In vizor

Cartitele de serviciu Iuoras si Tatar nu au recunoscut, initial, ca au sifonat. Apoi, au mers pe recunoastere ca sa scape de inchisoare

Scris de 983

In scandalul de coruptie al lui Horea Uioreanu, procurorii au identificat doua “cartite”, care il ajutau, intr-un fel sau altul, pe fostul presedinte al CJ Cluj sa primeasca informatii despre ancheta penala – pe fostul subprefect Mihnea Iuoras si pe Valentin Tatar, politist judiciar la DNA Cluj. Initial, nici unul dintre ei nu au recunoscut aceste fapte. Mai mult, Iuoras sustinea sus si tare pentru Ziar de Cluj ca ceea ce spuneau procurorii DNA in cazul lui, nu este adevarat. Cu toate acestea, si Iuoras si Tatar au mers pe acord de recunoastere si, in acest fel, au beneficiat de prevederile noului Cod Penal si au fost condamnati la pedepse cu suspendare.

“O sa fac cateva precizari, dar numai declaratii care imi permit, in acest moment, sa nu influentez cercetarea. Si eu sunt avocat, dar m-am consultat cu alti avocati si nu cred ca este infractiune ceea ce acuza procurorii DNA. Eu nu spun ca e adevarat ce sustin procurorii DNA si nici ca i-as fi dat informatii lui Horea Uioreanu. Chiar si daca ar fi adevarat acest fapt, nu poate constitui o infractiune pentru ca, in calitate de persoana privata, nu am nicio restrictie in a nu vorbi in ceea ce aud din diverse surse din oras. Urmeaza sa probez in instanta ca sunt nevinovat si ca, oricum, acest lucru nu constituie o infractiune. In fine, ultima precizare este ca demisia mea a fost un gest pe care eu l-am anuntat cu foarte multa vreme in urma, la nivelul prietenilor si colaboratorilor mei”, a declarat Mihnea Iuoras pentru Ziar de Cluj, la scurta vreme dupa ce DNA a anuntat ca el este cercetat pentru complicitate la savarsirea infractiunii de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, savarsita in forma continuata.

La scurt timp, aceiasi procurori anuntau ca Iuoras, care intre timp isi daduse demisia din functia de subprefect al Clujului, era condamnat la 2 ani de inchisoare cu amanare, mergand pe acord de recunoastere a faptelor. Astfel, fostul subprefect a beneficiat de prevederile Codului de Procedura Penala si a scapat de inchisoare, dupa ce si-a recunoscut faptele.

Si in cazul ofiterului de politie Valentin Tatar, lucrurile au stat la fel. Initial, in presa locala au aparut informatii potrivit carora Tatar a “sifonat” in mai multe dosare, inclusiv in cel al lui Horea Uioreanu. Apoi, procurorii DNA l-au condamnat la 1 an si jumatate de inchisoare cu termen de supraveghere de 2 ani.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, Tatar a aratat ca a transmis mai multe informatii nedestinate publicitatii, din doua dosare penale, unor persoane. Valentin Tatar a declarat ca recunoste comiterea faptelor in fata procurorilor. Interesant este ca Valentin Tatar este finul senatorului PSD Alexandru Cordos, iar acesta ar fi furnizat informatii din dosarele lui Horea Uioreanu si al lui Rares Pop.

Atat Iuoras, cat si Valentin Tatar au scapat de inchisoare, mergand pe acordul de recunoastere a faptelor. Totusi, ei sunt inculpati in dosarele respective si vor avea parte de un proces. Mihnea Iuoras va avea prima infatisare in 6 octombrie, la Curtea de Apel Cluj. Valentin Tatar are primul termen al procesului in 4 septembrie, la Tribunalul Cluj.

Foto: voceatransilvaniei.ro



ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 9 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 9 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 14 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 15 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE