Focus

„Capcanele morții”, abandonate pe DN1. În urmă cu doi ani CNAIR a recunoscut că sunt un adevărat pericol – VIDEO

Separatoarele de sens de pe DN 1 între Cluj-Turda și Cluj-Oradea sunt în continuare pe mijlocul drumului, deși în urmă cu doi ani conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a recunoscut că sunt făcute prost. Șoferii sunt nemulțumiți de aceste borduri și garduri, pe care le consideră adevărate capcane ale morții. În schimb, polițiștii spun că sunt eficiente și numărul accidentelor s-a redus de la montarea acestora. Aceste insule de calmare a traficului au început să fie montate în Cluj începând cu anul 2015, cu fonduri europene.

În localitățile Vâlcele și Feleacu, separatoarele de sens de pe mijlocul drumului sunt abandonate de doi ani de când conducerea CNAIR a anunțat că le va demonta, după ce a recunoscut că sunt făcute prost. În Vâlcele, sensurile de mers sunt separate prin garduri metalice, care sunt foarte greu vizibile pe timp de noapte. În Feleacu, nu sunt garduri. Aici au fost construite borduri pe mijlocul drumului și au fost delimitate insule separatoare de sens. Elementele care semnalizează respectivele insule pot să cadă oricând pe carosabil, ceea ce este un adevărat pericol pentru șoferi. Aceștia spun că trebuie să fie foarte atenți să nu facă o mișcare greșită care le poate pune în pericol atât viața lor cât și a celorlalți participanți la trafic. De asemenea, localnicii susțin că în ultimii ani au avut loc multe accidente exact în zona în care sunt montate acele separatoare de sens.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției Rutiere Cluj susțin că de la montarea acelor separatoare numărul accidentelor rutiere s-a redus semnificativ.

În urmă cu doi ani, conducerea CNAIR a recunoscut că sunt construite prost și a luat decizia să oprească proiectul. Deși suntem în 2019, separatoarele de sens există în continuare. Mai mult, reprezentanții Poliției Rutiere Cluj au precizat că există în plan montarea mai multor separatoare pe sensul de mers Cluj – Oradea.

În 2017, Ștefan Ioniță, director al CNAIR spunea că se are în plan corectarea insulelor de calmare a traficului și stoparea oricărei inițiative noi.

„E clar că sunt construite prost. Într-adevăr, se pare că proiectul produce disconfort participanţilor la trafic, neobişnuiţi cu aceste măsuri care veneau tocmai să atenueze şi să nu creeze probleme. Acum sunt semnalate aceste lucruri (accidente şi chiar decese din cauza lor n.red.). De aceea conducerea CNAIR a luat decizia să stopeze proiectul, am comandat un audit de siguranţă rutieră care ne-a fost pus la dispoziţie. Pentru contractele care încă nu au început acestea vor fi sistate, pentru cele în derulare vor fi emise dispoziţii de şantier astfel încât să se corecteze aceste insule”, declara Ştefan Ioniţă, în urmă cu doi ani.

Una dintre victimele gardurilor şi bordurilor de pe mijlocul şoselei, instalate de CNADR a fost Alexandra Filimon.Tânăra a fost lovită la sfârşitul anului 2016 de o maşină pe trecerea de pietoni în Vâlcele, iar ambulanţa a ajuns cu întârziere, pentru că a fost prinsă în coloană. Apoi, şoferul a mers mai mult pe contrasens, după cum arată un raport al intervenţiei.

În noiembrie 2016, peste 500 de felecani au protestat şi împotriva gardurilor şi bordurilor prea înalte. Însă protestele lor au rămas fără răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version