Analiza

Cat costa sa scapi de moloz si mobila veche, legal?

Cum a venit caldura, clujenii, oameni gospodari, au inceput amenajarile, reamenajarile, zugravelile, spartul peretilor, inlocuirea faiantei si alte operatiuni datatoare de moloz.

Moloz care nu este aproape niciodata aruncat acolo unde trebuie.

O scurta plimbare prin oricare cartier scoate la iveala obiceiurile proaste ale oamenilor, de a nu avea un minim de decenta si de a-si arunca vasele de wc folosite, impreuna cu saci intregi de moloz, resturi de mobila, canapele, acolo unde ar trebui sa ajunga doar deseurile menajere.

Si cum 3 metri cubi de resturi ramase dupa curatenia generala sau reamenajarea baii nu incap intr-o pubela (si cine-i fraier sa-si rupa spatele, sa le arunce in container?), clujenii le lasa pe unde apuca. De cele mai multe ori, langa punctele de colectare dintre blocuri.

Dar sunt si multi care cetateni incarca portbagajele de deseuri si le golesc in toiul noptii (cei care considera ca au bun-simt) si chiar in amiaza mare in zonele limitrofe, zona preferata fiind Faget.

Totusi, cat costa sa iti arunci legal mizeriile?

Mult mai putin decat amenda, daca esti prins ca arunci resturile pe unde nu e voie. Amenzile pentru cei care arunca moloz fara sa fie autorizati in acest sens si pentru cei care le incredinteaza molozul sunt cuprinse intre 200 si 500 lei pentru persoanele fizice si intre 2.000 si 4.000 lei pentru persoanele juridice.

Conform HCL 352/2015, tarifele de colectare, transport, depozitare si valorificare a deseurilor voluminoase de mobilier sunt de 10.8 lei pentru persoanele fizice si 20.25 lei pentru persoanele juridice, preturi fara TVA. Aceste deseuri ajung la centrele de sortare.

Deseurile nereciclabile, cele rezultate din constructii, se depoziteaza la rampa cu 86.89 lei, pe tona, daca nu pot fi reciclate. Altfel, tariful pe metru cub este de 19.36 lei plus TVA pentru persoanele fizice si 28.15 lei plus TVA pentru cele juridice.

Teoretic, reamenajarile se fac doar cu autorizatie de constructie, care se obtine doar daca se incheie si contract cu o firma care preia deseurile. Teoretic…

Insa compania Rosal confirma ca, in medie, intre 3 si 5 persoane fizice apeleaza saptamanal la serviciile firmei. Dar pentru incheierea contractului, fiecare cetatean trebuie sa se deplaseze la unul din punctele Rosal, pentru a depune o cerere si pentru a stabili cand sa vina masina, pentru a ridica deseurile.

In speranta ca nu vom mai vedea canapele, chiuvete, vase de wc sau moloz pe strada, va invitam sa va indepliniti si obligatiile de cetateni, dragi clujeni care renovati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *