Din oras

Cât timp Primăria visează green, Parcul Detunata a devenit expresia delăsării administrative: 9 hectare de spațiu verde abandonat FOTO

Primăria visează electoral 100 de hectare de noi parcuri și zone verzi. Emil Boc trimite chiar un directoraș din primărie în calitate de deputat, pentru a face din spațiile verzi și independența climatică din 2050 teme numai bune de rostogolit din fotoliul de parlamentar. Între timp, Parcul Detunata din pretențiosul cartier Gheorgheni ilustrează perfect dezinteresul și delăsarea administrativă: un parc verde care se întinde pe o suprafață de 9 hectare de teren se degradează considerabil, fără a trezi preocuparea slujbașilor din primărie pentru întreținerea spațiilor verzi existente. Dacă tot Primăria Boc visează green, până la plantarea sutelor de hectare de arbori digitali, nu ar fi mai potrivită îngrijirea parcurilor existente? 

„Vreau să facem în România fain ca la Cluj”, susține, electoral, Ovid Câmpeanul, directorul direcției locale și a managementului de proiecte din cadrul administrației locale, candidat PNL-ist pentru Camera Deputaților. 

Ce înseamnă pentru slujbașii administrației peneliste locale conceptul de „fain ca la Cluj”?

Să luăm exemplul Parcului Detunata din cartierul Gheorgheni

aici arborii sunt „toaletați” definitiv

iar starea de degradare ce a cuprins acest spațiu demontrează că nici un slujbaj local nu și-a făcut drum – măcar în campanie electorală – pentru a ne spune cum se întrețin parcurile din Cluj ori cum vor fi acestea modernizate – măcar o dată la 10 ani – nu doar să proiecteze imagini virtuale despre cele „peste 100.000 de hectare” de noi spații verzi și cei „100.000 de noi arbori” digitali

Ultimele lucrări de modernizare a acestui parc au fost realizate în urmă cu un deceniu.

În 2011, administrația penelistă anunța ample lucrări de modernizare a Parcului Detunata. 

Din păcate sau din fericire, cel puțin în Cluj, administrația penelistă este la butoane de aproape 20 de ani.

„Primaria municipiului Cluj-Napoca este in curs de finalizare cu cel de al doilea proiect de refacere integrala a unui cartier. Este vorba de spre zona Mercur – Detunata – Meses (…).

Astfel, dupa 30-40 de ani de cand nu s-a mai investit nimic in aceasta zona, a fost refacuta pentru cel putin tot atatia ani.

Parcul Detunata

De asemenea, Parcul Detunata, cu o suprafata de peste 9 hectare a fost modernizat in perioada septembrie-noiembrie 2010.

Pe langa lucrarile de refacere a aleilor, de vopsire a aparatelor de joaca si a bancilor, a fost reabilitat foisor acoperit, in care s-au montat 4 mese de sah si 4 banci.

Parcul Detunata are incepand din acest an si o pista pentru biciclete de 760 m.

Au mai fost aplicate marcaje rutiere si stalpisori metalici (12 buc), indicatoare rutiere pentru pista de biciclete (8 buc) si un panou de informare.

Putem spune ca Zona Detunata a capatat o cu totul alta infatisare dupa ce ani de zile a fost lasata in paragina.

A devenit o zona prietenoasa atat pentru copii cat si pentru adulti, o adevarata zona de agrement, asa cum merita clujenii”, încheie apoteotic Primăria Boc. 

Refacerea zonei Detunata din cartierul Gheorgheni / anunț iunie 2011 Primăria Cluj-Napoca poate fi consultat integral aici. 

De altfel, Ziar de Cluj semnala starea deplorabilă a Parcului Detunata încă în urmă cu 3 ani, adică în 2017, atunci când Primăria amenaja un spațiu pentru plimbarea câinilor în această zonă. 

CITEȘTE ȘI: Aleile din Parcul Detunata arată ca după bombardament, la doar șase ani de la modernizare

Una dintre intrările în acest parc este de-a dreptul îmbietoare, 100% eco, aproape feerică:

Loc pentru plimbat câini

„Așa cum am mai spus, la Cluj-Napoca ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții din mai multe perspective.

Calitatea vieții la Cluj-Napoca urmează directiva generală a Europei având la bază trei dimensiuni: verde, digitală și de reziliență.

Dimensiunea verde e foarte importantă în Uniunea Europeană și cei care înțeleg acest lucru, de la cele mai mici comune până la cele mai mari comunități, vor avea șansa să aibă o calitate a vieții pe măsură.

Sper că orașul nostru a înțeles definitiv acest lucru”, a subliniat primarul Emil Boc.

Primăria Boc proiectează Clujul Verde pentru anul 2030. 

Situația actuală a parcurilor din oraș nu a încăput nici măcar în campania electorală. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *