Politica

Cât de școliți sunt senatorii și deputații clujeni și câți dintre ei au studiat la „fabricile de diplome”

Scris de 499

Dacă senatorii și deputații clujeni nu se pot lăuda cu inițiative și proiecte de legi, luări de cuvânt și programe prin care să ajute Clujul, măcar la capitolul studii stau onorabil. Din cei 14 senatori și deputați, unul singur are un master la o universitate privată, universități cunoscute drept și „fabrici de diplome”. În rest, politicienii din Cluj sunt ingineri, medici, medici veterinari, doctori în diverse domenii și licențiați au unor universități din străinătate.

Marius Nicoară (senator PNL) a absolvit Facultatea de Mecanică, secția Prelucrări Metalurgice (1983-1988), din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. Este printre politicienii old generation, când era suficient să ai o facultate, iar masteratele și doctoratele nu se obțineau pe bandă rulantă, ca acum și nici nu erau un „must have”. Dacă Nicoară mai are și alte studii, acestea nu apar în CV.

marius nicoara

La fel de simplu la capitolul studii este și Vasile Ilea (senator PSD). El este licențiat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, promoția 1999. Alte studii nu sunt menționate în prezentarea lui Vasile Ilea.   

Cu cât avem de-a face cu senatori mai tineri, cu atât crește și numărul de facultăți. De exemplu, senatorul somnoros Mihai Goțiu (USR) are două facultăți: Drept și Jurnalistică la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj (1992 – 1997) și Facultatea de Drept, Istorie și Filosofie, tot din cadrul UBB (2002 – 2007). Ne întrebăm dacă atunci când a urmat cursurile celor două facultăți a ațipit la fel ca în Senat?

mihai gotiu

Laszlo Attila (UDMR) este al patrulea senator din Cluj. Este un cunoscut medic pediatru, are licența în Pediatrie, în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca (1983 – 1990) și o licență în Managementul Resurselor Umane, Universitatea de Ştiinţe Pécs, (2006 – 2009).  

Din cei 10 deputați, doar Cristina Burciu a făcut un master la o universitate privată, Steluța Cătăniciu este licențiată a unei universități private și Sorin Moldovan a urmat o facultate privată. Majoritatea au studiat la Universitatea Babeș-Bolyai.

Deputatul Florin Stamatian (PNL) este unul dintre cei mai renumiți ginecologi din Cluj. A terminat Liceul Mihai Viteazul din Turda în 1971, apoi a urmat cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj- Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1977. În anul 1992, a obținut doctoratul în cadrul aceleiași facultăți.

florin stamatian

Adrian Oros (PNL) are diplomă de doctor medic veterinar, Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (1984 – 1989). În aceeași perioadă a fost doctorand tot la Facultatea de Medicină Veterinară. La capitolul studii, Adrian Oros a notat și o diplomă de excelență, obținută la Gala Premiilor Media de Excelență (2009) și diploma „Gheorghe Ionescu-Brăila” a AGMVR (2011). E drept că acestea nu fac parte din categoria „studii”, dar cel puțin pare mai stufoasă lista cu studiile.

Sorin Moldovan (PNL) a absolvit, cu licență, Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Româno-Americane (2008), cursuri post-universitare în cadrul Colegiului Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare Carol I, București (2009) și un master în Relații Internaționale, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București (2011). În urmă cu cinci ani, Universitatea Româno-Americană apărea într-un clasament al Ministerului Educației cu cele mai proaste programe de studiu.

Horia Nasra (PSD) este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității București (2007) și al unui master la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș Bolyai (2009).  

horia nasra

Cornel Itu (PSD) este licențiat al Universității Tehnice Cluj-Napoca (2004).

Cristina Burciu (PSD) este licențiată a Facultății de Științe Economice, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (1987-1992) și a unui master în Management în Administrație, Instituții de Credit și Societăți Comerciale în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității Bogdan Vodă, Cluj-Napoca, (2007-2008). A studiat și în Melbourne, Australia (2003 – 2004), fiind absolventă Corporate Accounting, Taxation Issues & Planing, Company Law Swinburne University of Technology, Melbourne, Australia.

Emanuel Ungureanu (USR) a studiat la Seminarul Liceal Adventist „Maranatha”, Cluj-Napoca, 1993-1997; apoi a urmat Școala Postliceală de Asistenţă Socială „Maranatha”, Cluj-Napoca, 1997-1999; între 1999 – 2003 a urmat Facultatea de Istorie și Filosofie, din cadrul UBB Cluj; în perioada 2005 – 2007 a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, în cadrul UBB Cluj, iar anul trecut a obținut titlul de doctor în istorie în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, UBB Cluj.

adrian dohotaru

Adrian Dohotaru (USR) are un CV foarte stufos, cu diplome, cursuri, facultăți, masterate nenumărate. Este unul dintre politicienii școliți. Este licențiat al Facultății de Ştiinţe Politice şi Administrative, Universitatea Babeş-Bolyai, 2002-2006: are un master la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, 2006-2007 și un doctorat la Institutul de Istorie George Bariţiu Cluj-Napoca al Academiei Române, 2009-2013.

Csoma Botond (UDMR) are două facultăți și un master: Științe Sociale în cadrul Facultății de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (1995-1999); Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, (1997-2001) și master în Drept Internațional la Universitatea Central Europeană, Budapesta, 2002-2003.

Steluța Cătăniciu (ALDE) are o licență obținută la Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca în anul 1997 și cursuri la Universitatea Dimitrie Cantemir, Facultatea de Drept Cluj-Napoca în 1996. Nu precizează însă ce a studiat la UBB și nici ce fel de cursuri a urmat la Universitatea Dimitrie Cantemir.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 9 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 13 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE