In vizor

Când va fi pregătit județul Cluj să-și prelucreze deșeurile? TIȘE: Nu suntem în întârziere. Conform refazării acestui proiect, avem termen anul 2023

Alin Tișe înaintează noi termene pentru dechiderea primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMiD). Conform președintelui Consiliului Județean Cluj, realizarea centrului de prelucrare a deșeurilor este în termen, întrucât proiectul a fost refazat, iar data limită pentru darea în folosință a acestuia este anul 2023. Cu toate acestea, pentru a veni în ajutorul comunității clujene, pe șantierul viitorului CMID se lucrează „zi și noapte”, astfel încât acesta să fie gata în toamna anului 2019.

„Strict punctul din Feleac suntem obligați să-l închidem anul acesta. După cum și rampa va fi închisă anul acesta. Sper să avem în sfârșit închis acest subiect al acestei telenovele care ne consumă foarte multă energie, și sper ca în acest an să avem în funcțiune și prima celulă, și cât mai repede să închidem și rampa neconformă, care nu mai este rampă, de fapt este un depozit neconform, sistat deja de un an. 

 V-am mai spus că există o confuzie, întrucât toată lumea vorbește de Pata Rât, fiind vorba de trei rampe acolo: este un depozit neconform sistat de un an, pe care îl închidem în procedură, suntem în termen, avem termen 2023, apropos de întârzieri, nu suntem în întârziere, el este sistat, și avem termen 2023 pentru închiderea vechiului depozit, care este sistat și în septembrie-octombrie va fi închis definitiv. 

Mal lucrăm la Dej și la Câmpia Turzii, și acolo sperăm până la sfârșitul anului să…

Am închis rampele de la Huedin, Gherla și Turda, deci trei sunt închise deja. 

Iar cu privire la prima celulă, anul acesta trebuie practic să dăm în funcțiune prima celulă, deși, și aici, trebuie să știți că nu suntem în întârziere, pentru că conform refazării acestui proiect avem termen de finalizare anul 2023. Apropo de cei care ne tot critică că nu e gata. 

A fost refazat acum trei ani, finanțarea dusă mai departe, avem o urgență pentru a ajuta mai degrabă Clujul și comunitățile locale și de asta ne grăbim. 

Dar din punct de vedere al contractului încheiat și a finanțării pe care o avem, trebuie să știți că la ambele obiective 2023 este termenul. Dar în acest an ne dorim să fie și una și alta finalizate”, a declarat Alin Tișe în cadrul ședinței de Consiliu Județean.

Altfel spus, scriptic, din punct de vedere al documentației, județul Cluj este în termen. Mai gravă pare a fi situația din teren, dar acest aspect nu pare să-i îngrijoreze pe aleșii județului. 

Din 1 iulie, clujenii vor sorta deșeurile pe 4 fracții, conform OUG 74/2018, privind colectarea selectivă a deșeurilor. Iar prelucrarea acestor deșeuri se va face începând din toamnă, după ce va fi dată în folosință prima celulă din cadrul CMID-ului. Doar în acest context, lucrările reprezintă o prioritate. 

Dar nu o urgență.

Altfel, contractual, Alin Tișe susține că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – un proiect început în anul 2011, care a secătuit bugetul județean de zeci de milioane de euro și din cauza proceselor deschise în instanță – are termen limită anul 2023. 

La capitolul ecologie, Clujul pare să fie pregătit pentru prelucrarea deșeurilor abia din anul 2023. Dar sortarea gunoaielor pe cele 4 fracții va începe, pe banii clujenilor, din 1 iulie 2019.

În mod ironic, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat dacă nu se gândește să mai refazeze o dată acest proiect: 

„Se mai poate refaza cumva?”, a fost replica care a venit din partea unui consilier județean.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version