Sanatate

Cancerul de sân, ușor de depistat, tot mai ușor de tratat

În România, anual sunt depistate cu cancer de sân în jur de 7.000 de femei. Această cifră reflectă doar numărul femeilor care ajung la medic și primesc un diagnostic. Din nefericire, realitatea e mult mai cruntă.

Serenella Șipoș este medic radiolog, specialist în senologie. Zilnic, consultă zeci de femei și uneori dă vești bune, alteori… mai puțin bune.

„S-a constatat că peste 90% dintre femei își depistează singure nodulii la sâni. În același timp, atunci când un nodul este depistat de o pacientă, de-obicei se ajunge la medic. Pacientele vin la medic dacă simt ceva și cam 80% dintre noduli sunt benigni. Nu toți nodulii sunt suspecți și necesită investigații suplimentare, însă e de preferat ca femeile să se adreseze medicului, iar acesta să stabilească”, ne anunță medicul.

Nodulii nu sunt foarte evidenți, de cele mai multe ori, așa că medicii recomandă autopalparea lunară.

„Autopalparea este foarte importantă. Ar trebui făcută de fiecare femeie o dată pe lună, după ce a trecut perioada menstruală. Autopalparea se realizează în fața oglinzii și este o tehnică specială, deloc greu de ănvățat. Dar este extrem de important ca femeia să știe cum să-și palpeze sânii. Deci, cum se face? Cu bustul dezgolit, în fața oglinzii, se verifică aspectul. Sânii să fie de aceeași dimensiune, pielea are aceeași culoare, arată la fel. Se face acest lucru cu mâinile pe lângă corp, apoi cu mâinile în șold, apoi cu mâinile ridicare. Dacă sunt umflături, dacă se vede ceva în oglindă, nu ne panicăm, însă verificăm cu foarte mare atenție aspectul”, avertizează senologul.

Palparea efectivă poate detecta noduli sau faptul că pielea estea adâncită sau ridicată de o formațiune. Serenella Șipoș subliniază încă o dată că palparea se face lunar, iar fiecare aspect care nu este normal presupune o programare la medicul de familie, în primă fază.

 

Cancerul nu doare

 

Medicul atrage atenția că nu durerea este principalul semnal de alarmă, deoarece cancerul nu doare. Iar fiecare formațiune tumorală trebuie analizată de un medic specializat pe astfel de probleme.

„Cu cât ajung în stadii mai avansate la medic, cu noduli palpabili, cu atât se complică tratarea. Femeile trebuie să înțeleagă că majoritatea cancerelor de sân nu dor. Un singur cancer doare, cancerul inflamator, de aceea este important screeningul senologic anual, care este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, mamografia, pentru femeile de peste 40 de ani.”

Femeilor cu vârstă mai mică, medicul le recomandă să își facă măcar la doi ani o ecografie de sân, și în absența oricăror semne, pentru a verifica, totuși, sănătatea sânilor.

Ar fi un bun început, dacă nu aveți în rutină autopalpare, să începeți din această lună. Încurajați-vă prietenele sau partenerele să o facă.

Cu medicul Serenella Șipoș vom reveni într-un alt articol despre diagnostricarea și tratamentul cancerului de sân.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *