In vizor

CÂT DE SERIOS ESTE UN RECENSĂMÂNT ÎN CARE 2,5 MILIOANE DE ROMÂNI NU ȘI-AU DECLARAT RELIGIA SAU NAȚIONALITATEA? Sociologul Mircea Kivu: ”INS e dator cu niște clarificări”

Sociologul Mircea Kivu afirmă că Institutul Național de Statistică trebuie să ofere explicații după ce 2,5 milioane de persoane nu și-ar fi declarat etnia și religia la recensământ. Rezultatele preliminare publicate zilele trecute de INS (DOCUMENTUL INTEGRAL poate fi consultat AICI) arată o scădere a populației de etnie maghiară și o creștere mică a populației de etnie romă. În privința apartenenței religioase, singura creștere ar fi la cultul creștin penticostal. Aceste statistici au stârnit dezbateri aprinse și contestări, în special din partea reprezentanților minorităților maghiară și romă. De remarcat faptul că, la recensământul din 2011, erau în această situație 1,3 milioane de români.

  • ALTĂ REMARCĂ: din cei 2,5 milioane din anul 2022, 1 milion ”nu au fost găsiți acasă”, cum s-ar zice (nu s-au putut obține date despre naționalitatea sau religia acestora în nici o bază de date). De ce e grav? Pentru că, în 2011, tot 1 milion de români ”nu au fost găsiți acasă”. Prin urmare creșterea non-religioșilor și non-etnicilor este de la 300.000 la 1,5 milioane! De 5 ori mai mare în 10 ani!

”Mă uit (abia acum) la datele provizorii ale recensământului publicate de INS. Pentru aproximativ 2,5 milioane de persoane, adică 14% din totalul populației recenzate, lipsesc informațiile referitoare la etnie, limba maternă și religie.

În aceste condiții, orice considerații privind evoluția unei etnii sau a unui cult religios sunt pure speculații. Practic, informațiile din aceste capitole pot fi aruncate la gunoi.

În comunicatul însoțitor ni se spune că asigurarea completitudinii datelor individuale s-a realizat, pentru circa 1 milion de persoane, ”prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative”. Înțeleg că pentru acest milion de persoane nu au putut fi aflate informațiile privind etnia și religia. Mai greu îmi e să înțeleg de ce lipsesc aceste informații pentru diferența până la 2,5 milioane. Să fi „uitat” recenzorii să întrebe? Greu de crezut. Să fi refuzat 1,5 milioane de persoane să-și declare apartenența etnică și pe cea religioasă? Cred că Institutul Național de Statistică e dator cu niște clarificări”, scrie Mircea Kivu pe Facebook.