Sanatate

Cauzele obezitatii

Obezitatea, inteleasa ca o maladie in adevaratul sens al cuvantului, este rezultatul interactiunii dintre mediul intern al organismului (predispozitie genetica) si mediul extern, unde intra in joc mai multi factori sociali, culturali, comportamentali si psihologici.

 

 

Factorii psihologici.

 

 

Printre factorii care genereaza supraponderabilitatea se numara frecvent socurile emotive si afective, schimbarile de mediu (de pilda mutarea dintr-un loc in altul) si de relatii (divort, casatorie, doliu in familie), schimbarile profesionale (pierderea locului de munca, avansarea in grad). Frustrarile, decesele, separarile exercita o actiune de destabilizare a echilibrului psihic.

 

 

La unii oameni, corpul poate deveni locul unde ei isi compenseaza frustrarile emotive. Ne ingrasam pentru ca mancam mai mult, dar si pentru “a reprezenta mai mult”; pentru a rezista mai bine singuratatii, fricii, ingrijorarii, angoasei. “Vidul” la nivel afectiv poate fi contracarat prin ingrasarea corpului. Unele dezordini alimentare, cum ar fi obiceiul de a mesteca ceva in gura fara oprire sau atractia irezistibila catre un aliment reprezinta expresia acestor mecanisme de compensare.

 

 

Aspectele metabolice.

 

 

Desi sunt mai putin frecvente decat se crede in mod obisnuit, aspectele metabolice trebuie totusi amintite datorita caracterului lor insidios si pentru ca solicita un tratament medical aparte.

 

 

In afara bolilor endocrine-metabolice reale (hipotiroidism, diabet), istoricul unui caz de supraponderabilitate mai poate avea la baza si un fenomen din sfera genitala (pubertate, sarcina, menopauza) sau o terapie cu impact puternic asupra echilibrului-metabolic (cum sunt terapiile hormonale, contraceptive, tratamentele cu cortizon si cele cu sedative).

 

 

Cauze familiale.

 

 

Factorul ereditar este important in aparitia obezitatii, dar nu determinant, spre deosebire de factorii psihici si comportamentali. A avea o “predispozitie din familie” nu duce in mod inevitabil la ingrasare. Fireste, o predispozitie genetica de a acumula un surplus de greutate exista (unele persoane au o tendinta mai pronuntata de ingrasare in conditii egale de activitate metabolica si numar de calorii), care poate de asemenea influenta modul in care organismul inmagazineaza grasimea si “punctele” in care se fixeaza. Daca obezitatea are un precedent in cadrul familiei, sansele de a deveni obez se maresc cu 30 %. Dar, in ultima instanta, tot criteriul alimentatiei si al activitatii primeaza, dand un impuls actului balantei.

 

 

Alimentatie gresita.

 

 

Obezitatea este aproape intotdeauna consecinta directa a unui regim alimentar gresit alcatuit si hipercaloric. Chiar si “predispozitia din familie”, deseori mai mult decat predispozitia genetica, este consecinta proastelor obiceiuri alimentare deprinse din frageda copilarie: prea multe zaharuri, grasimi si fainoase. Crescand, copiii trec de la bucataria mamei la fast-food si la mancarea de restaurant, servita adesea in portii mult prea copioase. La supermarketuri gasim preparate, semipreparate si produse tratate artificial, tot mai bogate in carbohidrati, proteine si grasimi.

 

 

Sedentarism.

Indeletnicirile zilnice le cereau oamenilor, pe vremuri, o mare cheltuiala de energie. In zilele noastre, tehnicizarea si automatizarea, autovehiculele si ascensoarele, toate acestea contribuie la diminuarea activitatii corpului omenesc, facand dificila eliminarea excesului de calorii. Instrumentul optim pentru prevenirea si vindecarea obezitatii este exercitiul fizic. Pentru a slabi, trebuie sa fim constienti ca gimnastica si miscarea in aer liber trebuie sa devina parte a stilului nostru de viata cotidiana.

 

 

Nu este neaparat nevoie sa frecventam o sala de gimnastica si sa facem exercitii fizice extenuante, care sa ne stimuleze pofta de mancare. Mai degraba, este necesar sa incercam sa facem miscare in timp ce ne desfasuram activitatea normala. O scara urcata pe jos, un drum facut pe jos, lasand automobilul in garaj, o plimbare in parc sau prin jurul orasului la sfarsit de saptamana, iata doar cateva exercitii care, indeplinite in mod sistematic, permit arderea caloriilor si mentinerea tonicitatii in muschi si in vase.

 

 

 

Uneori, in schimb, insasi starea su supraponderabilitate este cea care impiedica miscarea; obezul, simtind ca nu este in stare sa desfasoare activitati obositoare, “sade”, ajungand sa-si piarda puterea, rezistenta si flexibilitatea.

 

 

Sunteti sedentari? Tendinta de ingrasare poate fi rezultatul unui anumit stil de viata. Rflectati asupra modului in care va petrecti ziua? Raspunsul este “da”, daca:

 

 

munca si distractiile dvs. nu implica miscare;
atunci cand faceti o plimbare, rareori va indepartati 3 km de zona in care locuiti;
nu dedicati unei activitati fizice cel putin 20-30 de minute zilnic.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *