Justitie

Cătălin Cherecheș, bolnav de inimă înainte de sentința de care soacra a vrut să-l scape cu bani. Prescrierea, în aprilie 2024

Procesul de luare de mită în care Cătălin Cherecheș este inculpat, și pentru care soacra primarului ar fi încercat să intervină pentru ”o pedeapsă mai ușoară”, se afla într-un stadiu avansat, la Curtea de Apel Cluj.

Conform fanatik.ro, Cătălin Cherecheș a cerut recuzarea unei judecătoare pe motiv că îi e rudă

CITEȘTE ȘI:

Poziția Curții de Apel Cluj legat de denunțul judecătoarei Georgiana Rodica Fărcaș Hîngan – Clarificări

Pe 9 noiembrie, una dintre judecătoarele din completul de judecată în dosarul lui Cătălin Cherecheș a făcut o declarație de abținere în legătură cu soluționarea cauzei, respinsă de judecători. Numele judecătoarei este Fărcaș Hîngan Georgiana Rodica, cea care cu doar trei zile înainte primise vizita Claudiei Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș. Cererea de abținere a fost respinsă.

Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, în anul 2016, fiind acuzat că ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Baia Mare suma de 30.000 de lei pentru a susține financiar clubul. Edilul a susținut că era vorba despre un împrumut.

Pe fond, primarul orașului Baia Mare a fost condamnat la 5 ani de închisoare, însă edilul a făcut apel. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, la un complet format din judecătoarele Georgiana Rodica Fărcaș Hîngan și Ancuța Pura. Acesta din urmă a fost înlocuită de Monica Ioana Șortan, după ce a fost detașată ca personal de instruire la Școala Națională de Grefieri.

Ancuța Pura solicitase de mai multe ori detașarea de la Curtea de Apel Cluj, iar avocatul lui Cherecheș ceruse recuzarea acesteia pe motiv că este verișoară de gradul doi cu inculpatul. Judecătoarea a fost nevoită să-și facă tot arborele genealogic pentru a dovedi că nu e rudă cu Cherecheș.

Crize de nervi din cauza SRI

Apelul în dosarul lui Cătălin Cherecheș s-a judecat într-o stare maximă de tensiune, reiese din încheierile de ședință consultate de fanatik.ro, din cauza faptului că judecătoarele Hîngan și Șortan au respins toate argumentele pe care se baza apărarea. Unul dintre cele mai discutate a fost cel legat de imixtiunea SRI în ancheta penală, respectiv în instalarea dispozitivelor tehnice de supraveghere asupra denunțătorului. Avocatul apărării a reclamat chiar faptul că Serviciul Român de Informații a distrus actele care fac referire la un plan de acțiune pe baza protocolului cu DNA, în cazul lui Cătălin Cherecheș.

Respingerea acestor argumente precum și refuzul recuzării completului, i-a produs o adevărată criză de nervi apărătorului lui Cherecheș, care la înfățișarea din iunie a caracterizat drept ”o rușine ceea ce a observat în sala de judecată la prezentul termen, reprezentând o nesocotire totală a ceea ce înseamnă dreptate penală”.

Cherecheș, acuzat că trage de timp până la prescripție

Pe de altă parte, Cătălin Cherecheș a absentat de la mai multe termene din acest an, invocând o stare de sănătate precară. El a depus documente medicale care atestă că are probleme cardiace și că a fost chiar internat în spital. ”Totodată, precizează că medicul i-a transmis că inculpatul prezintă un sindrom coronarian acut cu elemente de infarct”, a arătat avocatul primarului, la termenul din septembrie. Astfel, el a cerut amânarea pentru a fi audiat în momentul în care se va simți mai bine. Ulterior, el a cerut din nou amânarea judecății pe motiv că și-ar fi angajat un alt avocat, care nu cunoaște cauza.

Și aceste argumente au fost respinse de cele două judecătoare, după ce procurorul de ședință a ajuns să-l suspecteze pe inculpat că trage de timp. Pentru faptele lui Cătălin Cherecheș, termenul de prescripție ar putea interveni în aprilie 2024.

”Situaţii frecvente în practică, în care se exercită cu rea-credinţă drepturile procesuale sunt, spre exemplu, cele privind formularea de cereri identice, repetate, la intervale scurte de timp după respingerea cererii anterioare sau rezilierea contractului de asistenţă juridică în diferite momente procesuale, când partea are interes în amânarea, pe orice cale, a procesului.

Pe cale de consecinţă, consideră că aceasta este şi situaţia din prezenta cauză şi că inculpatului Cherecheș îşi exercită cu vădită rea-credinţă dreptul la apărare prin rezilierea contractelor de asistenţă şi formularea cererilor de amânare”, se arată în încheierea ședinței din 29 septembrie.

Pe 19 octombrie, instanța a rămas în pronunțare, stabilind un termen pentru deliberarea, redactarea și pronunțarea cauzei la data de 24 noiembrie 2024.

Cătălin Cherecheș, prima reacție după flagrant: ”Cum te… soacra”

Soacra lui Cherecheș a căutat-o prima dată pe judecătoarea Farcaș-Hîngan și pe mama ei, la data de 24 octombrie, la cinci zile după ultima înfățișare, înainte de sentință.

Potrivit procurorilor, femeia ar fi venit la sediul firmei din Târgu Mureș, și pentru că nu le-a găsit pe cele două, a revenit și a doua zi, când a reușit să stea de vorbă cu mama judecătoarei.

”Aceasta a rugat-o să intervină pe lângă fiica sa, judecător la Curtea de Apel Cluj ”ca de la mamă la mamă” și să fie blândă cu primarul, întrucât acesta este nevinovat”, se arată în dosar.

A treia zi, Claudia Gliga s-a întors la sediul firmei mamei judecătoarei și i-a transmis acesteia că a discutat cu părinții ginerelui său, care i-au transmis că ”sunt în stare de orice pentru a-l salva pe fiul lor”. Femeia ar fi oferit o sumă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro, sub pretextul cumpărării afacerii.

În fine, pe 6 noiembrie, soacra lui Cherecheș a fost prinsă în flagrant, ”în contextul remiterii sumei de 50.000 de euro colaboratorului cu identitate reală Fărcaș Hîngan Rodica, în incinta Iulius Mall Cluj”, arată procurorii. Aceștia suspectează că suma de bani ar fi fost pusă la dispoziția soacrei lui Cherecheș de membrii familiei primarului.

Cătălin Cherecheș a respins orice amestec în ”negocierea” cu judecătoarea și a anunțat că își așteaptă soția pentru a-i da câteva explicații. ”Cum te… soacra, nu te… nimeni”, a declarat Cherecheș pentru un post de televiziune.

Cătălin Cherecheș are 45 de ani și este primar al municipiului Baia Mare din anul 2011. După ce DNA i-a făcut dosar pentru luare de mită, Cherecheș a fost reconfirmat prin vot de cetățenii orașului, cu un procent de 70%, la alegerile locale.