Din oras

Campanie pentru copilasii bolnavi de cancer: te tunzi gratis la salon, iar parul se doneaza pentru confectionarea de peruci

O studenta la psihologie la Cluj isi petrece vacanta facand eforturi pentru o campanie menita sa readuca zambetul micutilor bolnavi de cancer. Este un proiect demarat in Marea Britanie prin care cei care au par lung pot sa il doneze pentru confectionarea de peruci care vor fi daruite acestor copilasi. Este un proces lung care presupune si costuri semnifecative, asa ca se asteapta si donatii in bani. 

Proiectul se numeste The Little Princess Trust (LPT) si a fost “importat” prima data in Romania la Iasi de catre o studenta la medicina. 

“La Iasi s-a implementat dupa modelul britanic, de catre Ioana Maria Androaiei. Presupune adunarea de par pentru peruci care vor fi oferite copiilor bolnavi de cancer din Romania. In prima faza, coditele se trimiteau in Anglia, la proiectul-mama, dar acum am gasit o firma din Romania care confectioneaza perucile, contra-cost. Este destul de scump, din pacate, asa ca incercam sa strangem si fonduri pentru aceasta, ca sa punem oferi asta cat de repede. Important este ca oricine poate dona daca isi doreste asta, in cateva conditii: de pilda, codita trebuie sa aiba minim 17 centimetri, iar parul sa fie vopsit doar in culori naturale. Procesul de sectionare este unul destul de simplu, se poate face acasa. Parul trebuie spalat, uscat bine, prins in codita, impletit, legat inca o data si apoi taiat deasupra celei dintai. Codita se pune intr-o punga ermetica si se poate lua legatura cu reprezentantii din judete ai proiectului pentru predare. Se poate trimite si direct, la Iasi”, a explicat, pe scurt, Alexandra Chiciudean, cea care a initiat actiunea la Cluj. 

Alexandra a finalizat recent anul I la Psihologie la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) si face eforturi pentru aceasta campanie chiar daca este in vacanta, intr-o localitate de langa Bistrita. 

“Totul a inceput cand mi-am propus sa imi donez parul. M-am tuns si am luat legatura cu Ioana pe Facebook. In perioada in care am extins si pe Cluj campania se intindea puternic la nivel national. Acum avem in jur de 17 judete partenere, iar numarul lor creste zilnic. Incercam sa atragem cat mai multa lume spre acest proiect, e unul de caritate si e o fapta buna pe care o poate face cineva. Perucile vor fi distribuite in toata tara. Saptamana trecuta am facut prima comanda la Galati. Peste vara incerc sa promovez proiectul online, incerc sa gasesc cat mai multe persoane dornice, daca e nevoie sa ridic codite sau sa rezolv ceva vin si la Cluj”, a mai spus studenta.

Copilasii beneficiari vor primi gratuit perucile. 

“Am luat legatura cu un cursant de la Pop Academy, Vlad Sarosi, si el s-a oferit sa ne ajute. Timp de o luna, in anumite zile si ore, poate lua cate o persoana sa o tunda gratuit, in schimbul donarii coditei”, a explicat ea.

In aceasta saptamana, programul de donare a fost marti, de la 15 la 19, sunt asteptati doritori astazi, de la ora 15 la 19 si joi, 23 iulie, de la 10 la 14. Pentru programari hair sylistul poate fi contactat la 0762308951 sau prin mesaj pe Facebook

“O sa incerc din toamna sa extind si mai mult pe Cluj prin parteneriate cu mai multe saloane. Pana acum la Cluj s-au facut patru donatii”, a mai spus tanara. 

Coletele primite vor fi apoi trimise la Galati unde, cu ajutorul dnei Stela Chiriloiu, fondatoarea site-ului peruci.ro, va fi confectionata manual fiecare peruca, din 6-7 codite. Desi se face o reducere substantiala pentru proiect, costul unei peruci variaza intre 600 si 1400 LEI, de aceea, in cadrul acestui proiect se organizeaza si o strangere de fonduri. Cei care vor sa doneze au la dispozitie  urmatorul cont, cu mentiunea „LPT”:

Nume: Societatea Studentilor Medicinisti Iasi
2511.1-10805.1/RON
IBAN: RO84RNCB0178011166540001
Fiscal code: 8740489
BCR, Iasi, Al. I. Cuza, Str. stefan cel Mare, no. 8A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *