Din oras

Cât vor plăti clujenii în această iarnă pentru apă caldă și căldură: La Cluj-Napoca, gigacaloria nu a crescut din 2018. „Vom lua decizia dacă creștem subvenția sau nu…”

Gigacaloria la Cluj-Napoca nu a crescut din anul 2018, atunci a fost ultima creștere. În acest moment este la 450 lei, din care 213 lei este subvenția asigurată de Primăria Cluj-Napoca, potrivit reprezentanților administrației locale. 

Cetățenii care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire din marile orașe, în această iarnă ar putea plăti aproape dublu pentru apă caldă și căldură, dacă primăriile și Guvernul nu intervin prin ajutoare și subvenții.

Concret, din cauza creșterii prețului la gaze, prețul gigacaloriei va crește cu 50-60%, au declarat primarii din marile orașe din România, potrivit hotnews.ro

Fiecare municipalitate va decide dacă subvenționează această creștere de tarif sau ea este suportată de populație. Trendul este să se împartă majorarea între primărie și cetățean.

Clujul nu dă deocamdată o estimare 

La Cluj-Napoca prețul la gigacalorie este de 450 lei, dintre care 213 lei subvenția asigurată de Primăria Cluj-Napoca. Viceprimarul Dan Tarcea spune că va crește prețul, dar nu a dat cifre.

„Gigacaloria la Cluj-Napoca nu a crescut din anul 2018, atunci a fost ultima creștere. În acest moment este la 450 lei, dintre care 213 lei este subvenția asigurată de Primăria Cluj-Napoca, undeva la 40%.

Prețul gazului a crescut foarte mult. Așteptăm să vedem care sunt datele finale propuse de către Guvern și pentru consumatorul vulnerabil și pe celelalte componente și de plafonarea prețului la gaze și la energie electrică. După ce avem toate aceste date și se stabilește prețul la gigacalorie vom lua decizia dacă creștem subvenția sau nu, cu cât. Trebuie să găsim un echilibru.

Toți cetățenii din Cluj-Napoca sunt egali în drepturi, și cei care au centrale de apartament și cei care sunt conectați la rețeaua de termoficare, de aceea așteptăm toate variantele Guvernului, facem analiza și vom ști exact valoarea subvenției pe care o vom aplica în continuare”, a explicat acesta.

„Un apartament cu două camere folosește 6,3 gigacalorii/an asta însemnând apă caldă și căldură.

Prețul la gaz, la gigacalorie a crescut foarte mult la nivel european.

Dacă în 2019 prețul era de 20 de euro/MWh, acum prețul a ajuns la Bursa din Viena peste 100 de euro/MWh, a crescut de 5 ori, o creștere fantastică, și nu discutăm de creștere doar în România ci la nivelul întregii Uniuni Europene.

Vedem care sunt soluțiile și de la Uniunea Europeană, fiindcă una este să crești prețul la un salariu de 1500 de euro și să crească cu 200-300 de euro și alta să crească prețurile așa când tu ai 500 de euro pe lună”, a mai explicat Tarcea, pentru hotnews.ro

Prețul pe care îl vor plăti cetățenii la gigacalorie se va stabili exact după ce ANRE va aviza pentru fiecare oraș prețul de producere, iar acesta va fi aprobat în Consiliile locale. Apoi, fiecare primărie va stabili cât va subvenționa din această creștere. 

În Capitală este estimată o creștere a gigacaloriei de cca 20%. În Iași, Primăria vrea să subvenționeze jumătate din creștere. Iar în Oradea, prețul pe gigacalorie ar putea crește cu 50%.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *