Din oras

Cât de safe sunt autobuzele smart în vremea Coronavirusului?

Știm deja că prin municipiul Cluj-Napoca circulă numai autobuze smart, iar cât de curând clujenii vor vedea cu ochii lor și autobuze fără șofer. Sunt însă aceste mijloace de transport public și curățate? Sunt aceste autobuze curate? Acum că am înțeles că dozatoarele cu dezinfectant reprezintă un lux nepermis în transportul public în comun din Cluj-Napoca, sunt acestea măcar dezinfectate la capăt de linie? 

Solicitarea Primăriei Cluj-Napoca privind implementarea unor măsuri de protecție și siguranță pentru cetățeni, în contextul răspândirii infecțiilor cu noul tip de Coronavirus au venit cu întârziere, dar au venit. Asemenea măsurilor luate de guvernul liberal. 

Suspendaarea activității creșelor, a piețelor de vechituri și alte asemenea solicitări precise. 

Printre acestea și curățarea mijloacelor de transport în comun la orice capăt de linie, după fiecare cursă:

„Se instituie obligația pentru Compania de Transport Public de a asigura dezinfecția habitaclului mijloacelor de transport în comun la finalizarea traseului (ex. bare și suporti de susținere, uși, scaune, validatoare etc) începând cu data de 11.03.2020 până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației la nivel național. 

Ecranele automatelor și validatoarele din stațiile Companiei de Transport Public vor fi dezinfectate de cel puțin 2 ori pe zi, începând cu data de 11.03.2020 până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației la nivel national”, stă scris pe site-ul Primăriei. Detalii aici. 

Ei bine, deja au apărut semnalări din partea cetățenilor că la capătul liniei 3, acolo unde își fac popasul autobuzele Companiei de Transport Public, activitatea de dezinfectare este într-atât de profesionist făcută, încât rămâne invizibilă. 

Și la capătul străzii Brâncuși, acolo unde autobuzele „trag pe dreapta”, activitatea transportului public în comun nu pare a fi periclitată de nici o operațiune specială de dezinfectare. 

Abia din data de 12 martie, orarul autobuzelor a suportat modificări, astfel încât au fost reduse numărul de curse pe liniile metropolitane și de oras în contextul crizei generate de Coroonavirus. 

 Iată și comunicatul transmis de CTP Cluj-Napoca în urmă cu câteva zile:

“În vederea aplicării prevederilor Hotărârii nr. 6/09.03.2020 a Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV, Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. a luat măsuri pentru a asigura dezinfecția mijloacelor de transport aflate în circulație la capetele de linie, de regulă după încheierea fiecărui ciclu de transport.
În acest sens compania și-a dublat bugetul alocat pentru achiziționarea materialelor și a dezinfectantului necesare pentru dezinfecția mijloacelor de transport.

Produsul utilizat este un biocid de tipul 2, pentru dezinfecția suprafețelor. Produsul se numește EUFOR –ETERA și este avizat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide. 

Personalul care execută operațiunile de dezinfecție la capetele de linie este instruit asupra modului de utilizare a produsului biocid și dispune de mijloacele de protecție individuale, corespunzător riscurilor”, anunțau recent reprezentanții CTP, prin intermediul unui comunicat.

La o adică, dacă avem autobuze smart, la ce ne mai trebuie și alte măsuri de protecție și dezinfectare? 

De altfel, aceste achiziții ar trebui să fie afișate pe site-ul instituției sau chiar pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, în subordinea căreia se află Compania de Tranpsort Public.

Din păcate, aceste achiziții sunt de negăsit…

Ultimele achiziții directe înregistrate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, pentru Compania de Transport Public, sunt din data de 2 martie:

monitor 27 Asus, burete vase profesional canelat galben mic, pungi alimentare, saci menajeri, pungi alimentare, caserola plastic cu capac atasat, prosop hartie, folie alimentara etc. 

Biocidul, din păcate, e de negăsit. 


 

sursa captură: primariaclujnapoca.ro

Nici pe SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, nu pot fi identificate achizițiile operate de către Compania de Transport Public din Cluj-Napoca. 

În plus, cum stăm cu locurile de joacă pentru copii, cu bine cunoscutele aparate din plastic, sunt acestea curățate și dezinfectate? 

Deocamdată, nu au fost observate măsuri speciale și intervenția echipelor specializate.

Nu de alta, dar Primăria i-a obișnuit pe clujeni cu reflectarea unor asemenea momente pe rețelele de socializare. Doar că de această dată, administrația locală pare a fi ceva mai rezervată în a ilustra prin imagini reușita măsurilor implementate. 

Măsurile au fost dispuse, se înțelege, dar sunt acestea și aplicate? 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *