Reportaj

Cascada Ciucaș, un loc fascinant pentru cine își asumă riscul de a-și rupe mașina și picioarele pentru a ajunge până acolo

Cascada Ciucaș din județul Cluj este considerată a fi un obiectiv turistic și geografic de o importanță deosebită pe plan național și local. 

„Situată într-o zonă cu adevărat mirifică, în apropiere de Cluj, Cascada Ciucaş este una dintre cele mai impresionante atracţii turistice din ţară, fiind vizitată anual de mii de turişti.

Cascada este situată în Defileul Hăşdatelor, pe cursul inferior al Văii Hăşdate, nu departe de satul Corneşti, Comuna Mihai Viteazu, la aproximativ 55 km de oraşul Cluj Napoca.

Defileul Hăşdatelor este un loc fascinant cu rupturi de pantă, cu repezişuri şi cascade repezi.  Cascada Ciucaş are o înălţime de doar 5 metri, iar la baza acesteia se află un mic lac în care se acumulează apa ce vâltoreşte pe cascadă.

Cascada Ciucaş este aproape sinonimă cu Lacul Ciucaş, ele fiind situate în acelaşi amplasament geografic  şi unite. Împreună, sunt de o deosebită  importanţă geografică naţională, dar şi locală”, scrie financiarul.ro.

Chiar dacă diferite ziare și site-uri online descriu această cascadă drept o minunăție a naturii, de o însemnătate turistică aparte, ea este de fapt complet lipsită de importanță pentru autoritățile publice care nu pun deloc în valoare și nu se ocupă de amenajarea accesului spre această cascadă.

Din satul Cheia, imediat la stânga, pe lângă podul ce trece peste Arieș, pe un drum desfundat de țară, plin de gropi și de praf, se poate ajunge, în 15-20 de minute de mers cu mașina, în dreptul potecii care duce pe jos spre Cascada Ciucaș.

Pentru că nu există vreun indicator care să le arate turiștilor traseul spre cascadă, majoritatea pornesc pe o potecă mai largă, cea mai la îndemână, ajungând buimaci la un stăvilar de unde pot merge mai departe spre cascadă doar afundându-se într-un adânc noroi, pe malul apei:

Cei care se decid totuși să nu o ia prin noroi, mai ales că mulți turiști sunt însoțiți de copii, fac cale întoarsă și află într-un final că adevărata cale spre cascadă este o potecă câinoasă care pornește din dreptul unei grămezi de cărămizi, „semnalizată” doar cu o scândură și cu o săgeată albastră pictată pe o piatră. Această potecă, ce urcă și coboară versantul muntos, este deosebit de abruptă și plină de un pietriș mărunt care, la orice mișcare mai neatentă, alunecă pe sub picioare și îl aruncă pe drumeț pe spate, în fund, în coate. Un traseu care poate duce la grave accidentări, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos:

Juliți și plini de sânge și de praf, eventual și cu hainele rupte și cu telefonul zgâriat sau spart, după câteva minute sau zeci de minute, în funcție de condiția fizică a fiecăruia, puteți ajunge la Cascada Ciucaș.

Dacă peisajul merită sau nu riscul de a vă rupe mașina și picioarele pentru a ajunge la el, este decizia fiecăruia. Cascada Ciucaș ar merita însă oricum mai multă atenție din partea autorităților, o asfaltare din Cheia până la poteca ce duce spre cascadă și amenajarea unei poteci sigure prin munte nereprezentând o investiție imposibilă, de o valoare financiară colosală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *