Sanatate

Cauzele alcoolismului

Scris de 76

Alcoolismul este raspandit peste tot in lume si reprezinta a treia cauza de mortalitate in tarile industrializate. La originea acestei probleme gasim factori socio-culturali si individuali.

Inca din Antichitate, alcoolul insotea ritualurile, ceremoniile si credintele traditionale si chiar in prezent el determina mentalitatile. In lumea moderna, publicitatea incurajeaza, cateodata indirect, consumul de alcool cu ajutorul imaginilor pe care le asociaza. Deci, factorii socio-culturali au un loc preponderent in ceea ce priveste consumul de alcool. O persoana care bea bauturi alcoolice nu devine insa neaparat alcoolica. Totul depinde de personalitatea sa. Daca aceasta e fragila, sporeste riscul de a devein alcoolic.

Factorii socio-culturali joaca un rol important in problema alcoolismului pentru ca induc o antrenare colectiva de a bea ceea ce e acceptat de toata lumea, recunoscut sau favorizat. In numeroase tari, consumul de alcool este aprobat de societatea insasi, ceea ce face din alcool un drog permis. Majoritatea timpului, bauturile alcoolice sunt asociate cu petrecerile, cu placerea; la cei mai tineri ele reprezinta adesea un simbol al initierii pentru o alta etapa de viata – cea de adult.

Mediul de prieteni, familial sau profesional, poate incita consumul de alcool, care marcheaza in aceasta situatie impartasirea momentelor placute si se leaga de o simbolistica a fortei si virilitatii.

Modelul familial de comportament fata de alcool este de asemenea fundamental. Un copil care isi vede parintii abuzand de bauturile alcoolice, mai ales cand sunt confruntati cu dificultatile vietii, va fi susceptibil sa reproduca acelasi tip de comportament la varsta adulta. De altfel, usurinta cu care se pot obtine bauturile alcoolice le favorizeaza consumul.

Desi exista atractie fata de alcool intr-un mediu care admite consumul acestuia, totusi personalitatea individului e determinanta in ceea ce priveste alunecarea pe panta alcoolismului. Persoanele slabe, incapabile sa-si controleze emotivitatea, cu prea putina siguranta de sine, in special adolescentii in cautarea identitatii, sunt mai expuse la consumul repetat de bauturi alcoolice decat persoanele echilibrate, deoarece alcoolul le da impresia ca isi pot stapani starea de anxietate si inhibitie. Vorbim in acest caz de alcoolism “de compensatie”

Reactiile psihice in fata dificultatilor vietii joaca de asemenea un rol important in aparitia alcoolismului. Numerosi bautori moderati si ocazionali incep sa se dedea la bautura intr-un mod irational, cu ocazia pierderii unei persoane apropiate sau cand copiilor le vine randul sa plece de acasa.

Pentru a avea o imagine mai clara asupra alcoolismului e necesar sa precizam cateva cuvinte:

Alcoolizare: impregnare a organismului cu alcool, oricare ar fi cantitatea ingerata!
Alcoolodependenta: stare de dependenta fata de alcool, de la care o persoana e incapabila sa se abtina psihic si fizic.
Alcoopatia: orice boala acuta sau cronica ce decurge din intoxicatia alcoolica.
Alcoolemia indica continutul de alcool etilic din sange. Ea permite aprecierea cu exactitate a cantitatii de alcool ingerat de un individ. Rezultatul analizei sangvine se exprima in grame la litru. Se considera, fara a se tine cont de particularitatile individuale, ca la o concentratie de peste 0,5 g/l pot aparea tulburari de comportament. Betia corespunde valorilor de la 1 pana la 2 g/l. Alcolemia creste pana la 2 ore dupa absorbtia alcoolului.
Betia este consecinta imediata care poate fi provocata de consumul de bauturi alcoolice. Ea depin de  concentratia de alcool din sange si se deruleaza in general in trei faze: 1) de excitatie care se   manifesta prin dezinhibitie; 2) lipsa de coordonare si instabilitate si 3) de coma, cand individual e “beat mort”. In unele cazuri, aceste manifestari se asociaza cu agresivitatea, cu halucinatii, cu deliruri sau stari de depresie.

In tendinta spre alcoolism pare sa intervina si o predispozitie genetica, cum au aratat-o cercetarile asupra gemenilor “adevarati” (univitelini) sau asupra copiilor adoptati.

Ceeea ce nu inseamna in nici un caz ca un copil ai carui parinti sunt alcoolici va deveni inevitabil alcoolic; dar, daca va fi pus in fata tentatiei, ii va fi mai greu decat altui individ sa-i reziste. Invers, unele persoane vor suporta in mod natural foarte prost alcoolul, ceea ce ar explica slaba lor inclinatie sa devina alcoolice. De fapt, ele au un deficit de acetaldehid dehidrogenaza, o substanta care in mod normal are rolul sa elimine un produs toxic de degradare a alcoolului (acetadehida).
ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 7 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 7 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 8 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 8 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 10 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 11 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 11 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 11 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 12 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 22 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției