Din oras

Cat de (ne)sigure sunt strandurile din Cluj?

Un tanar de 16 ani a fost gasit mort intr-unul din bazinele strandului Sun aseara, dupa inchiderea complexului. In timp ce rudele acuza reprezentantii strandului de neglijenta, administratorul Sun se apara, spunand ca baiatul a intrat in complex in afara programului. Cazul nu este singular, in 2010 un alt tanar s-a inecat la acelasi strand. Incidentul de ieri ridica un semn de intrebare privind siguranta vizitatorilor strandurilor din Cluj-Napoca. Legislatia in domeniu este deficitara, fara prevederi clare privind normele de securitate din aceste complexe.

Ieri seara, la o ora dupa inchidere, un tanar din Dabuleni a fost gasit inecat intr-un bazin din strandul Sun. Avea 16 ani si venise la Cluj cu familia pentru a vinde pepeni.

Administratorul strandului, directorul RADP, Ioan Morocazan, spune ca baiatul decedat a patruns in interiorul strandului dupa inchidere.

“Si noi incercam sa aflam cum a reusit sa intre. La ora 19 strandul era inchis, asta inseamna ca a fost golit de toti vizitatorii. De asemenea, baiatul nu avea pe mana bratara de acces, care se da la intrare in timpul programului. La inchidere, toti cei zece angajati participa la golirea strandului si verifica sa fi plecat toti clientii. Am demarat o ancheta, se iau declaratii tuturor celor care au lucrat in ziua respectiva”, a spus Morocazan pentru Ziar de Cluj.

In ceea ce priveste prezenta salvamarilor in strand, seful RADP spune ca toti angajatii complexului sunt pregatiti sa intervina in astfel de situatii.

“Salvamari pot fi cei care au un curs de prim ajutor. La noi tot personalul are cursul facut, asa ca sunt zece persoane in fiecare moment care sa intervina. Dintre aceste zece persoane, patru sunt pe bazine si le supravegheaza”, a explicat administratorul strandului.

Reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj spun ca ancheta este in curs.

“S-a solicitat efectuarea necropsiei, in continuare se efectueaza cercetari pentru stabilirea imprejurarii in care a survenit decesul tanarului”, a precizat Adnana Ilies, purtatorul de cuvant al IPJ Cluj.

La Clujana, un salvamar la 200 de oameni

La Strandul Clujana, siguranta celor care inoata in bazine este asigurata de un singur salvamar in timpul saptamanii si doi salvamari in zilele de weekend. Potrivit administratorului Ioan Puscas, frecventa vizitatorilor este de 200 de persoane, in medie, in zilele saptamanii si 400 de vizitatori in zilele de weekend. Cu alte cuvinte, un salvamar supravegheaza 200 de persoane.

Cat priveste regulamentul de ordine interioara, Puscas a declarat:  “Cu siguranta personalul si salvamarii care lucreaza in strand se asigura, la inchiderea complexului, ca toata lumea a parasit perimetrul”.

Cel mai bine pus la punct din punct de vedere al sigurantei este Bazinul Olimpic, administrat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Aici sunt angajati cinci salvamari.

Administratorul bazinului, Laurentiu Mandru, arata ca in weekend lucreaza cate doi salvamari, la fel si in fiecare dupa-amiaza. Dimineata, un salvamar asigura siguranta inotatorilor.

Pe langa aceasta, complexul este dotat cu sistem de supraveghere video.

“Pe tot complxeul avem 24 de camere. Pentru bazinul exterior avem sase camere, la bazinul de copii sunt montate doua camere”, arata Laurentiu Mandu.

La Bazinul Olimpic, adancimea bazinului exterior mare ajunge la 2,20 de metri, iar cel mare din interior ajunge pana la 4 metri adancime. Bazinul pentru copii are o adancime intre 1,20-1,40 metri.

Toti savamarii Bazinului Olimpic sunt absolventi ai Facultatii de Educatia Fizica si Sport si au atestatul de Salvator acvatic. Ca o regula de aur, mai spune administratorul, salvamarul nu paraseste locul de munca pana nu pleaca ultima persoana. El paraseste ultimul aria bazinului si aria plajei.

Legislatie deficitara

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, autoritatea care avizeaza functionarea strandurilor, Ministerul Sanatatii nu are niciun act normativ care sa specifice numarul de salvamari pentru stranduri.
Cristina Chakirou, seful Comisiei de avize din cadrul DSP Cluj, arata ca singura legislatie in vigoare este o Hotarare de Guvern in care sunt aratate normele metodologice in caz de urgenta si prim-ajutor pe plaja.

Potrivit HG 1136/septembrie 2007,  “autoritatile administratiei publice locale care au in administrare plaje amenajate, stranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic, situate pe apele interioare naturale ori amenajate, au obligatia sa infiinteze servicii publice de salvare acvatica – salvamar si posturi de prim ajutor”.

Acelasi lucru este valabil si pentru agentii economici. Totusi, Hotararea de Guvern din 2007 nu specifica nicaieri, in textul sau, numarul de salvamari necesar pentru o anumita frecventa de persoane.

Sun, strandul blestemat: in 2010 o alta persoana a murit in bazin

In 2010, un tanar de 17 ani a decedat la Urgenta, dupa ce fusese scos din bazinul de la strandul Sun. Atunci, salvamarii nu erau la posturi iar trupul tanarului a fost scos de clienti. Potrivit declaratiilor de la acea vreme, salvamarii erau pe o terasa, si nicidecum pe marginea bazinului. Baiatul a decedat a doua zi la spital.

“In cazul din 2010 nu s-a confirmat inecul. Cauza decesului nu a fost inecul, asa ca strandul nu a fost responsabil. Oricui i se poate face rau pe strada si nu este vinovat administratorul drumului”, a declarat Morocazan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *