Din oras

Cand se vor putea vizita ruinele romane din Piata Muzeului, de sub Domus Business Center

Chiar daca amenajarea vestigiilor romane si accesul publicului pentru vizitarea lor a fost principala conditie de acordare a autorizatiei de construire pentru cladirea edificata din Piata Muzeului, ruinele nu au fost inca aranjate. Asta in ciuda faptului ca inca din luna martie a anului trecut cladirea este functionala. Dupa mai multe date vehiculate pentru deschiderea subsolului, acum proprietarii avanseaza un nou termen: ruinele romane vor putea fi vizitate peste o luna.

Autorizatia de constructie a fost eliberata in mai 2012, cu conditia ca ruinele sa fie protejate si sa se asigure accesibilitatea lor de catre public. Astfel, cladirea a fost construita pe piloni, bucati din pardoseala de la parter au fost realizate din sticla pentru ca vestigiile sa fie vizibile, iar subsolul va intra in administrarea municipalitatii si va fi transformat in spatiu expozitional.

Asa aratau ruinele anul trecut

“Lucrez la amenajari acolo. Eu sper ca intr-o luna sa poata fi vizitate, e aproape gata. La instalatiile electrice mai lucram un pic si sper ca intr-o luna o sa fie gata”, a spus Septimiu Pop, proprietarul cladirii din Piata Muzeului.

Amenajarea subsolului trebuie sa se faca sub supravegherea arheologului Sorin Cocis, cel care a lucrat la descoperirea vestigiilor.

Nu am fost inca solicitat, nu am niciun raspuns, nu am fost deocamdata consultat”, ne-a precizat arheologul.

Vestigiile din parcul Ion Luca Caragiale dateaza inca dinainte de cucerirea Daciei de catre romani. Situl include si necropole romane din secolele II – IV, dar si vestigii feudale si medievale. Cercetarile in zona au debutat la inceputul secolului XIX, cand acolo au fost descoperite peste 200 de inscriptii, altare votive, monumente funerare, statui si fragmente de arhitectura.

Spatiile cladirii, cu termen de finalizare 2015, au fost inchiriate inca din primavara anului trecut. Botezata Domus Business Center, gazduieste un local si o galerie de arta, precum si o firma de IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *