In vizor

Cât s-au dezvoltat Cluj-Napoca și împrejurimile în ultimii 20 de ani: teritoriul construit din Florești a crescut de OPT ori

Un studiu realizat de specialiști din cadrul Facultății de Geografie din Cluj-Napoca, bazat pe imagini din satelit, arată cum s-a dezvoltat Cluj-Napoca și localitățile din împrejurimi în ultimii ani.  Astfel, suprafața construită din Cluj-Napoca s-a dublat în ultimii 20 de ani, în timp ce suprafața construită din Florești a crescut de opt ori.

 Dinamica accentuată a piețelor imobiliare din ultimii 20 de ani a determinat ca pentru o mare parte a teritoriilor din imediata vecinătate a marilor centre urbane să fie schimbat gradul de utilizare a terenului, într-un ritm accelerat.  

De cele mai multe ori, utilizarea terenului se modifică în funcție de cerințele pieței, terenurile predominant agricole fiind ocupate de construcții cu funcții rezidențiale sau industriale. Prezenta lucrare prezintă o abordare metodologică inovatoare bazată pe indici pentru cartografierea rapidă a zonelor construite, folosind Imagini de satelit. 

 Zona metropolitană Cluj este foarte importantă din punct de vedere socio-economic și a cunoscut o impresionantă urbanizare în ultimii ani, în special în zonele periferice din jurul municipiului Cluj-Napoca. Cea mai mare creștere atât a populației, cât și a zonelor construite, mai mult de 90% din total, a avut loc în primul inel al zonei metropolitane, în cartierele imediate ale municipiului. Luând in considerare aceasta, analiza s-a axat pe această zonă, formată administrativ din orașul Cluj-Napoca și următoarele comune: Apahida, Baciu, Chinteni, Feleacu și Florești. 

Pentru municipiul Cluj-Napoca se poate observa o dinamică accentuată, realizându-se o creștere a suprafețelor construite, de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă o creștere aproape dublă a suprafeței construite în perioada analizată. 

În cazul comunei Florești se observă o creștere a teritoriul construit de aproximativ opt ori mai mare, acesta a crescut de 1. 28% la nivelul anului 2000 la 9.59% la nivelul anului 2019. 

O analiză generală a rezultatelor obținute arată clar dezvoltarea zonei construite pe axa est-vest, având ca punct central orașul Cluj-Napoca. Această expansiune spre vest a orașului, care poate fi observată mai ales în primii ani (2000-2013) din intervalul analizat, este constituit mai ales pe teritoriul administrativ al comunei Florești.  

Începând cu 2013, există o creștere a suprafețelor construite în UAT Cluj-Napoca în direcția sudică, dar și o migrație a teritoriilor construite către UAT Baciu și UTA Apahida, explicată de interesul agenților economici pentru terenurile din imediata vecinătate a UAT Cluj-Napoca pentru dezvoltarea și amenajarea spațiilor locative, spațiilor de depozitare sau logistică. 

Studiul integral poate fi consultat AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *