In vizor

Când autorizația de consolidare se transformă în autorizație de construire: strada Gheorghe Șincai, mutilată de interesele imobiliare VIDEO

Strada Gheorghe Șincai, parte însemnată a centrului istoric din zona centrală a orașului, face o dată în plus dovada intereselor imobiliare acceptate și protejate de administrația locală. Un vechi imobil situat în zonă arheologică protejată, aflat în stare de degradare, a primit inițial autorizația de desființare, iar ulterior de construire, context în care nici măcar pandemia de coronavirus nu a stăvilit avansul lucrărilor la un nou imobil situat pe ruinele unei construcții cu puternică încărcătură istorică. Acum, străduța îngustă de la intersecția Memorandumului cu Republicii este transformată în șantier. 

În urmă cu mai bine de doi ani de zile, în octombrie 2018, administrația locală elibera autorizația de desființare pentru strada Gheorghe Șincai nr 13.

Autorizație de desființare octombrie 2018

În mai puțin de 12 luni de la eliberarea autorizației de desființare, în august 2019, Primăria anunța elaborarea documentației pentru autorizarea lucrărilor de construire a unui imobil cu funcțiuni mixte 

Certificat de urbanism august 2019

Regimul Juridic

Imobil situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice.

Alte restricții: – zonă arheologică protejată.

Descrierea zonei

Zona se remarcă printr-o structură funcţională complexă şi atractivă, de tip central, caracterizată de mixajul între diversitatea de activităţi de interes general, cu acces public, situate la parter şi locuirea de tip colectiv situată la nivelele superioare ale imobilelor multifuncţionale.

Alături de acestea sunt prezente, ocupând imobile monofuncţionale, majoritatea instituţiilor publice şi de interes public importante ale oraşului.

Țesutul urban e caracterizat de parcelarul istoric, cu fronturi înguste spre stradă (în general de 10-18 m) şi adâncimi variabile, de organizarea urbanistică de tip închis, cu imobile situate în aliniament, aparţinând în majoritate tipologiei tradiţionale, în formă de „L”, cu ganguri de acces în curţile interioare. Structura urbană relevă un grad ridicat de diferenţiere, rezultat al evoluţiei istorice.
E o zonă construită protejată datorită valorilor urbanistice şi arhitecturale pe care le înglobează. În cadrul ei se află numeroase clădiri monument istoric clasate sau propuse spre clasare individual prin prezentul P.U.G. în Lista Monumentelor Istorice.

Chiar dacă certificatul de urbanism emis nu ţine loc de autorizaţie de construire/desfiinţare şi nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii, șantierul a înaintat sub auspiciile unei elaborări etapizate a PUZ CP (ZCP – zone construite protejate). 

Clădirile din interiorul zonei au fost clasificate în trei categorii:

1 – clădiri monument istoric, clasate ca atare în Lista Monumentelor Istorice republicată în anul 2010 – intervenţiile asupra acestora se vor realiza în regim specific;

1A – clădiri echivalente ca valoare monumentelor istorice, ce ar putea fi clasate ca monument istoric – intervenţiile asupra acestora se vor realiza în regim specific monumentelor istorice;

2 – clădiri cu valoare artistică ambientală – pentru această categorie e interzisă desfiinţarea totală sau parţială, modificarea expresiei arhitecturale, alterarea elementelor arhitecturale caracteristice;

3 – clădiri neutre pentru care e acceptabilă restructurarea totală sau parţială.

Chiar și în cazul unei „clădiri neutre”, zona este arheologic protejată. 

Însă, spre desoebire de situația locatarilor dintr-un imobil situat pe strada Gheorghe Șincai la nr 16, unde sub diverse matrapazlâcuri de ordin birocratic administrația locală nu permite executarea unor lucrări de consolidare, iar un nr de 30 de locatari sunt exasperați de starea gravă a imobilului în care locuiesc – în cazul imobilului de la nr 16, este vorba despre lucrările necesare, dar refuzate administrativ, la acoperiș și pod.

Sunt extrem de degradate, plouă în apartamentele de la etajele superioare și se distrug tavanele și pereții locuințelor.

CITEȘTE ȘI: Primăria blochează, de doi ani, modernizarea acoperișului unui bloc din cauza unui „apartament fantomă”. Plouă în locuințe, cad bucăți din tavane, dar administrația locală cere nenumărate documente

Podul blocului – imobil nr 16

prin tavanul unui apartament

În cazul imobilului demolat de la nr 13, atât autorizația de desființare, cât și certificatul de urbanism au fost eliberate de administrația locală pentru a face loc unui nou imobil cu funcțiuni mixte. 

Situația șantierului de pe strada Gheorghe Șincai este asemănătoare celei de pe strada Avram Iancu, unde interesele imobiliare au permis autorităților locale să închidă ochii la degradarea și surparea unui imobil situat într-o zonă de protecție istorică, unde lucrările de consolidare au fost înlocuite treptat cu lucrări de construire.

CITEȘTE ȘI: Construcția hotelului de pe Avram Iancu continuă. Zona este de însemnătate istorică. Municipalitatea este somată să intervină

În mod similar, odată cu „lărgirea” Pieței Lucian Blaga, Primăria Cluj-Napoca permite mutilarea și prefacerea radicală a imaginii unei străzi situate în apropierea sediului primăriei clujene. 

Aici, șantierul este în toi, iar macaraua este în funcțiune, semn că noul imobil va mai pune o dată Clujul pe hartă, marcând prioritatea intereselor imobiliare patronate de administrația locală, în detrimentul binelui public. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *