Din oras

Cărți fără viruși: Biblioteca Județeană „Octavian Goga” testează, în premieră, un aparat performant de sterilizare (VIDEO)

Pandemia de coronavirus a declanșat o frică față de cărți. Așa se face că de la apariția virusului SARS-CoV2, numărul persoanelor care împrumută cărți de la bibliotecă a scăzut de patru ori. Statistica Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca arată că înainte de pandemie, zilnic treceau pragul Bibliotecii peste 1.600 de persoane. Acum, de când cu coronavirusul, abia dacă sunt împrumutate 400 de cărți pe zi.

Majoritatea persoanelor care împrumutau până acum cărți nu se simt în siguranță din cauza coronavirusului. Un alt lucru care a îngreunat în ultimele luni activitatea bibliotecilor a fost blocarea cărților împrumutate. Asta pentru că după cele două săptămâni în care cititorii puteau împrumuta cărțile (cu posibilitate de prelungire o lună), o dată returnate, documentele trebuiau ținute în carantină între 3 și 10 zile, așa încât să nu existe risc de transmitere a coronavirusului.

VEZI CUM FUNCȚIONEAZĂ APARATUL DE STERILIZARE:

Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, din Cluj-Napoca, a găsit soluția care ucide virușii și bacteriile în doar un minut și zece secunde, astfel încât cărțile să nu mai rămână blocate pe raft. Este vorba despre un aparat de sterilizare performant, aparat care există în majoritatea bibliotecilor din Occident și care a ajuns la noi abia acum, o dată cu Coronavirusul.

Aparatul de sterilizare există încă de dinainte de pandemie și el este folosit de biblioteci din întreaga lume pentru sterilizarea foilor despre care se știe foarte bine că sunt un depozit propice pentru praf, bacterii și viruși.

Sterilizatorul de cărți LIVA elimină acești viruși, bacterii și microorganisme (paraziți, acarieni, ciuperci, mucegaiuri), așa încât cărțile împrumutate să fie sigure pentru cititori.

Prețul unui astfel de aparat poate să depășească suma de 4.000 de euro, în funcție de complexitate. De exemplu, unele aparate pot să ruleze reclame, cum ar fi recomandări de lectură sau reclame de interes pentru bibliotecă. Astfel de ecrane sunt utile, în special în bibliotecile în care astfel de aparate sunt folosite de cititori.

Deși aparatul pe care Biblioteca Județeană „Octavian Goga” îl testează acum este mai simplu, instituția intenționează ca după perioada de testare, dacă totul este în regulă și aparatul demonstrează că poate face față unui volum mare de cărți zilnic, să îl achiziționeze și să îl pună la dispoziția celor care doresc să împrumute cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version