Sanatate

Cardurile de asigurat, folosite fără permisiunea pacienților. CNAS Cluj: “Este și responsabilitatea asiguratului”

La nivelul central al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost înregistrate reclamații cu privire la utilizarea frauduloasă a cardurilor de sănătate a pacienților. Informația a sârnit un val de reacții în acest sens, iar președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a confirmat existența acestor cazuri. Situația este cunoscută și la nivelul județului Cluj, unde reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate dezaprobă această practică, apreciind că responsabilitatea îi revine și asiguratului.

Au fost semnalate cazuri în care s-a folosit cardul naţional de asigurări de sănătate fără ştirea pacientului, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, susținând totodată că vor fi efectuate verificări, urmând ca eventualele prejudicii să fie recuperate:

Este foarte important să ne uităm cum este utilizat cardul de asigurare de sănătate. Sunt cazuri în care el ajunge să circule în momentul când pacientul ajunge să se interneze într-un spital sau are acces cineva cu codul PIN pe cardul respectiv. În momentul în care cu toţii vom avea responsabilitatea utilizării corecte a cardului de asigurări de sănătate, ne vom da seama că banii vor ajunge pentru o perioadă mai lungă. (…) Adică, din păcate, există unele situaţii în care cardul de asigurări în sănătate, fără ştirea pacientului, circulă. În situaţii de genul ăsta evident că vom dispune de toate controalele pentru a putea evidenţia şi a recupera eventualele prejudicii”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva Hepatitelor.

La nivelul județului Cluj această practică este cunoscută, dar nu au fost înregistrate cazuri de utilizare frauduloasă a cardurilor de sănătate a pacienților:

Nu am avut nici o sesizare de acest gen în județ. Am văzut comunicatul CNAS, dar momentan nu ne-a reclamat nici un pacient despre utilizarea cardurilor fără știrea lor. Până în momentul de față, la nivelul județului Cluj, nu a fost semnalată o asemenea problemă. 

Cardul poate fi utilizat de către furnizorul de servicii medicale în momentul în care pacientul merge să solicite servicii medicale. Pacientul trebuie să meargă personal, cu cardul în mână, să introduce codul PIN, furnizorul să-i acorde servicii, să le valideze cu cardul și să restituie cardul asiguratului. Aceasta este procedura corectă care trebuie urmată. 

În nici un caz, cardul nu se predă. Acesta trebuie să rămână la asigurat. Chiar și în cazul internărilor, cardul se prezintă pentru verificarea calității de asigurat, iar după acesta trebuie restituit. Cardul este personal. 

Nu pot face presupuneri pentru a găsi explicații. În mod normal, aceste situații nu trebuie să existe. 
Dar și asiguratul trebuie să aibă grijă de card. Dacă asiguratul, să spunem, lasă cardul, aceasta este deja responsabilitatea asiguratului
”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS Cluj, Crina Grozav. 

De altfel, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu a mai precizat că este important ca fiecare pacient să verifice cardul naţional de sănătate pentru a vedea dacă au fost raportate alte servicii decât cele de care au beneficiat. Verificarea se poate face la medicul de familie sau de pe un calculator personal.
 

În schimb, nu au fost făcute nici un fel de precizări cu privire la modul în care pot fi recuperate prejudiciile semnalate. Dacă utilizarea frauduloasă a cardurilor de sănătate a unora dintre pacienți/asigurați a fost confirmată, nu este destul de clar cum vor fi recuperate pagubele produse.

 

 

 

 

sursa foto: cardiomediasi.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *