte, taxa de timbru de patru lei platita de CFO Integrator este insuficienta.

Primaria a invocat Legea 544/2004, potrivit careia se datoreaza taxa judiciara de timbru pentru fiecare capat de cerere in parte. “Avand in vedere ca reclamanta a timbrat actiunea cu o taxa in cuantul de patru lei, solicitam anularea cererii de chemare in judecata”, se arata in intampinarea semnata de Emil Boc si juristii primariei.

Cu alte cuvinte, explica avocatul Nicu Chereches, instanta ar putea cere reclamantei sa calculeze taxa de timbru corect si sa o plateasca.

In acest caz, raportat la daunele cerute de reclamant, respectiv 218 milioane de euro, taxa de timbru calculata conform Legii 147/1997 va fi de peste 9 milioane de lei, bani pe care CFO Integrator va trebui sa-i plateasca pentru a continua actiunea in instanta cu primaria. Urmatorul termen de judecata in acest proces este programat pentru data de 4 aprilie.

Istoria unui contract pagubos: Primariei i se cer daune de 205 milioane de euro, clujenii raman cu cablurile in aer

La momentul semnarii contractului, in 2008, proiectul Duct City presupunea realizarea unei retele de canalizarie pentru cablurile de telecomunicatii, pe o lungime de 585 de kilometri. CFO Integrator se obliga, conform contractului, sa realizeze o retea subterana de 300 de kilometri si sa o administreze timp de 20 de ani. In schimb, trebuia sa plateasca 1% din veniturile brute realizate din exploatarea retelei, dar nu mai putin de 100.000 de euro pe an.

In schimb,  numai 115 metri de cabluri au fost introduse in subteran.

Intre timp, compania a acuzat Primaria Cluj-Napoca ca nu si-a respectat clauzele contractuale, in special de faptul ca nu a somat operatorii de telecomunicatii sa-si pozeze cablurile in reteaua subterana.

“Consiliul Local a permis instalarea aeriana a cablurilor de catre Electrogrup, pe tronsoanele unde au fost finalizate lucrarile de executie”, este unul din motivele invocate in actiunea de chemare in instanta.

Culpa ar apartine exclusiv Primariei Cluj-Napoca, mai spun reprezentantii CFO Integrator, iar concilierea directa care a avut loc cu reprezentantii administratiei locale in 15 mai 2012 nu a avut succes, astfel ca s-a ajuns in instanta.

In acelasi dosar, avocatii angajati de CFO Integrator mai cer, pe langa anularea contractului incheiat cu Primaria Cluj-Napoca, si anularea obligarii de catre companie a platii unei redevente anuale de 100.000 de euro. Firma a platit cate 100.000 de euro primariei atat in 2009, cat si in 2010, chiar daca au existat venituri modice din exploatarea retelei.

Foto: citynews.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE