Diete

Capsuna in curele de primavara

Cunoscuta de pe vremea romanilor, capsuna a stat la loc de frunte in topul fructelor aromate, calitate pentru care se bucura de un larg consum din partea populatiei. Desi este considerat a fi un fruct acid, capsuna poate fi consumata chiar si de diabetici (nu mai mult de 300g / zi, zaharul fiind asimilabil), in cure de primavara.

 

 

Aproape 90 % din continutul capsunii este apa, ceea ce poate ajuta in curele de slabire rapide, cand trebuie sa consume cel putin un litru si jumatate de lichide zilnic. Este bogata in saruri de potasiu (160 mg la suta de grame), fosfor (28 mg), vitamina C (80 mg), (acid foloic 20 mg), proteine.100 de grame de capsuni contin doar 27 de calorii si sunt bogate in antioxidanti naturali.

 

 

Capsunile sunt cunoscute ca bune diuretice, fiind recomandate in afectiuni renale, reumatism, si mai ales in guta. Nu poate fi omisa nici posibilitatea tratarii eczemelor, capsuna favorizand eliminarea toxinelor. Aceaste fructe ajuta si in tratamentul litiazei biliare. Sunt laxative si combat cu succes oxiurii.

 

 

Fructele de capsun au efecte benefice pentru hipertensivi, aterosclerotici si au actiune anticolesterolica. Fiind bogate in saruri minerale, capsunile sunt folosite si de catre bolnavii de tuberculoza. Nu ocoliti capsunile decat daca sunteti alergic. Mancati-le fara adaos de zahar sau miere.

 

 

Curele de primavara cu capsuni sunt indicate mai ales in regimul alimentar al obezilor sau supraponderalilor. Daca vreti sa scapati de 3 kg intr-o saptamana, urmati urmatoarea cura de capsuni:

 

 

Luni. Micul dejun: 50 g iaurt degresat, 3 linguri de cereale integrale, 300 g capsuni. Pranz: 150 g piept de pui la gratar, 3 ciuperci la gratar, o felie de paine prajita. Gustare: 500 g capsuni. Cina: 250 g legume fierte, 2 felii muschiulet de porc, 200 g capsuni.

 

 

Marti. Micul dejun: un pahar de suc de fructe. 2 felii de sunca de curcan, un ou fiert, 200 g capsuni. Pranz:300 g peste la gratar, salata din 2 rosii, 1 castravete si 1 ardei gras. Gustare: 100g iaurt degresat, 500 g capsuni. Cina: supa de varza, o felie de paine prajita, 300 g capsuni.

 

 

Miercuri. Micul dejun: 150 g iaurt degresat, 300 g capsuni. Pranz: 250 g branza degresata, 300 g salata de rosii si castraveti. Gustare: 300 g capsuni, 50 g migdale. Cina: 250 g peste la cuptor, 150 g piure de cartofi cu ulei de masline, 400 g capsuni.

 

 

Joi. Micul dejun: 50 g biscuiti digestive, o ceasca de ceai verde. Pranz: 250 g salata de ton, porumb si castraveti, o felie de paine cu seminte, 300 g capsuni. Gustare: 100 g iaurt degresat, 300 g capsuni. Cina: 250 g piept de curcan la cuptor, 100 g dovlecei la gratar, 400 g capsuni.

 

 

Vineri. Micul dejun:150 g iaurt degresat, 100 g cereale integrale, 100 g capsuni. Pranz: supa de rosii, 150 g piept de pui la gratar, 2 cartofi fierti, 300 g capsuni. Gustare: 100 g iaurt degresat, 100g capsuni. Cina: 200 g pulpa de curcan fiarta, 200 g salata de telina si morcov, 500 g capsuni.

 

 

Sambata. Micul dejun: 50 g biscuiti digestivi, 300 g capsuni cu o lingurita de miere. Pranz: 250 g peste inabusit, 200 g salata verde, ridichi si morcovi. Gustare: 500 g capsuni. Cina 200 g de pui la gratar, 200 g salata de telina, mar si morcov, 300 g capsuni.

 

 

Duminica. Micul dejun: o ceasca de ceai verde cu miere, 3 biscuiti digestive, 300 g capsuni. Pranz: 250 g peste la gratar, 50 g orez fiert, 200 g salata verde. Gustare: 500 g capsuni. Cina: 250 g salata de ton, un ou fiert si 500 g porumb, 200 g capsuni.

 

 

Recomandari:

Nu consumati mai mult de 1 kg de fructe pe zi.
Verificati daca sunteti alergica. Cum? Ungeti o suprafata mica pe obraz cu o crema omogena din cateva capsuni coapte, zdrobite. In cazul in care fata se inroseste sau va apar mici bubite rosii aveti alergie la ele. Spalati-va cu multa apa rece si mergeti la medic.
Consumati capsune crude, bine spalate, deoarece terenul usor nisipos in care cresc nu le da posibilitatea sa se inalte mult deasupra pamantului.
Folositi si frunzele sub forma de infuzie in tratamentul diareelor. Are si proprietati dezinfectante ale cailor urinare.

 

 

Acum, la sfarsit de primavara si inceput de vara, capsunile sunt primele fructe care ne scot din hibernare. Deci, in sezonul lor, consumati-le din plin: “masa fara fructe este ca si orchestra fara muzicanti” (proverb arab).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *