Din oras

Când va fi gata sensul giratoriu de la noul Lidl din cartierul Gheorgheni? Nemții vor să îl dea la pachet cu blocul de apartamente

Amenajarea sensurilor giratorii Lidl s-a făcut doar din pix până acum deoarece nemții nu și-au ținut promisiunea. Magazinul de pe strada Frunzișului s-a deschis anul trecut, în decembrie, fără sens giratoriu în dreptul lui și fără aviz de la Primărie. Retailerul german a lăsat în final în cârca Primăriei problema traficului infernal și cauzator de accidente. După ce au păcălit edilii o dată, acum vin cu o nouă promisiune.

“Ursul păcălit de vulpe”, povestea lui Creangă, în versiunea cu Lidl și Primăria Cluj-Napoca sună în felul următor: s-a întâmplat că nemții au promis două sensuri giratorii o dată cu cele două magazine noi, iar Primăria, de bună credință, le-a aprobat autorizația de construcție. Deoarece Lidl și-a încălcat angajamentul și nu a realizat sensul giratoriu de pe strada Frunzișului, edilii, după ce s-au ”războit” o vreme cu nemții, au venit cu o soluție de compromis. 

Comisia de Circulație din cadrul Primăriei a decis amenajarea unor praguri de sol la coborâre, iar la urcarea variantei Mănăștur-Zorilor se vor realiza stâlpișori separatori de trafic și benzi rezonatoare, cu scopul de a stopa numeroasele accidente care au loc la trecerile de pietoni de pe Frunzișului.
Această soluție va stoarce însă bani de la bugetul local, deși era în mod normal cheltuiala întreprinzătorului.

Vestea bună este că actele pentru sensul de pe Frunzișului au fost depuse de către nemți în acest an. Primarul și-a făcut din nou speranțe că de această dată se vor ține de cuvânt.

“Sensul giratoriu este în construcție, Lidl trebuia să îl facă înainte de inaugurare, Lidl nu are dovadă de luare în folosință pentru că nu și-a făcut autorizația până la capăt. Acum și-a depus documente, sper să îl facă, este obligația lor legală și vor primi dovadă de luare în folosință în momentul în care vor face sensul giratoriu, care face parte din autorizația de construcție, după cum parte din autorizația de construcție este și sensul giratoriu din Gheorgheni, unde se face acum al doilea Lidl”, a declarat în luna martie primarul Emil Boc.

Al doilea magazin Lidl, de pe strada Alexandru Vaida Voievod, este obiectul unei noi promisiuni, că va fi “livrat” clujenilor împreună cu un sens giratoriu și un complex de locuințe. Oamenii care trec prin zona Iulius Mall se întreabă ce se întâmplă cu magazinul care a fost deja finalizat și când se va deschide. 

“Eu locuiesc în cartierul Gheorgheni, în apropiere de Iulius Mall. Circul frecvent prin zonă și am văzut că magazinul Lidl este gata de aproape două luni. Din câte am înțeles, trebuie să se facă acolo un sens giratoriu sau amenajarea unei treceri de pietoni și presupun că acesta e motivul pentru care magazinul nu se deschide”, ne-a spus o femeie.

Motivul real pentru care la magazin încă nu s-a tăiat panglica ar putea fi într-adevăr că nemții vor să încheie conflictul deschis cu municipalitatea și să facă al doilea sens giratoriu promis. În cadrul planului de urbanism zonal (PUZ), este stabilit să nu se facă recepția clădirii de apartamente construită de NapoPark fără să existe mai întâi sensul, după cum ne-au informat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

“Sensul giratoriu se va face la finalizarea lucrărilor la complexul imobiliar. După darea în folosință a complexului imobiliar, parte a proiectului PUZ în zonă este și sensul giratoriu. Recepția lucrării nu va fi semnată fără existența sensului giratoriu. Recepția clădirii nu a fost făcută”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *