Cooltura

Cartea lui Liviu Alexa – perspective utile adaptării la noua lume virtuală

Scris de 255

Am primit cartea lui Liviu Alexa, „Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”, cu dedicația:

„Cine nu se adaptează

o suge.”

Un mesaj valabil de când lumea, care i-ar fi ajutat probabil și pe dinozauri să mai fie astăzi printre noi. Un mesaj util și dinozaurilor de 30-40 de ani, celor care nu s-au născut cu telefonul mobil în mână, care au copilărit în lumea încă nedisociată în „realitate reală” și „realitate virtuală”, a doua, mai concretă în prezent decât realizăm.

Cartea lui Liviu Alexa conturează noile granițe ale prezentului printr-o multitudine de perspective, analizând, din diferite unghiuri, modul în care transferul de vieți și de identități în spațiul rețelelor de socializare ne influențează existența, ca persoane și ca profesioniști.

Cartea le este folositoare în special profesioniștilor (din domeniile vocaționale) care, dacă nu își adaptează munca noului tărâm în care s-au mutat destinatarii mesajelor lor, riscă să dispară, să devină irelevanți: jurnaliști, specialiști în marketing, comunicare ș.a.

Cititorul credincios s-ar putea opri la nivelul copertei, care pare o blasfemie, dar care e de fapt o metaforă. Și religia și-a făcut „capelă” pe tărâmul digital, mănăstirile au pagini de Facebook, iar unii falși apostoli și-au permis chiar să creeze pagini numite „Dumnezeu”. Cu toate că, în lumea profană, virtualul a reușit să se întrepătrundă într-atât cu vechea lume palpabilă, încât nu mai știm ce e real și ce nu, divinitatea a rămas însă, în noua lume, neschimbată.

„Noul Testament” digital este doar o transpunere, prin recentele tehnologii, a aceleiași statornice credințe:

„În tot acest bricabrac de share-uri, like-uri, meme-uri, emoji-uri, cloud-uri, video-uri, promoții, tag-uri, doar Dumnezeu pare să fi scăpat de nebunia schimbărilor generate de tehnologie și social media. El pare să fi rămas în inimile și sufletele noastre același statornic supraveghetor al Pământului și al lumii, omniprezent, atotiubitor, atotputernic, atotștiutor, suveran peste sufletele noastre și despărțit de păcat și de murdăria lumii. Pentru miliarde de oameni în această lume, Dumnezeu contează. Încă mai contează”, scrie autorul.

„Culegerea de perspective” asupra noii lumi digitale nu este însă un volum religios.

„Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook” e o carte de autor, în care Liviu Alexa se relevă pe sine, ca martor al schimbărilor lumii, pe care le-a experimentat pe propria piele și asupra cărora reflectă ca un supraviețuitor.

Aflăm de la Liviu Alexa cum se făcea jurnalismul pe vremea mașinii de scris, cum s-a ținut deoparte presa de social media, ratându-și astfel adaptarea și integrarea timpurie, cum se produce acum ”new media”, cum se trăiește și se moare ca jurnalist. Aflăm că adevărul e o mare minciună, care trebuie descompusă, apoi recompusă din perspective, pentru a reajunge la singurul „adevăr” care ne este accesibil. Aflăm cum pandemia a impulsionat evoluția omenirii spre digital, de ce cartea a supraviețuit virtualizării a tot ce înseamnă trăire umană.

Volumul de aproape 350 de pagini vorbește despre ură, despre iubire, despre industria sexului, despre educația online, despre umor (cu note serioase), despre radio, Netflix, Hollywood, despre sânii Reginei Elisabeta, Mossad, GDPR ș.a., Liviu Alexa trecând de la un subiect la altul cu dezinvoltura jurnalistului de investigații care le-a văzut pe toate și pune suflet în toate, dar, paradoxal, fără a le mai pune la suflet!

Cartea este ușor de citit, fiindcă limbajul universitar se oprește la prefața scrisă de profesorul Daniel David. Mai departe, volumul, plin de referințe culturale, de istorie recentă, șochează prin ideile inedite și nu prin întorsături academice de condei.

Liviu Alexa vorbește pe șleau și, într-un limbaj simplu, accesibil, încearcă să ducă cititorul pe tărâmul profund al gândirii ”out of the box”, fiindcă spațiul social media este unul ”out of the old box”, e unul la care suntem invitați să ne adaptăm, ca oameni și ca profesioniști.

La finalul lecturii acestei cărți, puteți fi sau nu de acord cu ce scrie Alexa. Din multitudinea de perspective însă, cu siguranță, unele vă vor pune pe gânduri, altele vă vor îmbogăți orizontul cunoașterii, unele vă vor stoarce în minte contraargumente, altele vă vor mișca interior, iar asta înseamnă, până la urmă, adaptare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 6 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 12 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 1 day In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 1 day Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 1 day In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 3 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 3 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE