Analiza

Cât câștigă într-un an Mariana Leș, directorul Hotelului Univers T Cluj-Napoca, deținut de Consiliul Județean Cluj

Firmele cu capital exclusiv de stat sunt conduse de obicei de sinecuriști care încasează salarii mari plătite din bani publici. De cele mai multe ori, șefii de societăți de stat mai mult mimează munca, dar bineînțeles că se mai întâmplă să existe și directori harnici, dedicați care reușesc să aducă profit serios companiilor pe care le conduc. Ziar de Cluj analizează activitatea și salariile șefilor firmelor de stat din județul Cluj.

Hotelul Univers T SA a fost înființat în 1992 și este deținut în totalitate de Consiliul Județean. Din Consiliul de Administraţie fac parte următorii: Ioan Varodi, Nagy Ildiko, Gabriel Dănuț Ghitea, Daniel Vaman, Dănuț Iancu. Directorul companiei este Mariana Carmen Leș, care deține această funcție de mai mulți ani.

Cea mai recentă declarație de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate datează din 2020, deci face referire la bunurile din 2019. Conform documentului citat, Mariana Leș are un teren agricol de 3500 mp, dobândit prim cumpărare. Directorul Hotelului Univers T are și o casă de 93 mp în Cluj-Napoca și un apartament de 50 mp în Cluj-Napoca. Ambele imobile au fost obținute prin cumpărare.

Directorul Hotelului Universt T are două autoturisme: un Smart (an fabricație 2012) și o Skoda (an fabricație 2001).

În ceea ce privește banii, Mariana Leș avea în 2019 două conturi bancare în valoare de 20.700 lei și un card de credit în valoare de 12.000 lei. În declarația de avere figurează și un credit în valoare de 250.000 lei.

Salariul pe care l-a încasat Mariana Leș în 2019 a fost de 103.538 lei, de unde rezultă un venit lunar de 8.600 lei. Tot de la Univers T a obținut 51.769 lei sub formă de componentă variabilă. A mai obținut 81.652 lei sub formă de dividende de la SC Topaz Coop Turism SRL și 81.742 lei tot sub formă de dividende de la Meteor SRL.

În anul pandemic 2020, când cazările în hoteluri au scăzut foarte mult din cauza restricțiilor de circulație impuse de pandemie, profitul Univers T a fost în picaj liber. Este de apreciat totuși faptul că nu a ajuns la pierderi. Astfel, în urmă cu doi ani, compania a declarat un profit net de 23.700 euro, în scădere uriașă față de 2019 când profitul net a fost de aproape 1 milion euro. Cel mai bun an din punct de vedere al profitabilității a fost 2016, când firma Consiliului Județean a declarat un câștig net de peste 1,3 milioane euro. Și anul 2015 a fost bun. Compania a declarat un profit net de peste 1,1 milioane euro.

În urmă cu doi ani, Univers T a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 5,6 milioane euro, în scădere față de 2019 când valoarea veniturilor totale a fost de 7,4 milioane euro. În urmă cu trei ani, compania Consiliului Județean a avut cea mai mare cifră de afaceri din ultimii 20 de ani.

Numărul mediu de angajați era în 2020 de 46, mai puțini cu 8 decât în 2019.

Citește și:

Ce avere și ce salariu are David Ciceo, directorul Aeroportului Avram Iancu, una dintre cele mai profitabile societăți ale Consiliului Județean Cluj

Salariile șefilor Pază și Protecție SRL, firmă a Consiliului Județean, ținute la secret. Directoarea Orieta Habala nu și-a mai publicat declarația de avere din 2019

Regia de Termoficare a Primăriei Cluj-Napoca îi asigură „cea mai bună calitate a vieții” directorului ei, Emil Miron, care are venituri de mii de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version