PORTRET

Cătălin Berindean, președintele partidului Pentru Cluj: „Generațiile se schimbă, nu mai poți veni în fața oamenilor cu promisiuni goale. Viitorul este al proiectelor!”

Cătălin Berindean este președintele partidului Pentru Cluj, o nouă formațiune locală înființată din necesitatea unei schimbări radicale a clasei politice, prin oameni noi, integri, educați, inteligenți, prin oameni care și-au dovedit calitățile ca buni profesioniști, înainte de a intra în politică. Un astfel de om este, la rândul său, Cătălin Berindean, absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații, doctor în Fizică Medicală, cu o experiență profesională de 10 ani ca jurnalist și alți 10 ca manager și director de producție în mediul privat. 

Din 2014, Cătălin Berindean și-a deschis și propria afacere, iar el își propune ca, prin viitoarea sa activitate, să sprijine mediul antreprenorial, adevăratul motor de dezvoltare al țării, să contribuie la schimbarea de mentalități, la un mediu social și de afaceri mai curat. Implicarea sa politică e motivată de dorința aducerii unui suflu nou în societatea clujeană, prin oameni competenți, neînregimentați vreodată în vechile partide, prin oameni cu proiecte, cu dorință de muncă, cu dragoste față de Cluj, cu bun-simț față de cetățenii orașului, cu respect față de reguli și de adevăratele valori sociale.

Despre formarea sa ca om, ca profesionist și despre ideile și proiectele pe care intenționează să le promoveze în calitate de consilier local (este candidat pentru alegerile din iunie 2016), Cătălin Berindean ne vorbește cu deschiderea și sinceritatea celui care nu are nimic de ascuns, care își dorește să intre în politică pentru a construi, pentru a transforma în realitate un proiect de oraș, de țară, departe de intențiile, de mentalitatea fostei clase politice, care și-a trăit traiul și căreia i-a venit vremea schimbării.

Vocația de jurnalist

Cătălin Berindean s-a născut în Cluj, în 23 noiembrie 1972, și a copilărit în cartierul Grigorescu, unde a urmat, până în clasa a V-a, Școala Generală nr. 15 si Liceul 15 (actualul Onisifor Ghibu). 

Din clasa I a descoperit ziarele, prin intermediul rudelor sale: tatăl era un mare cititor de ziare și reviste, avea toată colecția Magazinului Istoric, de la tatăl său fiul citea și Făclia și, oriunde mergea la rude și găsea ziare, imediat le lua și le savura. În vacanțe, devora colecția de ziare din podul bunicului și astfel, de mic, Cătălin Berindean a simțit chemarea de a deveni jurnalist:

„Bunicul avea în pod colecția de ziare Scânteia, Făclia, România Liberă, găseam și ziare vechi, din anii ʼ60-ʼ70, pe care îmi plăcea să le citesc, eram fascinat de evenimentele din acei ani. Și așa a crescut în mine setea aceasta, pasiunea de a ajunge, la un moment dat, jurnalist.”

Anii de școală i-au format tânărului, căruia îi plăcea istoria și geografia, și gustul pentru călătorii și vara, cât era ziua de lungă, acesta bătea Apusenii, în lungi expediții cu cortul. 

Din clasa a V-a, Cătălin s-a mutat la Colegiul Național Emil Racoviță, unde a rămas până la absolvirea liceului și unde a avut parte de profesori deosebiți, care l-au îndrumat pe calea vocației sale:

„Am avut șansa la Racoviță de profesori precum Langa, Cerghi, Sorohan, Sitaru, Seceleanu, Kușelik, Oancea, Câmpeanu, Lazăr, Iancău, oameni care își îndeplineau cu adevărat menirea de dascăli. Era un lucru rar pe vremea aceea să te ia un profesor deoparte și să îți spună: «Măi, băiatule, tu ce vrei să faci în viață?» Eu am avut șansa aceasta, să mă ia deoparte profesorii mei, să îmi spună: «Cred că la asta ești bun, asta ar trebui să faci, aici ar trebui să insiști…» Până la urmă, asta cred că e menirea unui profesor, în special să îi găsească elevului vocația, să îl îndrume spre talentul pe care i-l intuiește, astfel încât tânărul să își poată exploata potențialul.”

De la presă la business

După absolvirea liceului, Cătălin Berindean ar fi vrut studieze jurnalismul, dar, pentru că atunci, în 1991, singura facultate de jurnalism din țară era la București, s-a decis să urmeze la Cluj Politehnica, unde exista o materie numită „Televiziune”, la Facultatea de Electronică și Telecomunicații. Aici a avut profesori – oameni de afaceri care, dincolo de materia propriu-zisă, i-au oferit adevărate lecții de viață și de dezvoltare antreprenorială:

„Ei mi-au deschis ochii asupra a ceea ce e de făcut, eram la granița dintre două lumi, se încheiase comunismul, începea capitalismul și am avut câțiva profesori care mi-au arătat pe ce drum să o iau, cum a fost profesorul Koos, care la cursuri ne vorbea despre ce trebuie să facem în viață; am învățat de la el cum să ne deschidem o afacere, cum să ne căutăm clienți, cum să facem marketing, cum să ne conducem afacerea, lucru care, nici în ziua de astăzi, nu se predă în nicio școală din România. Alături de acesta, îl mai pot aminti pe profesorul Toderean, pe Garofița Pavel, pe domnul Vlaicu, actualul rector, dascăli care ne-au învățat care sunt valorile importante în viață: libertatea, adevărul, bunul-simț, civilizația, integritatea, consecvența.”

După ce a intrat la facultate, grație lecțiilor profesorului Koos, Cătălin Berindean s-a angajat foarte repede, începând de jos și muncind fiecare etapă: a lucrat ca tâmplar în atelierul bunicului său, apoi brutar, după care, încă student fiind, s-a angajat în vânzări, în cadrul unei mari companii, până în 1995.

Ulterior, Gelu Cârlig, Marius Aciu si Sergiu Gavril Suciu i-au oferit șansa de a debuta în presă, la Radio Sonic. După un an de zile, datorită lui Tavi Iacob și lui Florin Danciu, care i-au acordat toată încrederea, Cătălin Berindean a ajuns la Mesagerul Transilvan și, în 1996, a intrat și în CD Radio, unde a găsit o echipă deosebită de profesioniști, formată din Marius Marchiș, Dan Creța, Ștefan Coroian, Anca Miocheti, Tibi Crișan, Horațiu Nicoară, Cristina Stihi și alții.

După 3 ani, în 1999, amicul său, Cosmin Gușă, l-a chemat să i se alăture în proiectul Antena 1 Cluj, pe care l-au construit împreună cu Lucian Danciu, cu Tibi Rostaș și cu o mulțime de colegi deosebiți. Cătălin Berindean a rămas în Antena 1 până în anul 2006, când a ieșit din presă și a luat-o pe calea businessului:

„Am ieșit pentru că era tot mai evident că libertatea de exprimare a jurnalistului va fi tot mai îngrădită, iar eu am fost întotdeuna un om neîngrădit, care a spus ce a avut de spus, fără niciun compromis. Și atunci, am avut de ales să rămân, să fac un compromis, sau să ies din mediul acela și să fac altceva, și sigur că am preferat să fac altceva.

Îi mulțumesc amicului meu de-o viață, Răzvan Țărmure, care mi-a dat șansa, în 2006, să intru în domeniul investițiilor imobiliare. Am activat în compania lui până în 2014, când mi-am creat propria companie și acum activez într-un domeniu conex imobiliarelor, în cel al instalațiilor.”

Ca antreprenor, Cătălin Berindean a descoperit un alt domeniu care i-a plăcut, mai ales că a prins o perioadă în care mediul de afaceri, după anii de criză, a început să se curețe de multe dintre obiceiurile rele:

„Acum e mult mai curat față de cum era în 2007 și mi-am ales parteneri la fel ca mine, oameni integri, care își fac treaba corect, care nu păcălesc, nu înșală. Asta cred că e esențial în business. Lucrurile se schimbă și, de la an la an, e tot mai bine. Există acea masă critică antreprenorială pozitivă care curăță mediul de afaceri și în masa aceasta intră constant alți oameni tineri, care vin cu mentalități corecte.”

Pentru Cluj – o nouă generație, curată, și în politică

Cătălin Berindean e convins că, la ora actuală, se petrece un schimb de generații, nu numai în business, ci și în politică. Acesta este motivul pentru care a ales, împreună cu Liviu Alexa, să creeze partidul Pentru Cluj:

„Cu Liviu discutăm de 5-6 ani despre acest proiect și amândoi am simțit că acum e momentul în care, la fel ca în business, se schimbă lucrurile – partidele nu mai pot merge așa cum au mers în ultimii 25 de ani.

Lucrurile se schimbă, oamenii înțeleg că politicienii trebuie să vină în fața lor cu proiecte. Nu mai poți veni cu promisiuni goale, cu atacuri la persoană, cu a spune că tu ești mai frumos sau mai deștept decât celălalt. Viitorul este al proiectelor: fiecare partid va veni cu proiecte, iar alegătorii vor alege proiectele pe care le apreciază, care consideră ei că îi reprezintă pentru oraș, pentru județ, pentru țară. Ideea noastră nu este doar una locală, regională, noi vrem ca partidul Pentru Cluj să devină o mișcare națională – avem un proiect naționale care se va numi Pentru România.

Eu am doi copii, un băiat și o fetiță, și acest proiect, care este unul pe următorii 25 de ani, îl vom lăsa următoarei generații, copiilor noștri, să îl ducă mai departe, pentru că, până la urmă, acesta este rolul unui partid, al unui politician, să mai pună o treaptă la proiectul de țară. Sigur, o treaptă în sus, nu în jos, așa cum, din păcate, s-a mai întâmplat în istoria acestei țări.”

Cătălin Berindean crede în aceste etape, de 25 de ani, pentru că el consideră că, în orice domeniu, lucrurile bune se clădesc în timp:

„Acesta este mesajul meu și al lui Liviu Alexa: nimic nu se poate clădi de pe azi pe mâine și nimic nu se poate clădi ușor. Lucrurile temeinice și bune se clădesc în ani, trebuie muncit din greu și vrem să le spunem tuturor că îi chemăm alături de noi pentru următorii 25 de ani, în proiectul nostru de țară.

Noi venim din masa antreprenorilor, acea masă critică de 16-18%, procent care crește în permanență. Înainte de 1940 era acea mică burghezie, astăzi noi le spunem antreprenori, cred că ei pot schimba țara, o schimbă deja. Eu consider că o etapă s-a încheiat în 2003-2004, iar după 2004, în ultimii 12 ani, am avut o etapă de consolidare a schimbărilor de după ʼ90. În acești ani s-a consolidat masa antreprenorială care a schimbat în bine ce a fost de schimbat în România ultimului deceniu.

Țara oricum se schimbă în bine, noi trebuie doar să le oferim acestor antreprenori terenul de joc pentru a își duce misiunea lor mai departe. Nu uităm celelalte categorii sociale, însă esențiali pentru construcția țării sunt acești antreprenori.”

Și în ceea ce privește Clujul, Cătălin Berindean consideră că un rol important pe care îl va avea partidul său va fi acela de a îi reapropia de oraș pe oamenii de afaceri, de a îi implica în proiectele urbei, pentru că administrația ultimilor 25 de ani a fost una izolaționistă și, atât Funar, cât și Boc, s-au izolat de oamenii de afaceri locali, au tăiat toate căile de comunicare și au refuzat să colaboreze cu aceștia, ceea ce a însemnat un mare minus pentru oraș.

Viitorul tinerilor, în următorii 25 de ani

Mesajul lui Cătălin Berindean pentru cei tineri este acela că viitorul este al oamenilor-firmă. El consideră că important pentru aceștia, pe viitor, va fi nu neapărat să facă o facultate, ci să se concentreze, încă din liceu, de la 14-15 ani, să își găsească o nișă pe care să pornească o afacere. 

Cătălin Berindean propune o schimbare de mentalitate pentru următoarele două decenii, pentru că sistemul de până acum, goana după diplome și, mai apoi, după un angajator, s-a dovedit a fi unul ineficient, atât pe planul personal, cât și pe cel al dezvoltării țării. Această schimbare de paradigmă implică și o evoluție a sistemului educațional, care, conform președintelui partidului Pentru Cluj, în următorii ani va fi una dramatică:

„O problemă a învățământului în ultimii 25 de ani a fost că au intrat în sistem foarte mulți profesori fără vocație și, pentru ca educația să devină ceea ce noi avem nevoie, este necesar să asigurăm condițiile pentru ca în învățământ să ajungă dascăli cu vocație.

Până la urmă, și rolul guvernului Cioloș este de a face această trecere, care va fi una bruscă și dramatică. Menirea noului guvern e de a asigura aceste schimbări, acum este ca o falie, e momentul în care se rupe pisica. Acesta este scopul actualului guvern în toate domeniile și nouă, partidelor care acum apărem și care vom duce mai departe clasa politică românească, ne va fi mai ușor pentru că această falie, această ruptură este produsă de un guvern tehnocrat.”

Un susținător al sportului, la rândul său un sportiv care practică alergarea, Cătălin Berindean își dorește ca tinerii să facă mai multă mișcare, să bată pădurile orașului, ar vrea să vadă Clujul plin de oameni pe bicicletă, considerând că acesta este trendul care trebuie promovat, pentru ca, an după an, să fie tot mai puține mașini în centrul orașului și tot mai multe biciclete și, astfel, tinerii să se bucure de viață și de sănătate:

„Am devenit prea grijulii cu copiii și nu e în regulă, nu am mai văzut un copil să se cațăre în copac, văd tot mai puțini copii jucându-se cu mingea; trebuie să îi luăm pe copii din casă și să îi scoatem din nou în fața blocului: cu bicicleta, cu mingea, cu rolele. 

Calculatorul, telefonul, tableta fac foarte mult rău societății. Dincolo de problemele de sănătate pe care le cauzează, acestea creează niște cetățeni zombie, niște oameni care se autoexclud din societate, care nu se mai bucură de viață, tinerii devin singuratici, nu socializează. Acesta este efectul unei societăți supratehnologizate, supercomputerizate, în care omul tinde să devină și el o mașină.”

Vechile zone de agrement, pădurile Clujului, în care Cătălin Berindean a copilărit, au început însă să fie distruse de construcțiile intense practicate în ultimii ani. E și cazul pădurii Hoia, unde au fost făcute blocuri pe terenul fostei zone de schi și de derdeluș, și nici Făgetul nu scapă de construcțiile abuzive:

„Eu sunt un susținător al zonelor verzi, colegul meu de partid, Mihai Armanca, a publicat pe site-ul său, manastur.info, un material despre cum se distruge pădurea Făget și la fel se distruge și pădurea din Hoia. Trebuie să facem ceva să oprim lucrurile acestea pentru că pădurile din jurul orașului sunt plămânii verzi ai Clujului. Nu trebuie să se mai dea autorizații de construcție în zonele acestea, ele trebuie să devină zone protejate și să fie folosite așa cum au fost folosite până acum, ca zone de agrement, nu ca zone de urbanism. Orașul se poate dezvolta în alte zone, nu în zonele verzi.”

Și în ceea ce privește parcurile, Cătălin Berindean consideră că trebuie făcut mai mult decât ceea ce s-a făcut până acum, că trebuie plantați și copaci, nu doar instalații de joacă. 

Clujul are mari lipsuri în ceea ce privește zonele de agrement și nici măcar cele care existau înainte de 1989 nu sunt bine întreținute:

„Ștrandul Municipal e în paragină, ștrandul Sun trebuie renovat și partidul nostru are un proiect în acest sens, pentru a îl adapta la anii pe care îi trăim, pentru că arată exact ca acum 30 de ani, când a fost construit. Sunt multe alte zone care așa au rămas, ca acum 30-40 de ani. Toate inițiativele din Cluj, pe partea de agrement, au fost private, și e nevoie ca și municipalitatea să creeze noi zone de agrement.” 

Eradicarea bolilor sistemului de sănătate

În ceea ce privește sistemul de sănătate, președintele partidului Pentru Cluj consideră că acesta a fost adus la starea deplorabilă din prezent în urma devalizării produse în cârdășie, de către medici și companiile farmaceutice:

„Companiile farmaceutice au finanțat medicii și continuă s-o faca și în ziua de astăzi, iar, în contrapartidă, medicii au dat undă liberă companiilor farmaceutice să dicteze politici de prețuri absolut aberante la medicamente, la echipamente medicale, la absolut tot ce înseamnă produs medical. 

De aceea nu au fost bani pentru modernizarea spitalelor, pentru salariile personalului medical. Pentru medici au existat însa trei surse de finanțare: salariu, banii de la companiile farmaceutice și plicurile de la pacienți. 

Trebuie să îi punem pe medici să aleagă între clinicile private și cele de stat, iar companiile farmaceutice să înțeleagă că a trecut perioada romantică de profit nesimțit, trebuie să se adapteze la profiturile pe care le au și în țările civilizate unde activează.”

Cătălin Berindean consideră că accentul, în următorii 25 de ani, va trebui pus pe prevenție, pe dezobișnuirea populației de meteahna consumului excesiv de medicamente, pe terapiile alternative și pe un stil de viață mai sănătos, bazat pe mișcare în aer liber. 

În plus, vor trebui construite noi spitale, adaptate condițiilor actuale, iar președintele Pentru Cluj arată și o sursă de finanțare pentru acestea: 

„Banii care până acum au mers cu predilecție spre companiile farmaceutice îi vom reorienta spre construcția de spitale; asigur pe toată lumea că există suficienți bani în România pentru a construi aceste spitale.”

„Trebuie să ne bucurăm de viață și împreună să contribuim la însănătoșirea societății”

Nivelul de civilizație al orașului este un alt factor important, pe care Cătălin Berindean, prin intermediul mișcării Pentru Cluj, dorește să-l îmbunătățească:

„Există o lipsă de respect pentru autoritate, pentru civilizație, pentru oraș, până la urmă, și asta se manifestă în multe feluri, de la hârtiile pe care le aruncăm pe jos, până la polițistul local pe care îl înjurăm sau îl tratăm cu indiferență.

Suntem o societate fără reguli și va trebui cât de repede să începem să acceptăm că nu avem doar drepturi ca cetățeni, avem și obligații. Va trebui să respectăm regulile, să nu mai construim fără autorizație, să acceptăm că trebuie să dispară garajele dintre blocuri (vom găsi modalități de a asigura locuri de parcare), trebuie să acceptăm că e important să mergem la job cu transportul în comun sau cu bicicleta, să încercăm să ne folosim cât mai puțin automobilul personal, să fim de acord la un moment dat să închidem centrul orașului circulației și să creăm o zonă pietonală, să acceptăm că în centrul orașului nu vor mai fi locuri de parcare, iar cele care vor fi vor costa foarte mult.”

Cătălin Berindean constată faptul că, de la Revoluție încoace, oamenii s-au înstrăinat unii de alții. Aceștia trebuie să reînvețe să se bucure de viață și, împreună, să contribuie la însănătoșirea societății:

„O să găsim modalități de a îi scoate pe oameni din actuala stare de non-combat, trebuie să le arătăm că există și altceva. Pentru un om e esențial să fie în mișcare, acțiunea e cea care îl ajută să nu se îmbolnăvească.”

Cătălin Berindean consideră că, așa cum viitoarea generație de copii trebuie educată să nu se mai gândească la a face o facultate, ci la a deveni antreprenori, și cei maturi trebuie să își schimbe mentalitatea și să nu se mai gândească la pensie, la ieșirea din activitate:

„Eu, de exemplu, nu îmi doresc să ies vreodată la pensie. Sunt setat, cât voi trăi, să fiu activ. Acesta este modelul pe care vreau să îl multiplic în societate!”, conchide președintele partidului Pentru Cluj, un partid ce își propune să scoată din amorțeală și să readucă la viață administrația locală, să aducă o schimbare pozitivă în mentalitatea clujenilor și, implicit, în standardul lor de viață.

Foto: Cătălin Berindean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *