Din oras

Carnatii care te scapa de colesterol. Un student de la Cluj a creat un nou produs de carmangerie, din carne de vita cu alge brune

Carnatii usturoiati nu fac parte din vreo dieta sanatoasa, nu sunt deloc indicati daca vrem sa slabim sau sa ne mentinem analizele in standarde normale. Mihai Catrinoi, un student de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) a gasit solutia: carnatii din carne de vita cu alge brune. A inlocuit grasimea animala cu alge si a rezultat un produs alimentar care ajuta la scaderea colesterolului si detoxifierea organismului si e bun si pentru sportivi, desi arata la fel ca si carnatii obisnuiti si nu si-a pierdut gustul bun de carne afumata si condimentata.

Proiectul se numeste „O noua utilizarea  algelor marine in obtinerea de produse functionale pe baza de carne” si a participat la Salonul Proinvent de la sfarsitul lunii martie.

„Ideea s-a nascut in timp ce cautam sa fac un produs nou, cu ingrediente mai putin folosite in industria alimentara si care pot avea beneficii importante pentru sanatate. Am tot cautat diverse idei, am incercat sa le combin, insa e foarte greu: in urma tratamentelor termice, multe din componentele benefice ale produsului se distrug. Am dat in acest fel pesle alegele marine. La noi in tara sunt putin folosite, dar in tarile asiatice se consuma in cantitati destul de mari. M-am gandit ca si Romania are mare si posibilitatea de a produce cantitati enorme de alge marine. La noi inca nu sunt apreciate. Au un continut ridicat de proteina, contin toti aminoacizii esentiali, la fel ca materia prima animala. Sunt o sursa bogata de elemente minerale. In plus, contin grasimi nesaturate care sunt benefice organismului, multe vitamine, antioxidanti, polifenoli„, explica Mihai Catrinoi.  

Studentul a cautat apoi o modalitate de a folosi aceste alge ca produs functional pe baza de carne si s-a oprit la cea de vita.

„Are un continut redus de grasime daunatoare organismului, insa, in acelasi timp, are un continut mare de acizi grasi nesaturati. In zilele noastre, chiar termenul de aliment functional e mai putin cunoscut la noi, am incercat sa combin aceste doua materii prime si sa obtin un produs caruia sa nu ii cresc foarte mult pretul. E foarte usor sa creezi un produs, insa, cand tragi linie si calculezi costul, putini isi permit sa il cumpere. Am cautat materii prime care sa duca la un aliment functional care sa nu ne afecteze bugetul. Am ales carnea de vita si pentru continutul ei de creatina, carnitina, aminoacizi esentiali”, a explicat el. 

A rezultat in acest fel un produs nou de carmangerie: carnatii de carne de vita cu alge brune. Acestea din urma sunt o sursa importanta de iod, necesar persoanelor care au probleme cu glanda tiroida. In plus, sunt cele mai ieftine si se gasesc din abundenta, diferite specii fiind recoltate si la noi in tara.

„Sunt atatea tratamente aplicate in zilele noastre produselor vegetale, insecticide, pesticide si modificari genetice, nici nu sunt descoperite inca toate efectele negative pe care le au asupra corpului uman. La algele marine inca nu s-au aplicat asemenea substante si tratamente chimice.  Desigur, pot avea si ele diversi compusi toxici, resturi de petrol si ale substante, dar cu siguranta nu se colecteaza exact din acele zone poluate, marea e destul de mare„, a adaugat Mihai Catrinoi. 

Studentul a urmarit pe parcursul proiectului, in analizele de la statiile pilot din cadrul Facultatii de  Stiinta si Tehnologia Alimentelor daca timpul de pastrare al carnatului semi-afumat scade prin adaosul de alge marine. Nu a lipsit testarea gustului noului amestec.

„Consumatorii au fost destul de receptivi, chiar au observat o imbunatatire a gustului si aspectului. Desigur, algele nu au un gust destul de intepator, destul de atragator ca sa influenteze destul de intens produsul”, a completat el. 

Cercetatorul si-a propus sa reduca grasimile din produs, dar si sa creasca procentul de ingrediente bune, de la proteine la minerale si alte elemente benefice organismului. Au rezultat in acest fel doua varietati de produs: unul cu 10% alge si celalat cu 20% alge. 

„Acestea au fost adaugate inlocuind grasimea din compozitie. Din 25% grasime am obtinut o varianta cu 15% grasime si 10% alge, iar restul de 75% carne de vita. O alta varianta a avut 15% alge, 10% grasime si 75% carne de vita. Afumarea s-a facut in statiile-pilot, cu o zvantare prealabila si apoi o afumare calda, la 60-80 de grade Celsius la una-doua ore. Asta am ales eu, se poate opta pentru mai multe variante. Eu am dorit sa obtin cat mai multe beneficii„, a precizat tanarul. 

Prin inlocuirea grasimii cu alge marine brune s-a observat si o crestere a continutului de proteina.

„E un produs benefic, poate fi utilizat atat de catre sportivi, cat si de persoanele care au probleme de greutate. Datorita compusilor prezenti si inlocuirii grasimilor saturate cu grasimi nesaturate, carnatii ajuta la indepartarea colesterolului si a efectelor negative cu care vin grasimile nesaturate„, a explicat Catrinoi. 

Proiectul a fost pus la punct la inceputul anului si, practic, reprezinta lucrarea de licenta a lui Mihai Catrinoi. 

„A fost dificil, trebuia sa pastrez si un aspect atragator al produsului. Am constatat ca grasimea are, totusi, si un rol important la buna legare a ingredientelor si a aspectului. La prima vedere asta conteaza, nu ingredientele. Pana la urma am reusit sa imbunatatesc si aspectul carnatilor prin inlocuirea cu alge. Am avut de furca si cu rehidratarea algelor, insa a fost simplu: a fost nevoie doar sa stea in apa o jumatate de ora”, a dezvaluit tanarul. 

Sustinerea lucrarii de licenta va avea loc la sfarsitul lunii viitoare. 

„Proiectul nu ar fi greu de implementat intr-o fabrica de mezeluri, de pilda.  Algele se rehidrateaza, se maruntesc si se pun in produsul de baza. E drept ca se cere lasarea la maturat a carnii de vita pentru o perioada mai indelungata decat la cele folosite uzual. Eu am maruntit-o si am lasat-o cu sare circa 72 de ore, pentru a fi mai usor digerabila”, a explicat el. 

Carnatii cu alge brune se pot consuma ca orice alt tip de carnati, fie cruzi, fie fierti sau prajiti. 

Mihai Catrinoiu nu a avut in vedere la conceperea noului produs atat ideea de business, cat felul in care ar putea ajuta economia Romaniei. 

„Ar fi grozav daca am putea utiliza resursele pe care le are tara noastra. Multe sunt aduse din alte tari, pe cand noi avem pamant roditor si ape cu potential. Avem tot ce ne trebuie, trebuie doar sa valorificam tot. Algele marine sunt o sursa. Asiaticii le folosesc in cantitati foarte mari. Ma gandeam sa le aduc de la salate si sushi, cum se folosesc in mod obisnuit si asa am ajuns sa le amestec in carnati. Se poate adauga si usturoi si mai ales condimente, sunt obligatorii pentru aprecierea senzoriala. Toate ingredientele ajuta la buna detoxifiere a organismului si la functionarea lui„, a subliniat el. 

Studentul a venit la Cluj din Orastie. Momentan este student la Facaultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentului, la specializarea Controlul si expertiza produselor alimentare. 

„Am ales acest domeniu pentru ca de mic mi-am dorit sa am o specializare de control, sa incerc sa indrept lucrurile care nu sunt tocmai bune. Am ales universitatea din cluj pentru ca aici am inteles ca se face mai multa scoala, am fost convins ca aici imi va fi bine. Imi place Clujul ca oras, prietenii cei mai buni imi sunt aici”, a justificat Mihai. 

Urmatorul pas pe care il planuieste este sa isi gaseasca un loc de munca, poate intr-un laborator de control sau in unitati de productie alimentara, si continuarea studiilor cu un masterat la aceeasi facultate.

„Nu am planuri ,sa plec in alta tara, cred ca putem face lucruri frumoase aici, dar nu se stie niciodata. Imprejurarile ne pot determina sa ne schimbam anumite idei„, a conchis Catrinoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *