Din oras

Campania pentru Referendum a început: cine sponsorizează și organizează această "acțiune civică”?

Campania pentru mobilizarea cetățenilor la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 a început în forță: municipiul Cluj-Napoca a fost împânzit de corturi inscripționate cu un text ce îndeamnă populația să voteze pentru modificarea Articolului 48 din Constituție. Cine organizează această “acțiune civică”? Câți voluntari sunt implicați în această campanie și ce fonduri se cheltuie în acest sens? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am adresat unui reprezentant al Platformei civice Împreună. Din păcate, răspunsul a întârziat să apară. Cu toate acestea, întrebările formulate merită un răspuns.

Conform reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, toate corturile care au fost amplasate în municipiul Cluj-Napoca sunt înregistrate pe persoană fizică, pe numele Olgăi Mărneanu.

zona Piața Mihai Viteazu

Bdul Eroilor

La unul dintre aceste puncte de mobilizare, un voluntar a încercat să ne explice care este scopul acestei acțiuni. În principiu, informațiile sunt cuprinse într-un pliant și comportă un caracter ușor tendențios:

click foto pentru imagine completă

”Argumentele” din acest pliant invocă ”sângele” vărsat în decembrie ’89 și amintesc ”ideologia de gen” și ”reeducarea prin ideologie”. 

”Este o campanie prin care încercăm să atragem lumea la vot, pentru modificarea Articolului 48 din Constituția României. Se dorește înlocuirea sintagmei ”căsătoria dintre soți” cu formula ”căsătoria dintre un bărbat și o femeie”. Este necesară prezența la vot, pentru ca Referendumul să fie validat”, a afirmat unul dintre voluntarii implicați. 

Până aici, toate bune. 

”Important este că acest vot este ”pentru”, nu ”împotrivă”. Pentru firesc. Nu este împotriva a ceva”, a mai adăugat acesta.

Altfel spus, pentru ce trebuie să ieșim la vot? Oricum ar fi, suntem cuprinși de ”firesc”. De ce este necesar să votăm? Acest vot ”pentru”, dacă nu este orientat împotriva nimănui, nu va marginaliza și mai mult diferitul din societatea românească?

Dar, dincolo de aceste aspecte: cine susține, organizează și sponsorizează această campanie?

”Acesta este un vot ”pentru” căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Drepturile altor categorii de persoane nu sunt încălcate, pentru că nu sunt prevăzute nicăieri. Deci, nu luptăm împotriva a ceva, fiecare are drepturile lui, iar noi luptăm pentru firesc”.

Răspunsul este mai mult decât năucitor. Iar informațiile suplimentare s-ar regăsi în pliant. Aici sunt enumerate câteva date tendențioase și cam atât. 

”Sunt mai multe organizații non guvernamentale care organizează această campanie. În pliant aveți toate informațiile necesare”, a conchis acesta.

Contactată telefonic pentru informații suplimentare, Olga Mărneanu nu a fost în măsură să ne vorbească, motivând refuzul prin lipsa unui purtător de cuvânt, precum și din cauza faptului că organizația pe care o reprezintă se află în plin ”proces organizatoric”. Altfel spus, corturile sunt deja amplasate prin cartiere, voluntarii încearcă să convingă cu chiu cu vai cetățenii să voteze ”pentru firesc”, iar cei aflați în spatele acestei acțiuni abia se organizează.

Din cauza acestui refuz inexplicabil, care vădea o lipsă de profesionalism în ceea ce privește organizarea și motivarea unei ”acțiuni civice”, le-am adresat ongiștilor câteva întrebări în scris.

 

– Vă rog să ne precizați cine organizează acțiunea civică de mobilizare a cetățenilor la Referendum?

– De ce acțiunea civică nu se rezumă la mobilizare, ci promovează votul “Pentru” („Votează DA pentru revizuirea Constituției”)?

– Din ce fonduri este organizată acțiunea de mobilizare pentru participarea la Referendum?

– Care este motivul pentru care un cetățean ar trebui să voteze cu ”DA” la acest referendum?

– Considerați că drepturile persoanelor de același sex, care doresc să întemeieze familii/să se căsătorească, vor fi respectate după modificarea Art 48 din Constituția României?

– Considerați că persoanele de același sex nu au dreptul să întemeieze o familie, astfel încât să poată beneficia de drepturi egale în fața Legii, asemenea familiilor heterosexuale?

– Considerați că preocuparea pentru redefinirea familiei este o temă stringentă de pe agenda publică, în condițiile în care familia modernă din România este ancorată într-o societate profund tradițională?

La aceste întrebări nu a urmat nici un răspuns. 

Pe site-ul oficial al platformei civice Impreună sunt disponibile alte informații vagi:

La categoria ”membri”, figurează doar următorul text: ”Membri – persoane fizice”, fiind enumerate doar o serie de organizații care sprijină acest demers. La nivel individual, acțiunea nu este asumată de nimeni.

Astfel, campania pentru acest Referendum – unul cu mize mari, pentru care au fost prevăzute pentru prima dată, două zile de vot consecutiv și care va costa 163,7 de milioane de lei – este organizată din mers și fără prea multe argumente. 

În acest răstimp, datele oficiale arată îngrijorător: 

80.000 de copii au un părinte sau ambii părinți plecați în străinătate la muncă.

43.000 de copii se află acum in instituții de ocrotire, fiind abandonați sau abuzați de părinți.

30.000 de copii suferă de autism.

18.000 de copii cu dizabilități sunt neșcolarizați.

șase din zece copii declară că sunt bătuți de copii.

Si lista poate continua. Iar acestea nu sunt decât rezultatele preocupării pe care o manifestă societatea și ”familia tradițională” pentru copiii abandonați și pentru orfelinatele lipsite de fonduri. 

Cine sponsorizează, până la urmă, activitatea zecilor de ”voluntari”, tipărirea pliantelor și amplasarea corturilor în oraș?

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version