In vizor

Cat de pregatite sunt teatrele clujene in gestionarea unui incendiu

Spectacolele de teatru si opera din oras strang de fiecare data sute de spectatori in salile celor doua cladiri vechi de peste 100 de ani. Ziar de Cluj va arata care sunt normativele pe care salile de teatru trebuie sa le respecte si cum ar putea gestiona un eventual incendiu Teatrul National Lucian Blaga si Teatrul Maghiar de Stat.

Normele arata ca “in salile de teatru care au mai mult de 600 locuri si scena amenajata, scena si anexele sale (buzunare, depozite, ateliere, etc.) se separa de sala aglomerata, prin pereti rezistenti la foc, plansee rezistente la foc si cortine de siguranta prevazute cu perdele de apa cu functionare timp de 90 minute. Cortina de siguranta trebuie sa poata fi coborata, in cel mult 40 de secunde, automat si prin comanda de la distanta si manual. Caile de evacuare ale balcoanelor si lojelor din sali cu scene de teatru, cele ale incaperilor de servire a publicului, precum si cel putin una dintre cele ale platformelor deschise cu mai mult de 100 persoane din alte categorii de sali, nu trebuie sa aiba traseul prin sala aglomerata.

Trapele de evacuarea fumului in caz de incendiu, la scene si buzunarele acestora, se actioneaza automat sub efectul sistemelor de semnalizare a incendiilor, prevazandu-se si posibilitatea actionarii lor manuale, din locuri accesibile. Pentru interventie in caz de incendiu se va asigura accesul autospecialelor pompierilor, cel putin la doua laturi ale cladirii pentru cultura”.

Reprezentantii Teatrului Maghiar de Stat arata ca respecta intru totul reglementarile in vigoare. Ultimele controale din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au avut loc in primavara si nu s-a primit nici macar vreun avertisment.

“Avem toate autorizatiile PSI. Mai mult, avem o echipa de patru pompieri din care unul este in permanenta de serviciu. De asemenea, portarii au facut cursuri de servant pompier, astfel incat sa poata ajuta in caz de incendiu. Avem 120 de stingatoare de mana functionale si sistemul de stingere tip sprinkler care functioneaza cu sistemul de avertizare. Cortina de fier coboara automat in mai putin de 30 de secunde, iar manual cam intr-un minut. Este in mentenanta la societatea Ascenso si este actionata in fiecare zi. Aceasta poate fi declansata de pe scena, din biroul pompierilor si din sala masinilor, tocmai pentru a preveni orice situatie”, a explicat Agoston Arpad, administratorul Teatrului Maghiar.

Acesta a mai precizat ca iesirile de siguranta sunt tot timpul deschise: 8 usi din sala mare, 6 din foaier si patru din partea de balcoane.
Teatrul Maghiar are o capacitate de 862 de locuri.

Si cei de la Teatrul National Lucian Blaga spun ca sunt in regula in ceea ce inseamna autorizatiile PSI. Asta in ciuda faptului ca dureaza un pic mai mult coborarea cortinei de fier care desparte scena de sala.

“Avem pompieri angajati 24 de ore din 24. Sunt usi de metal cele care despart spatiile, avem cortine de fier. Sunt 12 iesiri de siguranta deschise in permanenta. Avem controale periodic si suntem in regula cu toate, se fac foarte serios toate aceste controale. Cortina de fier coboara automat intr-un minut, iar manual in 3 minute”, a explicat pentru Ziar de Cluj Stefana Pop Curseu, directorul artistic.

Teatrul National Lucian Blaga are o capacitate de 928 de locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *