Anchete

Campanie furibunda de PR (si cam disperata) a omului de afaceri clujean Teofil Muresan. ELECTROGRUP striga dupa bursa, ca sa priceapa fondurile de investitii. Cu credite de 47 milioane de euro, doar un fond de investitii ramane solutia de supravietuire

Un articol mare in FORBES ce miroase de la o posta a „subventie” si un strigat mieros pe Ziarul Financiar, toate avandu-l ca emitent pe Teofil Muresan, fondatorul Electrogrup, ascund in esenta o mare disperare: „grupul” e out of cash. Nu intelegeti cumva ca au saracit, dar nici roz nu se anunta viitorul, caci banii pentru dezvoltarea Netcity nu prea exista. De la banci, Electrogrup nu mai poate sa spere la mare lucru, e foarte descoperita cu cei 47 de milioane de euro luati cu imprumut de la EXIMBANK, BCR si BRD, asa cum am aratat intr-un articol acum o luna pe care il puteti citi AICI.

 

Teofil Muresan stie acest lucru si, cam inghesuit, vorbeste in publicatiile financiare despre cum ar vrea el sa listeze grupul la Bursa in Romania. Asta cu Bursa e un mesaj pentru fraieri, ca sa se auda in piata cat e de disponibil Electrogrup la parteneri si ca e in cautare de cash. Demersul e posibil, dar e un proces extrem de indelungat si domnul Muresan nu are timp de prostii. Are nevoie acuta de un fond sau doua de investitii pe care sa le bage in grup si in special in actionariatul Netcity, mireasa aflata la a doua casatorie si pe care Muresan incearca sa o marite drept virgina si cu mare potential de a face copii. Insa lucrurile sunt cam complicate.

 

La ce trebuie sa se gandeasca viitorul ginere care vrea sa intre in Netcity

 

La multe. In primul rand, la potentialul Netcity, daca il mai are. E un business complicat si cu riscuri diverse si mari. Bagarea in subteran a cablurilor din Capitala a fost si asa intarziata de Tiberiu Urdareanu, fostul proprietar. Anul acesta, Teofil Muresan si firmele sale devenind noii patroni, cu preluarea, cu alea alea, s-a pierdut un timp pretios. In realitate, s-a lucrat foarte putin la retea in 2017. Lui Muresan i-a convenit scuza cu preluarea Netcity, ca sa explice Primariei Generale condusa de Gabriela Firea si operatorilor de ce nu a miscat cu reteaua. Adevarul este insa ca nu ar fi avut bani sa inainteze decisiv. E supra creditat. 47 de milioane de euro e mult pentru „grupul” sau de firme. Sa vedem de ce.

ELECTROGRUP, cifra de afaceri de 35,5 milioane de euro si profit de 3,5 mil. euro. Aparent arata bine, dar are viitorul cel mai problematic. Sa priviti sectiunea cu datorii. Electrogrup are cel mai problematic viitor. Si-a schimbat paradigma de afaceri prin cedarea retelei de fibra optica catre compania-sora Direct One, acum traieste din proiecte pe care le face in Polonia (in Forbes, Muresan mentioneaza si Belgia si Germania). Dar viitorul e incetosat. In mod ciudat, Electrogrup e ferita de fondatorul sau cand e vorba sa intre in actionariatele altor companii din „grup”, dar pune gajuri cand acestea vor sa ia credite. Cum s-a intamplat la Direct One cand s-a luat creditul sindicalizat de 36 de milioane de euro pentru achizitia Netcity.

Direct One SA e o firma si mai mica. 10 milioane de euro cifra de afaceri, tot cu 3,5 milioane euro profit. Si datorii ce se apropie de cuantumul cifrei de afaceri. In ianuarie 2016, un comunicat de presa anunta: „Societatea Electrogrup Cluj-Napoca a transferat, în urma unui proces de divizare, rețeaua de fibră optică către operatorul telecom Direct One, pentru o mai bună valorificare a acesteia și creșterea eficienței activității”. Dar activitatea de operare a retelei de fibra era deja foarte eficienta oricum in tutoratul Electrogrup. De ce trebuia facut acest transfer de active?

Din doua motive: 

– Marian Pantazescu, CEO al Direct One, trebuia rasplatit pentru serviciile imense aduse in trecut Electrogrup si actionarilor sai. Din postura de CTO (seful operatiunilor tehnice) la Vodafone si, in general, ca om greu in top managementul Vodafone, Pantazescu a impins o gramada de contracte pentru Electrogrup, care a facut zeci de milioane de lei profit. Marea afacere rezolvata de Pantazescu pentru Electrogrup cat era persoana extrem de influenta la Vodafone a fost sa convinga gigantul de telefonie mobila sa lase Electrogrup sa construiasca o retea de mii de kilometri asumata de Vodafone in urma unei licitatii si sa devina proprietarul ei. Dar cu banii Vodafone. Misto, nu? Adica, cum ar veni, haideti, bre, Vodafone, desi am castigat licitatia, sa ii lasam pe Electrogrup sa o faca, sa ne dea si noua acces la ea 6 perechi din 12, sa le dam un avans consistent din chirie ca sa aiba baietii si cash sa o construiasca, dar sa devina proprietar pe ea doar ei. Cert e ca Vodafone a inghitit galusca. Iar dupa terminarea unui mandat de CTO de 4 ani la Vodafone, Pantazescu ajunge fix actionar si CEO la o firma divizata in 2007 din Electrogrup, ati ghicit, Direct One. Cum ar veni, sunt CTO la Vodafone, va ajut sa capusati Vodafone cat se poate, dar cand termin treaba aici, vreau si eu partea mea de avere. Si Teofil Muresan si-a respectat cuvantul. Sigur, domnul Muresan nu s-a putut lauda la London Business School cu aceasta „romaneasca” care ar fi palit ca moralitate in fata unor exercitii antreprenoriale internationale curate. Iata cum a ajuns domnul Pantazescu un Robin Hood care sa ia de la bogatul capitalist si sa dea la saracul capitalist ca sa devina si el bogat. Nasol e ca intelegerea contractuala suculenta cu Vodafone expira in 2019. Si nu sunt semne ca Vodafone mai vrea sa inghita inca o data. De aici disperarea lui Muresan. Cat mai e atractiva reteaua si dealul cu Vodafone, Muresan vrea sa o includa in „pachetul” Netcity ca sa devina mai oachesa pentru un fond de investitii mai putin atent la aceste detalii si sa se scape de cartoful fierbinte. 

– al doilea motiv important pentru transferul retelei in ianuarie 2016 de la Electrogrup la Direct One este ca Pantazescu si Teofil Muresan crosetau inca de pe atunci planul de achizitie al Netcity. Reteaua trebuia trecuta pe Direct One si pusa gaj la banci pentru banii necesari achizitiei Netcity, Electrogrup ramanand doar al fratilor. Tot ei s-au gandit si la fuziunea prin absorbtie care a facut ca Direct One SA sa devina actionarul principal al Netcity, desi achizitia de la Urdareanu s-a facut printr-un SRL de doi lei. E un fortaj aici si o schimbare de paradigma pe care Gabriela Vranceanu Firea, primarul general al Capitalei inca se face ca nu o vede. Intrarea in actionariatul Netcity al lui Direct One cu tot cu reteaua de fibra schimba paradigma de business a proiectului Netcity si a concesiunii retelei de la Primarie catre Netcity. De asemenea, aceasta intrare a Direct One ca principal actionar al Netcity va forta viitorul investitor, cel mai probabil un fond de investitii, sa accepte sa cumpere si Direct One, sa accepte si creditul luat pentru achizita Netcity, iar Pantazescu si Muresan sa se scape de cartoful acesta fierbinte care expira ca potential foaret curand. Asa cum v-am spus.

 

.

Netcity Telecom are cifra de afaceri de 9 milioane de euro si profit de 3,6 milioane de euro. Micuta companie, supusa la multe teste de efort in ultimii 5 ani.

Nova Power&Gas SRL, companie cu un trecut tumultuos caci a avut actionari copii de securisti si baieti destepti din energie, sangereaza tare. Vanzarea de energie a devenit un business foarte riscant unde trebuie sa ai oua mari ca sa rezisti. Iar Electrogrup, actionarul principal al NOVA, nu le mai are asa de mari. Ba din contra, sunt epilate de profit, dupa cum se poate vedea mai jos. In ciuda cifrei de afaceri foarte mari, profitul lui Nova a disparut. Businessul acesta de vanzare de energie este acum o ruleta ruseasca, fiindca marile cantitati de energie se cumpara acum pe sistem PZU – Piata pe Ziua Urmatoare, tranzactiile facandu-se day by day prin arbitrul OPCOM. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Dar preturile sunt foarte volatile, de pe o zi pe alta putand creste incredibil. Spre deosebire de bursa, tu, vanzator energie, nu mai poti sa zici la o comanda ferma, daca vezi ca pretule mare si nu ti-ar conveni. Trebuie sa il platesti integral si ferm. Pe piata de energie, altadata incredibil de spumanta, e acum nebunie. S-au intamplat falimente serioase.  

Cam asa arata „grupul” de firme pe care si-l lauda Teofil Muresan in revista Forbes. O firma sangereaza si are pieptul expus gloantelor din piata de energie, ne referim la Nova; o firma isi cauta directia intr-o lume tot mai incerta care schimba tehnologii cu repeziciune, ne referim la Electrogrup; iar Direct One este machiajul care distrage atentia de la obrazul fad al Netcity, ce a trecut printr-o casnicie nefericita, fiind maritata fortat de socrul Videanu cu Urdareanu, ajunsa in patronajul altor petitori care, de fapt, vor sa ii dea nurii pe zeci de milioane de euro unui ginerica mai naiv care sa nu observe ca are o zestre ce sta sa expire, datorii la banci si perspective dificile.

In darea de seama publicata in revisa Forbes, cifrele sunt prezentate pompos. 700 de angajati, cifra de afaceri mai mare, dar nu se vorbeste despre datorii.

La capitolul „Dume groase”, regasim in articolul din Forbes una buna despre viitorul Netcity: cica „anul acesta” si anul viitor, un proiect important pentru Electrogrup il reprezinta „extinderea retelei Netcity”. Pai, anul acesta nu s-a lucrat mai nimic ne-a relatat un functionar din Primaria Capitalei care cunoaste situatia Netcity. Iar din „anul acesta” mai sunt 3 luni, cam de iarna. Secundo, ce treaba are Electrogrup cu Netcity? Nu Direct One este responsabilul si detinatorul firmei Netcity? De ce domnul Muresan vorbeste in revista Forbes despre Electrogrup?

Tot domnul Teofil Muresan ne-a bagat in ceata si la capitolul previziuni de investitii.

Spune dumnealui ca are bugetate pentru 2017 si 2018 „aproximativ” 23 de milioane de euro ca investitii. Pai, avand in vedere ca anul asta e gata si tinand minte ce a spus nenea ala din Primaria lui Firea, inseamna ca pe 2018 ar putea fi vorba de 23 de milioane de euro. Folosim conditional-optativ, pentru ca e extrem de incert de unde ar putea veni banii.

 

Stiti bancul cu Bursa? 

 

Banii AR PUTEA veni de pe Bursa. Dar listarea e mult prea greoaie si cere timp. Iar domnul Muresan nu are acest timp. Nu il ajuta cu nimic sa incaseze niste bani la finele lui 2018, cand el are presiunea enorma prin contractul de concesiune cu Primaria Bucurestiului sa dezvolte inca un inel de fibra. Basca presiunile operatorilor.

Asta cu Bursa e aruncata de domnul Muresan la vrajeala. Sa va dam un argument pentru comparatie. Listarea Digi Communications NV, compania mamă a RCS & RDS, la Bursa de Valori Bucureşti in mai anul acesta a adus antreprenorului Zoltan Teszari şi grupului de acţionari ai Digi care au vândut la Bursă peste 25% din acţiunile companiei suma de 956,74 de milioane de lei (aproximativ 212 milioane de euro). Dar DIGI, firma olandeza listata la BCB, e un gigant cu o capitalizare de aproape un miliard de euro, Electrogrup e doar un fir praf pe langa DIGI, si o margica chiar si pe langa RCS-RDS, care are afaceri de 3,2 miliarde lei pe 2016.

Listarea la Bursa nu va produce aceeasi emulatie, fiindca discutam de o companie mai putin interesanta financiar ce, asa ca scenariu, ar putea „suge” la listare din piata maximum 10-12 milioane. Oricum, ca sa intelegeti cat de pervers (sau prost) comunicator e domnul Teofil Muresan, sa ne uitam putin si la duma de mai jos din Ziarul Financiar de azi: cica Electrogrup Cluj, afacere de 92 de milioane, analizeaza listarea la Bursa. Pai, v-am aratat mai sus: Electrogrup SA, companie clujeana, nu trece de 35,5 milioane de euro. Daca se listeaza ea, va fi un fas.

Culmea, in articolul din Forbes, Muresan zice clar ca vrea fond de investitii, nu bursa, pe care o vede ca un proiect „pentru urmatorii ani”.

Dar apoi recidiveaza azi pe Ziarul Financiar si ne arata ca arde. Vrea anul viitor.

Grupul Electrogrup NU EXISTA decat ca discutie in ziare si la cafea. Ca entitate comerciala nu exista si nici nu va exista in viitorul apropiat. Deci, domnul Muresan vrea sa listeze o duma. Vrea sa listeze o metafora. V-am spus doar: grupul sau de firme pare congruent, dar nu e in totalitate. Electrogrup SA poate fi listat, dar e mica compania, Netcity nu are voie sa fie listat la Bursa decat cu aprobarea Consiliului general al Capitalei (imposibil), NOVA Power & Gas este pe marginea prapastiei, Direct One e actionarul Netcity si cauta fond de investitii cu disperare ca sa sustina proiectul pe urmatorii ani. Fiindca va spunem ceva: urmatoarea etapa de dezvoltare a Netcity nu inseamna numai 23 de milioane de euro pana in 2018 sau 35 de milioane pana in 2020, cat emite domnul Muresan in presa platita, ci peste 70 de milioane.
 

 

 

„Piar” prost gandit si zero strategie de comunicare. Muresan ataca mediul politic

 

Pe noi ne-a mirat foarte tare aceasta campanie furibunda de PR in publicatiile financiare. E facuta pe genunchi, cu date diluate, cu aceleasi povesti cu pesti ale marelui antreprenor Teofil Muresan. Noi ne gandeam ca London Business School si alte reputate scoli internationale precum Harvard l-au invatat cate ceva despre comunicare. Se pare ca nu. 

In interviul din Forbes, domnul Muresan ataca frontal mediul politic acuzand tensiunile politice interne. Pana acum nu a zis nici mac in cei 20 de ani de „antreprenoriat”, ce l-o fi apucat acum sa spuna ca „relatia dintre business-ul privat romanesc si mediul politic este o relatie de frica reciproca”?

Deruland fara nicio noima teme diverse – lipsa investitiilor in infrastructura, cartile de pe noptiera sa, pareri despre mediul de afaceri – domnul Muresan recunoaste ca Electrogrup are o problema cu viitorul sau in business, adica ce am afirmat mai sus noi, spunand ca pentru a nu fi fortat sa si-l restranga, a cautat solutii in Europa, acceptand contracte diverse, pentru ca in tara nu are de lucru.

Sigur, cat era Pantazescu la Vodafone, Electrogrup avea de lucru. In piata reala de business, acolo unde e despre cerere si oferta, e mai greu sa iei contracte fara trafic de influenta. Este si motivul pentru care ne-am permis sa schimbam fraza din captura de mai jos (din revista Forbes) in alta, mult mai potrivita cu realitatile istorice…

Propunerea noastra este: 

„Teofil Muresan afirma ca a constatat, dupa 20 de ani de antreprenoriat, in Romania, ca prietenia cu directorul tehnic de la Vodafone, Marian Pantazescu, sau cu baiatul lui Virgil Ardelean, fostul sef al serviciului secret Doi S’un Sfert, sunt factorii care dau succes afacerii”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version