In vizor

Cât costă deszăpezirea în județul Cluj? Cine sunt cele trei firme care vor curăța drumurile județene?

Consiliul județean Cluj a încheiat anul trecut un contract pentru servicii de deszăpezire în valoare de 90 de milioane de lei valabil pentru perioada 2022-2026. 

Cele 1500 de km de drumuri județene ce necesită lucrări de deszăpezire au fost împărțite în cinci loturi, adjudecate de trei firme.

Prestatorii serviciilor de deszăpezire a drumurilor județene sunt:

  • Lotul 1 – zona Huedin: Maxi Prest RCE SRL;
  • Lotul 2 – zona Gilău: Maxi Prest RCE SRL;
  • Lotul 3 – zona Turda: Maxi Prest RCE SRL;
  • Lotul 4 – zona Gherla: Opentrans SRL;
  • Lotul 5 – zona Dej: SC Diferit AG SRL.

Pentru sezonul 2023-2024, Consiliul Județean Cluj a încheiat un acord cadru în valoare 16.687.788,23 RON de pentru toate cele cinci loturi.

Președintele Consiliului județean, Alin Tișe, recunoaște că nu a fost pe deplin mulțumit de prestația firmelor de deszăpezire. El susține că s-a încercat chiar rezilierea contractului cu una dintre firme, dar în final aceștia au intrat într-un ritm normal.

Nemulțumirile ce vizează firmele de curățenie se referă la faptul că nu se intervine la timp, nu se intervine cum trebuie, sau că angajații unor firme de deszăpezire doar se plimbă cu utilajele pentru a face kilometri și a obține mai mulți bani.

Cine sunt cele trei firme responsabile cu deszăpezirea?

Maxi Prest RCE SRL este controlată de frații Rusu, Emil și Ciprian. Primul este președinte al PNL Tritenii de Jos (fost candidat la primăria comunei).

Maxi Prest RCE cu sediul în Luna, județul Cluj, este fosta firmă Rusu Băcănia SRL care, în 2005, și-a schimbat numele, iar în 2009 fostul patron Ispas Rusu i-a cesionat părțile sociale lui Ciprian Dorin Rusu. În acea perioadă, fratele acestuia din urmă, Emil Ștefan Rusu tocmai revenise din SUA pentru a face afaceri la Cluj. În iunie 2016, Emil Rusu, în vârstă de 34 de ani, a candidat din partea PNL pentru funcția de primar în comuna Tritenii de Jos. A pierdut în fața candidatului PSD, dar a intrat în Consiliul local al localității.

În 2022 firma a avut o cifră de afaceri de 4.994.757 RON și un profit de 267.872 RON.

Opentrans, patronată de Gabriel Stanciu are sediul în Coroieni județul Maramureș și trăiește bine din banii publici din județul Cluj. La Cluj-Napoca a obținut bani din proiectul la Terenuri, dar și din închirierea de utilaje către RADP. Legăturile firmei cu administrația locală din Cluj se face tocmai prin Ștefania Ferencz, blonda lui Boc.

În 2022 Opentrans a avut o cifră de afaceri de 7 402.601 și un profit de 237.189

Citește mai mult:

Cum îi dă Pantelimon de la RADP unei firme din satul de baștină al Ștefaniei Ferencz, blonda lui Boc, 3 milioane de lei pe niște rahaturi de utilaje!

SC Diferit nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind probabil firma preferată a primarului Emil Boc. Firma este deţinută de către Petri Nicolae, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public.

Chiar recent, consilierii locali au aprobat construcția unui bloc de către patronii firmei Diferit. De altfel, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în ultimii ani firma s-a ocupat de modernizarea celor mai importante artere din centrul orașului: modernizarea Străzii Regele Ferdinand și a străzii adiacente (lucrare finalizată anul trecut), în valoare de peste 23 de milioane de lei, reamenajarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente, finalizată în decembrie 2020 și în valoare de 27,6 milioane de lei.

Citește mai mult:

Dacă eşti firma de casă a municipalităţii, îţi creşte cifra de afaceri chiar şi-n lockdown. Cu ce e mai diferită firma Diferit? Plus, nu ştim de ce cifrele Ziar de Cluj diferă de cele ale Ziarului Financiar…

În 2022 Diferit a avut o cifră de afaceri de 156.228.108 RON și un profit de 17.612.713.

 

Exit mobile version