Din oras

Cat de profitabile sunt fermele de animale. Ce sume a invartit ferma de pui din Floresti anul trecut

Clujul nu sta rau deloc la categoria de ferme de animale, sunt de toate categoriile, de la vaci pana la oi sau pasari. Ziar de Cluj va arata cat de profitabile sunt ca business, si care sunt cifrele de afaceri ale firmelor care administreaza aceste ferme.

Ferma Ecologica Ijarul din comuna Capusu Mare este investitia chirurgului estetician Toma Mugea, proprietarul clinicii Medestet.  Ferma infiintata in 2006 este certificata Eco-Inspect (organism pentru evaluarea conformităţii produselor agricole ecologice – n.red.) si se ocupa de cresterea oilor si producerea de branzeturi bioecologice dupa retete traditionale romanesti.

“Aici pregatim telemea stata-n zar si stata-n ocna, branza framantata sau cas in copcie si specialitati precum telemeaua in oloi de teasc sau cascavalul Camelia”, arata reprezentantii fermei.

Anul trecut cifra de afaceri a firmei care gestioneaza ferma a scazut dramatic la aproape 7.000 de lei, de la 63.000 de lei in anul precedent. Totusi, in 2014 Ijarul a inregistrat un profit de peste 16.000 de lei. Cel mai profitabil an pentru ferma a fost 2011, cand profitul s-a ridicat la peste 37.000 de lei, la o cifra de afaceri de 122.000 de lei.

Ferma de vite Angus din Iclod a fost infiintata in 2011. Angus House Farm creste bovine din rasa Angus, apreciate pentru calitatea superioara a carnii.

“Ferma Angus House Farm este o ferma dezvoltata local in Cluj, Romania de catre Mihai & Bogdan acoperind  bovine rasa Angus de toate varstele. Ferma se intinde pe o suprafata mare. Ferma Angus House Farm calitatea este obtinuta prin cresterea animalelor pe cale naturala folosind nutrienti dezvoltati natural”, se arata pe site-ul fermei.

Angus House Farm este a lui Mihai si Bogdan Veres. Anul trecut societatea a avut o cifra de afaceri de 1.700 de lei si un profit de 7 lei.

Ferma de Capre Zimbor este situata in judetul Salaj, dar administrata de societatea Metel din Cluj-Napoca. Ferma are peste 200 de capre si un teren de 27 de hectare. Laptele este vandut inclusiv la doua dozatoare din Cluj-Napoca, de la Cora si de la Auchan din Iulius Mall. Firma este detinuta de Adrian Golda si Sorin Sicoe. Anul trecut au avut o pierdere de peste 185.000 de lei, la o cifra de afaceri de 23.000 de lei.

Ferma de vaci de la Jucu, Modern Farm este a familiei Buzoianu. Asociati sunt Vlad Buzoianu si Hold Invest, iar administrator este Octavian Buzoianu.
In luna Iulie 2006 societatea a obtinut o finantare Sapard pentru infiintare ferma zootehnica pentru 200 vaci lapte si tineretul aferent. Au fost construite 2 grajduri, din care primul cu o suprafata de cca. 2.200 mp detinat pentru vaci productie lapte, al doilea cu o suprafata de cca. 1.000 mp cu destinatie sala de muls, laptarie, maternitate, infirmierie si tineret.
Cifra de afaceri a societatii a fost in 2014 de aproape 4 milioane de lei si a inregistrat un profit de 64.000 de lei.

Ferma de vaci Sortimex din Gadalin este al familiei Oprita. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 800.000 de lei si un profit de aproape 700 de lei.

Ferma de pui Amareto din Floresti, sursa nemultumirilor vecinilor sai, in principal din cauza mirosului puternic, a fost infiintata in 1993 si apartine familiei Coborzan. Aici sunt 8 hale in care se produc 150.000 de pui pe “tura”, care dupa 42 de zile sunt sacrificate in abatorul de langa, detinut de acceasi familie. SC Amareto Impex SRL cu obiect de activitate prelucrarea si conservarea carnii de pasare a avut in 2014 o cifra de afaceri de aproape 50 de milioane de lei  si un profit de peste 580.000 de lei. De asemenea, SC Amareto Prod SRL, cu obiect de activitate de cresterea pasarilor, a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 29 de milioane de lei si un profit de 210.000 de lei.

Oncos, firma lui Vasile Onaca, a inceput cu o cafenea in Grigorescu in 1993, iar astazi inseamna “4 ferme de crestere a puilor de carne (la Gilau, Lomb, Jucu- in judetul Cluj si la Panic- in judetul Salaj) o ferma de crestere gaini oua consum- in Chinteni, judetul Cluj, un abator de pasari in Floresti, judetul Cluj, o fabrica de paine, doua depozite de mare capacitate in Floresti, Judetul Cluj, 42 de unitati comerciale raspandite in judetul Cluj si in judetele invecinate. Tot in cifre : 4,7 milioane de pui de carne crescuti anual, milioane de oua de gaini pe an, zeci de tone de paine si produse de panificatie, mii de clienti zilnic”.

SC Oncos SA se afla in reorganizare judiciara. In schimb SC Oncos Prod SRL cu obiect de activitate cresterea pasarilor si prelucrarea si conservarea carnii de pasare a avut in 2014 o cifra de afaceri de aproape 70 de milioane de lei si un profit de  1,2 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *