Uncategorized

Care e cel mai caldut loc de munca din oras?

Putini stiu ca in Romania exista un Institut pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN). Si mai putini stiu ca Institutul  are sediul in Cluj-Napoca, in cartierul Grigorescu. Ce se intampla in acest Institut si cum le face viata mai usoara comunitatilor minoritare? Este o institutie importanta, cu un cuvant greu de spus in ceea ce priveste problemele minoritatilor si mai ales in rezolvarea lor (ce rost are studierea problemelor, daca nu le rezolva nimeni?) sau este doar un loc caldut pentru functionari, ideal pentru capusarea bugetului de stat? 

Institutul a fost infiintat prin Ordonanta Guvernului 121/2000, aprobata prin Legea 396/2001, dar Hotararea de Guvern care prevede functionarea lui a aparut abia in 2007.

Buget de peste 2 milioane de lei si multe proiecte

De atunci, ISPMN functioneaza ca institutie publica in subordinea Guvernului si in coordonarea Departamentului pentru Relatii Interetnice. Activitatea se finanteaza din subventii de la bugetul de stat si din venituri proprii. Anul trecut, ISPMN a primit de la buget  2.235.000 de lei pentru a-si finanta activitatea.

Potrivit site-ului oficial activitatea presupune “elaborarea, coordonarea, efectuarea si contractarea de studii, analize si cercetari inter si pluridisciplinare, fundamentale, respectiv aplicate, privind diferitele aspecte ale pastrarii, dezvoltarii si exprimarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase in randul minoritatilor nationale”.

“Institutul functioneaza de cinci ani si jumatate. A existat un discurs identitar al elitelor, un discurs politic, dar nu era o abordare stiintifica a problemelor, care sa fie o referinta clara si puternica “, a explicat Horvath Istvan, presedintele ISPMN, importanta institutiei.

Barbatul se afla in fruntea Institutului inca de la deschidere, cand sotia acestuia, Anna Horvath, in prezent viceprimar din partea UDMR al Clujului, era consilier guvernamental in Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI), departament care coordoneaza ISPMN. (Potrivit CV-ului,viceprimarul Clujului a activat in DRI in perioada 1997 -2007).

Daca ne uitam in Raportul de activitate pe anul trecut, vedem ca cei 27 (!) de angajati ai Institutului de pe malul Somesului au realizat o serie de proiecte, care au avut ca rezultate microconferinte, analize, baze de date, rapoarte, articole, interviuri, studii de caz si carti. Insusi presedintele ISPMN recunoaste ca nu au un rol in apararea drepturilor minoritatilor, in cazul unor noi proiecte legislative.

“Diferitele ministere care elaboreaza legi nu sunt obligate sa ceara parerea Institutului, dar trebuie sa ia legatura cu Departamentul pentru Relatii Interetnice si ei ne solicita punctul de vedere. De exemplu, la recensamant, ne-au intrebat cum sa fie lista, cum sa se puna intrebarile referitoare la etnie”, a spus Horvath.

De altfel, unul dintre cele mai importante proiecte, in opinia sefului ISPMN, a fost realizarea unor analize demografice in urma recensamantului, analize care vor avea impact asupra planificarii retelei scolare pentru minoritati.

“Un proiect foarte important de anul trecut a fost cronologia minoritatilor nationale, prin care s-a analizat dinamica socio-politica a minoritatilor din Romania. Vrem sa continuam si anul acesta”, a spus Horvath.

 

Cel putin doua locuri de munca

Horvath ne-a explicat ca sunt cazuri in care oamenii se adreseaza Institutului cu probleme, cele mai frecvente fiind cele de discriminare.

“Atunci ii indrumam catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Altii vin sa se informeze despre drepturile minoritatilor, dar cel mai frecvent ni se adreseaza lumea cu intentii de colaborare”, a precizat presedintele ISPMN.

Nici nu este de mirare, pentru ca se castiga destul de bine in Institut. In plus, se pare ca munca nu este foarte solicitanta, de vreme ce mai multi angajati isi permit sa mai aiba si alte joburi.

Seful institutiei are un venit anual de la ISPMN de aproape 43.000 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 3.470 de lei pe luna. La asta se mai adauga un salariu de 3.500 de lei lunar de la Universitatea Babes-Bolyai, unde este conferentiar la catedra de Sociologie, dar si un salariu de peste 4.100 pe luna de la Academia Romana.

Nici vicepresedintele, Roxana Hetea, nu sta mai rau, cu un salariu de 2.700 de lei de la Institut, plus 2.900 de lei lunar de la Fundatia Centru de Resurse pentru Comunitatile de Romi.

Un sef serviciu sau un sef de compartiment castiga aproximativ 1.400 de lei pe luna de la ISPMN, dar mai tin inca un job. De exemplu, sefa de la Centrul de Documentare a Institutiei mai are un salariu de 2.100 de lei pe luna de la Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice.

In ceea ce priveste “multiculturalitatea” institutiei, pe lista angajatilor gasim in mare parte nume maghiare.

“Avem si romi, sasi nu avem… Incercam sa angajam specialisti si sunt foarte putini cercetatori axati numai pe minoritati, dar avem o retea de colaboratori din randul minoritatilor”, a explicat Horvath.

Cei care sunt curiosi de activitatea ISPMN pot urmari Newsletter-ul lunar.

 

Realizarile lunii ianuarie 2013

  • “Marti, 8 ianuarie, Peti Lehel (cercetari ISPMN) a participat in calitatea de invitat la emisiunea in limba maghiara la TVR1”
  • “In perioada 25-26 ianuarie Iulia Hossu (cercetator ISPMN) a participat in calitate de cercetator la seminarul de lucru al proiectului cu titlul: Faces and causes of Roma Marginalization in Local Communities in Bratislava”
  • “In perioada 28-29 ianuarie a avut loc prima intalnire de lucru in cadrul proiectului European intitulat WE: Worlds That Exclude, in Florenta. Din partea ISPMN au participat Kozak Horatiu Iuliu (cercetator ISPMN) si Bogdan Andrea (consilier juridic).
  • “Luni, 28 ianuarie, portalul de stiri transindex.ro a realizat un interviu cu Istvan Gergo Szekely (cercetator ISPMN)”
  • “In luna ianuarie 2013 a fost lansat online proiectul ISPMN intitulat Roma Grey Papers. Baza de date a documentelor neoficiale (grey paper) despre romii din Europa”
  • “In ianuarie 2013 a aparut articolul lui Horvath Istvan (presedintele ISPMN) intitulat Two Decades of Educational Policies for the Roma: Lessons and Dilemmas from Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *