In vizor

Cât de mult trebuie să alergi ca să îngropi un om?

Scris de 302

În materialul opulenta-de-dupa-moarte am văzut cât de costisitoare poate să fie o înmormântare. Banii investiți depășesc cu mult limita decenței, fapt pentru care dorim să vedem cât de „costisitor” este și în timp și nervi un astfel de eveniment neplăcut.

Începem cu toate documentele ce trebuie depuse la primărie. Înainte de a se ajunge la depunere actelor suntem nevoiți să completăm toate fișele necesare și să așteptăm la cozile interminabile. Într-un final, după depunerea cererilor pentru acordarea autorizației de transport funerar, pentru autorizație de execuție a monumentului funerar s.a.m.d, ajungem și la înregistrarea actului de deces. Pentru a înregistra actul de deces, timpul de așteptare este între 30 și 40 de minute, iar dacă cumva lipsește vreo foaie din mulțimea de acte necesare, ai stat degeaba.

 

Trecem și peste asta, ajungem la următorul lucru pe care trebuie să îl faci când îți moare cineva din familie: anunțarea preotului parohiei. Acel preot, după ce a fost înștiințat, va confirma ora la care va veni să țină slujba acasă, când va sfinți masa și lucrurile pe care le vei da de pomană și când se va ține slujba la biserică. De asemenea, același preot trebuie să fie prezent și la cimitir pentru ca, împreună cu preotul cimitirului, să țină slujba pentru îngropare. După aceea, să nu uităm să anunțăm toate rudele/vecinii/prietenii.

„Am aflat cât de mult trebuie să alergi ca să îngropi un om. Poate crezi că e ca în filme. Chemi pe cineva și se ocupă de toate pentru ca tu să-ți poți plânge persoana iubită. Pui rochia sau costumul negru și te duci la o ceremonie obscură unde toată lumea plânge.Nu-i deloc așa”, scrie un tânăr pe vice.com

Toate acestea implică bani, timp pierdut și stres cât încape. Ideea este că organizarea unei datini este cel puțin la fel de traumatizantă ca pierderea în sine a persoanei iubite. Pe lângă tot stresul cu organizarea, mai vine și Primăria care cere o grămadă de acte pentru a elibera un certificat de deces și pentru a putea înmormânta cum se cuvine persoana decedată.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 8 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 9 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 10 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 11 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 11 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 12 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 12 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 13 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 14 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 15 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 17 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE