Anchete

Cazul domnului Paul din Cluj, unul dintre acei oameni triști și singuri care ajung să putrezească în casă din cauza nepăsării autorităților

Statul și-a întors demult fața de la categoria cea mai vulnerabilă de plătitori de taxe: bătrânii bolnavi, singuri și neputincioși, iar instituțiile statului din Cluj-Napoca nu sunt nici ele de mare ajutor. Cazul unui bătrân lăsat de izbeliște a fost făcut public de către deputatul Emanuel Ungureanu care relatează detalii cutremurătoare. Ce se întâmplă cu persoanele singure și bolnave din oraș? Cum le poți face un mare bine ca cetățean, dacă statului nu îi pasă?

Domnul Paul, în vârstă de 62 de ani, este hemiplegic în urma unui atac cerebral și locuiește singur în Cluj-Napoca. El este un caz fericit. Alții ajung să moară singuri și uitați, mâncați de viermi în propria casă. Cazurile cu persoane găsite moarte în casă apar frecvent pe buletinele informative ale Poliției din oraș.  

Bătrânețea domnului Paul este marcată de suferință și singurătate. Primăria Cluj-Napoca i-a dat o locuință pentru că este un caz social, dar bărbatul are nevoie de mai mult ajutor atât de la autoritățile locale cât și de la societatea civilă. 

,,Sunt resurse limitate ale Direcției de Asistență Socială. Ei de obicei constată o problemă, o transmit unor asociații care au servicii de îngrijire a pacienților la domiciliu, dar de multe ori acești pacienți au nevoie de multiple servicii. Domnul are o semi-imobilizare, lucrează cu jumătate de corp, așa își face curățenie, își face mâncare. Are nevoie de un cărucior rulant electric, dar ca să învețe să manevreze un cărucior, să meargă singur pe scări, are nevoie de un program complex care înseamnă: cineva care să îl ajute să meargă la recuperare, cineva care să îl ducă când are nevoie de schimbarea unei sonde pentru că are o inconitență urologică”, ne-a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu. 

Cazul domnului Paul nu este singular în oraș. Dacă nefericiții nu ajung în raza de acțiune a unor buni samariteni de la asociații, fundații, sau simpli cetățeni, ori nu e făcut public cazul lor, își găsesc sfârșitul singuri în casă și nimeni nu le sesizează dispariția până începe să miroase cadavrul. Așa își tratează statul român contribuabilii.

“Statul este absolut impotent, absolut ticălos, statul a fost din totdeauna așa. Statul îi abandonează pe cei dragi. Spuneți-mi un cămin de bătrâni construit de Primărie în ultimii 10 ani. Dacă știe cineva din Cluj să mi-l arate. Modul în care ne tratăm bătrânii spune ceva despre noi. Statul i-a dat o locuință socială. Atât. Istoria este complicată, a plecat de la un cămin de vârstnici.

Omul acesta nu are absolut niciun sprijin și ce este mai dramatic este că și vecina care îi face cumpărăturile, îl ajută contra cost. Aseară am găsit două persoane dispuse să îl ajute constant cu cumpărăturile. El e în raza unor persoane ca mine care au cunoștințe, expertiză în asistență socială, experiență și voluntari dar sunt o grămadă de cazuri de care nu știe nimeni și uneori sunt descoperite când mirosul de cadavre e insuportabil pe casa scării”, a subliniat Emanuel Ungureanu. 

Autoritățile locale fac ping-pong cu cazurile sociale

Îngrijirea la domiciliu a unui bolnav singur este o problemă spinoasă nu din cauza legislației, pentru că legi bune în domeniu avem dar nu se aplică. Cazurile sociale din orașul nostru ajung să circule, în cel mai bun caz, de la o instituție la alta și nimeni nu mișcă un deget. Toți sunt mari specialiști în a da indicații cine și cum ar trebui să se ocupe de un caz. La nivel practic, lucrurile se mișcă cu viteza melcului. 

Problema majoră e că Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei are personal insuficient, iar cămine de bătrâni nu s-au construit de ani de zile. De când șeful Consiliului Județean, Alin Tișe pune bețe-n roate activității DGASPC, bătrânii amărâți au și mai mult de suferit. 

“Este obligativitatea Primăriei de a se ocupa de fiecare caz social. Ei au obligația să monitorizeze fiecare caz social, să întocmească ancheta socială și să vină cu propuneri către DGASPC. Propunerile de internare în centre de îngrijire și asistență trebuie să vină din partea Primăriei. Avem colaborări foarte bune cu primăriile din județ. La Cluj, din păcate, Direcția de Asistență Socială are un număr redus de angajați. Dar solicitări avem. E nevoie și de acceptul persoanei respective.

În cazul domnului, dacă își dorește să rămână într-un centru, noi avem locuri destule. Noi am înființat de vreo 2 ani echipe mobile care merg la domiciliu și fac evaluarea și încadrarea în grad de handicap. Îl scutim de transport. În ce privește chestiunea banilor, blocați fiind de Consiliul Județean și de Alin Tișe nu am putut mări numărul personalului la echipele mobile, sunt repercursiuni asupra beneficiarilor din județ”, a declarat Daniel Tămaș, directorul DGASPC.

La Cluj, s-a înființat o asociație a pacienților

De câteva săptămâni, s-a înființat la Cluj-Napoca și o filială a Colegiului Pacienților din România, o instituție care face intermedierea între bolnav și instituțiile statului. Însă fiind la început de drum, în atenția lor nu a intrat cazul domnului Paul și multe altele despre care spitalele cu care colaborează nu i-a informat.

„În primul rând, trebuie să vedem exact condițiile și după aceea să îl ajutăm într-o formă sau alta, dar asta imediat ce stăm de vorbă cu el să vedem cu ce să îl ajutăm. Avem spitale care ne sunt partenere, putem să îi ajutăm dacă îi internăm acolo, cu sponsorizări….de la caz la caz. Normal că ne autosesizăm, dar nu am știut de cazul acesta. În ce mă privește pe mine, eu sunt deschis. Filiala s-a înființat de 2-3 săptămâni și încerc din toate puterile”, ne-a spus reprezentantul filialei din Cluj, Laurențiu Seffer. 

Filiala din Cluj a Colegiului Pacienților a promis că se va ocupa de cazul nefericit al domnului Paul. 

Facem un mare bine împreună? 

Pentru că instituțiile statului sunt nepăsătoare la suferințele clujeanului din această poveste, cetățenii sunt îndemnați să facă ei ceva pentru domnul Paul.

„Nu se poate să ai pe casa scării o persoană neputincioasă și tu să nu faci tot ce poți să sesizezi autoritățile și asociațiile de profil… Avem nevoie urgent de voluntari care să mă contacteze pentru a organiza îngrijirea acestui domn.

Maxima urgență o constituie din punct de vedere material achiziționarea unei mașini de spălat și a unei plite electrice. Mai apoi, nu foarte târziu vom procura un scaun rulant acționat electric. Vă pun la dispoziție un cont: Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru RO45BTRL01301205F94787XX.

Vă mulțumesc frumos! Sunt convins că vom strânge banii necesari pentru a-l ajuta pe acest domn lipsit de sprijin. Să fim o comunitate! Ne pasă!”, este apelul deputatului Emanuel Ungureanu către clujeni.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *