O femeie din Maramureș, care și-a pierdut soțul într-un accident de mașină, risca să fie găsită responsabilă de producerea tragediei, deși autoturismul pe care îl conducea rula regulamentar, iar șoferul care venea din sens opus mergea pe contrasens. Impactul a fost unul frontal, iar soțul Elenei, aflat pe scaunul din dreapta față, a decedat pe loc. În urma coliziunii, atât șoferița, cât și părinții acesteia, aflați pe bancheta din spate, au fost răniți grav. În același accident soția și fiica șoferului care circula pe contrasens au ajuns și ele la spital. Conducatorul auto, șef de post într-o comună din Județul Maramureș, a scăpat nevătamat.
În ciuda derulării evidente a faptelor, lucru certificat și de raportul de expertiză realizat de LIEC Cluj, în 16 iunie 2017, procurorul de caz a decis clasarea cauzei față de șeful de post din Săcel, județul Maramureș, dispunând trimiterea în judecată a clientei JGV sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
,,Casa de avocatură JGV și Asociațiia făcut plângere față de soluţia de clasare. Prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş ne-a respins plângerea, însă judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Vișeu de Sus a admis-o și a trimis cauza la procuror în vederea începerii urmăririi penale față de șoferul polițist. În schimb, clienta noastră a fost achitată definitiv de Curtea de Apel Cluj, instanța de fond și cea de apel constatând că nu există probe că aceasta a săvârșit infracțiunile,”arată avocatul JGV și Asociații, Andrea Kovacs.
Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, celălat șofer având calitatea de suspect, urmând să fie pusă în mișcare acțiunea penală față de acesta.
Nu de puține ori drumurilespun povești tragice. Fiecare dintre noi ar putea însă schimba povestea în momentul în care conștientizează că acțiunea sa ori indiferenta autorităților pavează drumul către tragedie. Vorbim nu doar de neatenția la volan, folosirea telefonului mobil în timpul șofatului, consumul de alcool ori teribilismul, ci și despre lipsa parapetelor de protecție, amplasarea greșită a indicatoarelor rutiere ori lipsa lor, drumuri în lucru ori cratere în asfalt nesemnalizate.
Peste 23.000 de accidente rutiere au avut loc în doar 10 luni, pe teritoriul României. Este bilanțul tragic centralizat de M.A.I., de la începutul acestui an până pe 7 octombrie. Principala cauză a tragediilor întâmplate pe șoselele din România este indubitabil viteza și neacordarea priorității în intersecții ori în timpul manevrei de depășire. Starea drumurilor și lipsa unor indicatoare rutiere ori amplasarea lor într-un mod greșit întregesc lista factorilor ce au contribuit la creșterea numărului victimelor accidentelor rutiere. Dacă anul trecut în aceeași perioadă se înregistrau 23.099 de accidente, anul acesta trendul rămâne ascendent cu 23.135. În urma nefericitelor evenimente rutiere 1.300 de oameni și-au pierdut viața, în vreme ce 5.764 au fost răniți grav, arată același raport M.A.I., comunicat Casei de avocatură JGV și Asociațiila solicitarea departamentului de PR, coordonat de Irina Dincă.
Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorător, lumea întreagă marchează, 17 noiembrie 2019, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. Casa de avocatură JGV și Asociații, specializată în obținerea de despăgubiri în sprijinul celor răniți în accidente rutiere, dar și pentru rudele celor decedați, lansează astăzi campania ,,Schimbă povestea!” O campanie de conștientizare ce își propune să aducă în atenția opiniei publice cât mai multe situații ce ar putea fi evitate, cu ușurință, dacă șoferii ar respecta codul rutier și implicit dreptul la viață al tuturor participanților la trafic.