Editorial

Când speranța magistraților stă în comunicare “pe surse”, Justiția e moartă-n coteț

Scris de 246

Clasa politică (aproape în unanimitate) și magistrații (o bună parte dintre aceștia) sunt în război pe față.

Și nu de ieri, ci din momentul în care Parchetul Național Anticorupție al lui Amarie a fost înlocuit cu Direcția Națională Anticorupție condusă de Morar. Războiul a început din momentul în care procurorii au atacat adevărata sursă de corupție din România: banii din partide. Banii pentru a funcționa partidele, cei din care s-au înfruptat și și-au făcut averi diverși neica nimeni care nu aveau după ce bea apă când au intrat în politică și funcțiile date pe pile, cunoștințe și relații pentru a alimenta acest adevărat perpeetum mobile al banilor pentru partide. Fără o lege clară de transparentizare a acestor bani și a modului în care se acordă funcțiile publice la fiecare ciclu electoral, nu vom scăpa de corupție în România.

Dar am mai scris (degeaba) pe acest subiect.

Acum pronostichez că în războiul cu Justiția va câștiga clasa politică. Din cauza complicităților poporului cu politicienii (suma rezultatelor tuturor voturilor este vizibilă, indiferent ce inițiale își agață ca etichetă așa-zișii noștri politicieni) și din cauză că nici cei din magistratură nu au fost suficient de corecți față de meseria lor pentru a nu deveni complicii diverselor răzbunări politico-economice.

În plus, politicienii post-decembriști sunt la a treia, a patra, generație – și-au distilat bine instinctele și genele, s-au adaptat și se adaptează mediului. Procurorii sunt abia la prima generație de gust al libertății și respect față de meseria lor – cea de a fi în slujba poporului, nu a vremelnicilor stăpâni. Așa că la primă călcare zdravănă pe cap se vor cocoșa la loc și vor aresta aprozărese, ospătari și frizeri.

Clasa politică s-a adaptat și face ceea ce știe ea mai bine: trage de timp, lovește sub centură, se repliază, revine și așteaptă ca acțiunile Justiției să piardă din susținerea publică. Ei strâng șurubul legilor pe pasul mic – dar, din când în când, mai dau cu barosul în șurub să înfigă mai adânc percepția în conștiința publică cum că justiția este ineficientă în acțiunile ei. Dacă lumea protstează, se repliază și mimează că au extras șurubul – oricum nimeni nu are curiozitatea să verifice cât de mul a fost acesta extras din carnea vie a neîncrederii.

Așa că se mimează acordul cu acțiunile Justiției, dar se mătrășește tot ceea ce se poate mătrăși în Parlament. Parlamentul a devenit instituția publică după care se ascund politicienii și în numele legitimității căreia își justifică nemerniciile.

Între timp magistrații acționează haotic, de multe ori aplicând acțiunilor lor o forță care nu justifică efortul rezultatelor și se bazează prea mult că rezistă din osânza popularității pozitive acumulată ca instituție în mandatul lui Morar și sub firavele schimbări făcute sub Băsescu.

Iar politicienii așteaptă la cotitură, speculând fiecare greșeală a acestora.

Iar societatea așa-zis civilă, hipsterimea #UnițiSalivăm, în loc să pună presiune pe politicieni, să umble la sursele corupției și să ceară legi clare și aplcabile, face galerie (literalmente) uneia din tabere. Și-au făcut chip cioplit, uitând că sunt pline cimitirele de oameni de neînlocuit, că magistrații nu pot da legi, numai le pot aplica. În schimb politicienii chiar dau legi. Și, de obicei, în favoarea lor.

O altă capcană în care au căzut magistrații când s-au crezut pe caii mari ai puterii a fost că s-au folosit de aceasta să facă show mediatic prin intermediul unor goarne plătite din presă. Cam aceleași goarne pe care le plăteau înainte și politicienii. Când banii de la politicieni se vor dovedi mai siguri decât efemera glorie mediatică a știrilor “pe surse”, goarnele mass media îi vor trăda în forță pe magistrați. Le va fi frică să trădeze “serviciile” – oricum acestea au infiltrat întreaga societate, de nu mai poți deosebi politcianul de jurnalist și magistratul de securist.

Oricum, dacă magistrații evitau spectacolul din ultimii 4 ani, sunt convins că Justiția era pe poziții mai ferme azi. Dar unii dintre ei au ținut morțiș să fie politicieni și să ne arate că fără ei nu mișcă o floare (Macovei și gudurăii săi #Misecuvini), iar alții că au înțeles permanent cine-s stăpânii.

Când speranța magistraților stă în comunicare “pe surse”, Justiția e moartă-n coteț.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE