In vizor

Cât de oportună este decizia Ministrului Agriculturii de a nu închide piețele, locul de întâlnire al vârstnicilor?

Ministrul Agriculturii Adrian Oros dă asigurări că piețele agro-alimentare nu vor fi închise pentru a îi proteja pe micii producători, fără însă să ia în calcul ca acestea ar putea deveni un mediu pentru transmiterea COVID-19. Se știe că persoanele în vârstă sunt nelipsite de la piață, adică tocmai categoria de vârstă considerată cea mai vulnerabilă. 

Piețele sunt locuri în care tarabele sunt înghesuite una lângă cealaltă, astfel că păstrarea distanței de siguranță este aproape imposibiilă. Boc s-a lăudat că se face dezinfectare în piețele municipiului, însă sunt și alte piețe care funcționează. Acolo cine face dezinfecție? Piețele care aparțin de municipalitate sunt: Piaţa agroalimentară Flora; Piaţa agroalimentară Hermes; Piaţa agroalimentară Zorilor; Piaţa Ira, Abator şi Grigorescu. Două dintre cele mai mari piețe din Cluj, Mihai Viteazu și Mărăști sunt în spații private, astfel că nu se ocupă Primăria de dezinfectarea lor. 

Ministrul Oros a declarat că piețele trebuie să rămână deschise fiind mai sigure decât magazinele mici. Nu putem să nu ne întrebăm cum a ajuns ministrul la această concluzie. În magazinele mici poate fi restricționat accesul persoanelor, la maxim doua, la fel ca în cazul farmaciilor, dar în piețe, cine restricționează accesul? Un alt motiv invocat este că în aceste piețe își vând produsele producătorii locali. Dacă într-adevăr și-ar fi dorit să susțină acești producători Ministrul Agriculturii ar fi găsit posibilități să achiziționeze produsele lor fără a-i expune în piețe. 

Se închid mall-urile pentru a evita prezența mai multor persoane într-un spațiu închis, dar piețele rămân deschise. Când piețele vor deveni focar de infecții va fi puțin prea târziu să fie găsite alte soluții pentru susținerea micilor producători.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *