Din oras

Casa Bogdanffy ar putea deveni pensiune

Pana nu demult in paragina, una dintre cladirile emblematice ale Clujului a intrat de curand in lucrari de reabilitare structurala. Noul “stapan” viseaza sa o transforme intr-o pensiune. Turnul Pantofarilor, aflat in fundul curtii, ar putea fi deschis pentru vizitare in urmatorii ani. 

Imobilul se afla pe strada Avram Iancu, nr. 1, colt cu Republicii si s-a aflat multa vreme in publicatiile de anunturi, la rubrica Vanzari. Proprietarii se plangeau de criza, spuneau ca daca statul roman le-ar fi facut o oferta serioasa ar fi fost de acord sa o vanda statului, care avea drept de preemptiune, fiind monument istoric. Pretul de vanzare afisat atunci era de 650.000 de euro. 

Acum, cladirea este invaluita in schele si panze de protectie. Pe panoul amplasat in fata scrie ca este vorba de “Reabilitare structura imobil S+P+E” si ca beneficiarii lucarrii sunt Timofte Iulian Florin, Timofte Ionica, Rusu Ovidiu si Rusu Bianca. Proiectant este firma SC Progir SRL, iar antreprenor general este SC Luca Prest SRL. Termenul de executie al lucrarii este de 36 de luni, mai exact pana in 2 iunie 2017. 

Casa Bogdanffy a fost achizitionata in aceasta primavara. 

“In acest moment lucram la consolidarea structurala, imobilul este cam subred, zidaria este darapanata, iar zona din fata, neavand subsol, s-a lasat cam 30 de centimetri. Cand se reface fadata vom reface toata cladirea. Sper sa finalizam aceasta etapa undeva anul viitor. Sunt sase camere la parter si inca patru sus”, a explicat Florin Timofte, proprietarul cladirii. 

La acest nivel, investitia se ridica la peste 200.000 de euro. 

“Cand va fi gata, as dori sa deschid acolo o pensiune, insa asta va face obiectul unei alte autorizatii, va fi nevoie si de un alt concept. Vom folosi caramida aparenta, de pilda. Vom folosi cumva si istoria cladirii. Inca nu m-am gandit la un nume pentru pensiune”, a spus acesta. 

In privinta Turnului Pantofarilor, cunoscut si cu numele de Turnul Pielarilor, proprietarul a marturisit ca nu face parte din planurile de reparatii, nici din ale viitoarei pensiuni. 

“Turnul nu are nevoie de consolidare. Cand vam face cererea pentru autorizarea pensiunii, as dori sa primesc si acordul pentru folosirea accesului de pe strada Potaissa. Mi-as dori ca acest turn sa se poata vizita, sa fie redat publicului, insa asta depinde de autoritati”, a precizat Timofte. 

Dupa cum a precizat istoricul Tudor Salagean pentru Ziar de Cluj in 2013, cand cladirea era inca la vanzare, turnul dateaza din secolul al XV-lea si nu exista prea multe date despre originile sale. 

“Era un turn de colt, destul de important pentru sistemul de aparare al orasului. Coltul de sud-vest al cetatii era aparat de un sant de apa care pare sa fi fost destul de larg. In cazul turnurilor de pe strada Potaissa/Avram Iancu, acestea ar putea fi eventual reconstruite intr-o formula mai apropiata de originalul medieval tarziu, completand in mod fericit programul de extindere a zonei pietonale istorice a orasului Cluj”, a spus Salagean.

Zidul Cetatii de pe strada Potaissa a fost restaurat de primaria clujeana in 2011, printr-un proiect de peste 430.000 de lei. Lucrarile nu au cuprins si partea exterioara, dinspre strada Avram Iancu, deoarece acolo erau proprietati private. Pietonalizarea avea scopul de a promova centrul istoric, lipsa unor atractii specifice aici au redus mult din popularitatea zonei, astfel ca o eventuala deschidere a Turnului Pantofarilor ar putea schimba situatia, asa cum s-a intamplat cu Turnul Croitorilor, reabilitat in 2009.

Exista legende care vorbesc de o carciuma Bogdanffy care ar fi functionat chiar in turn. Numele Bogdanffy ar proveni, astfel, de la un armean bogat din Gherla care ar fi luat turnul in arenda si l-ar fi transformat in local. Acolo obisnuiau sa petreaca studentii vremurilor vechi si chiar Avram Iancu ar fi fost implicat intr-un scandal de pomina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *