Focus

Castelul Banffy din Bonțida se dărâmă. Nicio firmă din România nu poate restaura monumentul istoric – FOTO

Restaurarea și repararea Castelului Banffy din comuna Bonțida este o misiune extrem de dificilă, deși există fonduri europene pentru acest proiect. Consiliul Județean nu a găsit nicio firmă potrivită pentru aceste lucrări. Din cauză că este monument istoric trebuie respectate foarte multe cerințe. Se încearcă inclusiv găsirea unei firme din străinătate.

În luna august, Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație pentru lucrări de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida. Procedura a fost anulată din cauză că nicio firmă nu a depus oferte. Urmează publicarea unui alt anunț pentru o nouă licitație.

„Noi încercăm de fiecare dată să vedem de ce nu se prezintă nimeni. Ideea este că noi nu putem să ne abatem de la condițiile impuse pentru restaurare, prin urmare există o problemă legată de firmele acreditate din România, care pot să facă astfel de lucrări și care sunt foarte puține. La anunțul pe care l-am publicat acum în august au fost firme interesate, dar nu au îndeplinit condițiile. Noi vom publica anunțul ori de câte ori va fi nevoie. Vom promova anunțul și în străinătate dacă va fi nevoie. Poate vom reuși să găsim o firmă corespunzătoare în altă țară din Uniunea Europeană”, a declarat Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Lucrările trebuie realizate în 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a execuției. Ofertantul va da o declarație pe propria răspundere prin care își va asuma că va finaliza lucrările de execuție în termen de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a execuției lucrărilor.

Potrivit caietului de sarcini, firmele care se înscriu la licitație trebuie să prezinte informații despre resursa umană: structura echipei propuse pentru execuția contractului, care trebuie să fie formată dintr-un șef de șantier, specialiști experți în lucrări de restaurare, acreditați de Ministerul Culturii, peisagiști, ingineri horticoli etc.

Pentru realizarea intervențiilor la nivel de componente artistice (lemn, metal), se impune colaborarea cu următoarele laboratoare/ateliere de conservare și restaurare bunuri culturale mobile și prezentarea unui acord de principiu privind colaborarea cu acesta pentru efectuare lucrări de conservare și restaurare lemn și metal. Laboratoarele trebuie să dețină autorizație de funcționare în termen de valabilitate, emisă de către Ministerul Culturii și ldentității Naționale, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Câștigătorul licitației va fi responsabil inclusiv cu plantarea mai multor specii ornamentale.

După finalizarea proiectului, perioada minimă de garanție începe la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și este de 60 luni. În ceea ce privește speciile ornamentale propuse spre plantare (amenajare peisageră) garanția se va calcula astfel: dacă în intervalul de 60 de luni de la recepția la terminarea lucrărilor se constată uscarea speciilor ornamentale plantate acestea vor fi înlocuite și vor fi garantate încă 60 de luni de la momentul înlocuirii. În acest sens, antreprenorul va propune la finalizarea lucrărilor un plan și un grafic de întreținere pentru speciile ornamentale plantate, aprobat de proiectant și beneficiar.

Citește și:

Castelul Banffy e o ruină, deși de 20 de ani, fundația Transylvania Trust, condusă de Hegedus Csilla, toacă bani pentru reparații. Sumele primite sunt ținute la secret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *