Din oras

Cateii fac show umanitar in centrul Clujului. Campionii adoptiilor la Cluj sunt nemtii

O actiune inedita a animat zona bulevardului Eroilor si a Pietii Unirii la sfarsitul saptamanii trecute. Peste 30 de catei au purtat baloane si i-au incantat pe cei mici, in timp ce voluntarii care ii ingrijesc i-au invatat pe trecatori cum pot sa ajute cainii abandonati. Trei sferturi din cei dati spre adoptie in acest an de la Ecarisaj au ajuns in Germania, iar oficialitatile institutiei se plang ca mereu sunt abandonati in oras caini din satele din jur.

Lipsa hranei, a unui adapost curat, calduros si ferit, dar si comportamentul agresiv al unor oameni sau masinile sun pericolele care ii pandesc la tot pasul pe cateii de pe strada. Pentru a-i invata pe clujeni cum pot sa faca sa le dea o mana de ajutor, o mana de voluntari au pus la cale o actiune numita “Fa-ti un nou prieten” care a facut deliciul copiiilor aflati in centru sambata dupa masa. Peste 30 de catei care au trait pe strazi si fie au fost adoptati, fie se afla in ingrijirea unor tineri inimosi au luat parte cu entuziasm la actiune, au purtat baloane pe care erau scrise indemnuri simpatico si mesajele campaniei (adopta, gazduieste, fa voluntariat, doneaza, educa) si s-au jucat cu trecatorii.

“Ne-am propus sa crestem vizibilitatea cateilor abandonati din Cluj, sa mediatizam faptul ca si daca nu ii vedem pe strada, ei exista si e o armata de voluntari care se ocupa de ei. Pe langa asta, am mai vrut o interactiune directa intre catei si clujeni , am impartit pliante cu informatii utile si am facut un filmulet pe care il vom posta la sfarsitul saptamanii. Actiunea a avut succes, acum dorim sa o plasam la nivel national”, a precizat Theya Golea, organizatoare a evenimentului.

Iata un teaser al filmuletului de la eveniment.

Numarul cainilor abandonati in fiecare luna pe strazile Clujului se ridica la cateva sute, fiind preluati fie de asociatiile specializate, fie de catre cei de la Serviciul Public de Ecarisaj.

“Nu se adopta atat de multi catei cati se abandoneaza la Cluj”, a rezumat Golea.

La Serviciul Public de Ecarisaj se afla in acest moment 139 de caini.

“Vine lumea sa ii adopte, insa prea putini clujeni. Totalul cainilor adoptati in acest an a fost de aproximativ 400, din care 100 au ajuns la clujeni si 300 in Germania. De cele mai multe ori, intermedierea se face de catre asociatii, insa unii vin si personal. Unii vor sa aiba caine de paza la firme”, precizeaza Mioara Macrinici, medic veterinar in cadrul serviciului.

Cei de la ecarisaj prind cam 70 de caini de pe strazile Clujului, in limita posibilitatilor de cazare a acestora.

“Noi am putea prinde si 150-200, mai ales daca ne-am duce la Pata Rat. Daca ar trebui sa gestionam doar situatia cainilor din oras ar fi bine, insa mereu apar altii si altii, adusi din satele din jur. In plus, acum ne va incurca si noua lege in domeniu, trebuie sa ne consultam cu cei de la Directia Sanitar Veterinara in acest sens”, a mai spus specialistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *