Uncategorized

Cat mai asteptam pentru infiintarea Politiei Animalelor?

Un maidanez a fost impuscat ieri de un vanator in Floresti, sub ochii unei fetite de trei ani si jumatate iesita la plimbare cu mamei ei, nu departe de blocul in care locuiesc. Astazi, alti doi catei au fost gasiti impuscati in aceeasi zona.

Cazul a facut inconjurul ziarelor, impresionand grupurile de iubitori de animale si agitand retelele de socializare. Oamenii nu contenesc sa se mire cum a fost posibil sa se intample asa ceva. Agitatia in media dureaza de obicei cateva zile, timp in care iubitori de animale si autoritatile sunt rugati sa comenteze cazul din stanga si din dreapta, de sus si de jos. Dupa care, nimic. Interesul moare, problema ramane si discutia se reia de la capat in momentul in care un alt animal cade victima cruzimii.

Legi contradictorii

De-a lungul anilor, zeci de caini au fost impuscati de vanatori in padurile de langa Cluj, deseori cu martori oculari. In aprilie 2012, trei vanatori au impuscat si incendiat patru catei in padurea Faget, intr-o zona frecventata de excursionisti, dar care nu se afla in fondul de vanatoare.

“Nimic nu s-a rezolvat, am depus plangere apoi la Politie, dar nu s-a mai intamplat nimic”, spune resemnat barbatul care ingrijea cainii.

De cele mai multe ori, cazurile ajung sa fie raportate la Politie, fara vreo finalitate insa. Cel mai bine o stie Radu Termure, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor, care a facut zeci de plangeri si a dus zeci de certificate medico-legale care atestau cauza mortii la Politie. Vinovatii gasesc, insa, mereu o portita in lege, si scapa nepedepsiti.

“Intr-adevar, de-a lungul anilor au fost foarte multe cazuri si este foarte greu de limitat, de redus sau de stopat fenomenul, pentru ca este vorba de oameni cu influenta in randul acestor vanatori, iar oamenilor le este frica. Singura solutie ar fi modificarea legii vanatorii, care este invechita si intra in contradictie cu legea pentru protectia animalelor”, a subliniat Termure.

Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic le permite vanatorilor  sa impuste “fara restrictii pisicile si cainii salbaticiti sau hoinari gasiti pe suprafetele fondurilor cinegetice cu ocazia vanatorilor organizate”.

Pe de alta parte, legea pentru protectia animalelor arata ca “omorarea animalelor fara intentie, precum si practicarea tirului pe animale domestic sau captive este cruzime”, care constituie infractiune si se pedepseste cu “inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 1.000 de lei la 10.000 de lei si confiscarea animalelor”.

Politia Animalelor, pe cand?

Au trecut aproape patru ani de cand cativa parlamentari s-au dus degeaba la serviciu insotiti de patrupezi, in speranta ca isi vor convinge colegii sa voteze pentru infiintarea Politiei Animalelor. Proiectul de lege a fost respins definitiv de Camera Deputatilor.

“Avem nevoie de politia animalelor, o institutie care sa se ocupe exclusiv de asta. Inspectoratele de Politie au oricum foarte multe alte cazuri de rezolvat”, a completat Termure.

Printre initiatorii proiectului de lege din 2009 s-a aflat si fostul deputat clujean Mircia Giurgiu.

“Au spus ca este mult prea in favoarea animalelor si a fost respinsa definitiv. Reprezentantii Autoritatii Sanitar Veterinare au spus ca vor elabora ei un alt proiect. Nu s-a intamplat nimic. Cu siguranta ar fi nevoie de Politia Animalelor, dar acum eu nu mai pot face nimic”, a spus fostul deputat.

Parlamentarii actuali, castigatorii Colegiului 2, de care apartine Fagetul, locul unde au avut loc frecvent astfel de cazuri, spun ca vor analiza eventualitatea unei astfel de propuneri legislative.

“Probabil ca ar fi oportuna infiintarea Politiei Animalelor. Prin lege, vanatorii au dreptul sa intervina, dar am anumite rezerve privind legalitatea actiunii, avand in vedere ca era in apropierea unor persoane. Trebuie sa ma consult cu autoritatile sa vedem daca este oportuna o astfel de initiativa, dar poate ca politia animalelor ar fi o rezolvare”, a spus senatorul Laszlo Attila.

Intre timp, in Europa…

Un grup de iubitori de animale din Europa a initiat o petitie prin care ii solicita primarului Emil Boc sa intervina in gasirea vinovatilor, care au chinuit saptamana trecuta doi catelusi, dintre care unul a decedat. Mai multe mesaje au fost postate si pe pagina oficiala de Facebook  a edilului.

“Sunteti o rusine pentru Europa cu actiunile de cruzime fata de animale. Daca nu sunteti in stare sa puneti in functiune legi decente pentru protejarea animalelor si nu puteti educa oamenii, parasiti UE!!”, se arata intr-un mesaj in engleza postat din Elvetia.

Printre mesajele care cer dreptate pentru catelusa abuzata se gasesc postari si despre cazul cainilor impuscati ieri in Floresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *